Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Loket Burgerzaken dinsdag 16 juli tot 13:00 uur gesloten

  Op dinsdag 16 juli is het loket Burgerzaken tot 13:00 uur gesloten. Die ochtend worden er technische werkzaamheden uitgevoerd die niet 's avonds of in een weekend gedaan kunnen worden. Houdt u hier rekening mee bij het maken van een afspraak.

  Lees verder
 • Expositie Zomersalon

  Maandag 8 juli om 17:00 uur wordt de nieuwe expositie in het gemeentehuis geopend. Deze expositie 'Zomersalon' is tot en met 30 augustus te bekijken tijdens openingstijden van het gemeentehuis.

  Lees verder
 • Urgentie aanvragen huurwoning

  Heeft u dringend woonruimte nodig? Dan kunt u urgentie aanvragen voor een huurwoning.

  Lees verder
 • Jongeren zamelen recordbedrag in voor goede doelen

  Op 30 mei, Hemelvaartsdag, organiseerde Jongerenwerk Koggenland de negende editie van de Goede Doelen Uitdaging. Zesenzestig jongeren tussen 12 en 18 jaar zetten zich in voor verschillende goede doelen, met uiteenlopende acties.Samen haalden ze het recordbedrag van € 3620 op.

  Lees verder
 • Aangepaste openingstijden loket Burgerzaken dinsdag 16 juli

  Op dinsdag 16 juli is het loket Burgerzaken tot 13:00 uur gesloten vanwege technische werkzaamheden die niet ‘s avonds of het weekend uitgevoerd kunnen worden.

  Lees verder
 • Gevoel van kameraadschap bij Veteranenontmoeting

  Op vrijdag 14 juni vond de jaarlijkse Veteranenontmoeting plaats in Het Wapen van Obdam. Met de ontmoeting wil de gemeente haar waardering uiten voor de Koggenlandse veteranen. En dat is precies waar veel genodigden behoefte aan hebben.

  Lees verder
 • Uitnodiging informatiebijeenkomst herinrichting N243

  De provincie Noord-Holland organiseert op dinsdag 18 juni 2019 een informatiebijeenkomst over de herinrichting van de N243. Om 19.00 uur wordt een presentatie gegeven over het verkeersplan. Vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur is het tijdens de informatiemarkt mogelijk om uw vragen te stellen aan medewerkers van de provincie.

  Lees verder
 • Burgemeester Franx maakt op de fiets kennis met Koggenland

  Burgemeester Jan Franx komt deze zomer naar de inwoners toe, op de fiets! Alle inwoners en ondernemers kunnen meefietsen om Jan de verborgen schatten van hun dorp te laten zien. Jan kent de gemeente al redelijk goed, maar zoals hij zegt: “Inwoners kunnen mij het allerbeste laten zien wat de mooie plekjes in hun dorp zijn en mij meer vertellen over de historie. Hoe mooi is het om dat met elkaar op de fiets te doen?”

  Lees verder
 • Netwerkbijeenkomst voor ondernemers, u komt toch ook?

  Traditiegetrouw organiseert gemeente Koggenland een netwerkbijeenkomst voor haar ondernemers: de haringparty.

  Lees verder
 • Ondernemerspeiling voor Koggenlandse ondernemers

  Koggenland wil een gemeente zijn waar het goed wonen, werken én ondernemen is.

  Lees verder
 • Westfriesland gastheer VNG Jaarcongres 2020

  Op 9 en 10 juni 2020 is Westfriesland gastheer van het VNG Jaarcongres. Het VNG Jaarcongres is het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op het VNG Jaarcongres komen tussen de 2500 en 3500 lokale bestuurders en raadsleden af. Dankzij de sterke samenwerking van de zeven Westfriese gemeenten wist de regio het Jaarcongres binnen te slepen. De locatie van het congres is IJsbaan De Westfries.

  Lees verder
 • Bezorgen reisdocumenten goedkoper

  Het bezorgen van reisdocumenten en rijbewijzen wordt per 1 juni 2019 goedkoper, het bezorgtarief gaat van € 12,65 naar € 4,95. Inwoners kunnen reisdocumenten op ieder adres in Nederland laten bezorgen, waar ze het zelf in ontvangst moeten nemen. Rijbewijzen kunnen alleen op het huisadres bezorgd worden.

  Lees verder
 • Aangepaste openingstijden rond feestdagen

  Rond de feestdagen is het gemeentehuis op een aantal dagen gesloten.

  Lees verder
 • Verkiezing Europees Parlement op 23 mei

  Op donderdag 23 mei is in Nederland de Europese Parlementsverkiezing. Alle kiesgerechtigde inwoners hebben op hun huisadres een stempas ontvangen.

  Lees verder
 • Gemeenteraad neemt besluit over openbare ruimte, parkeer en verkeer rondom kindcentrum Avenhorn

  De plannen voor het nieuwe kindcentrum Avenhorn krijgen steeds meer vorm! Op 20 mei behandelt de gemeenteraad voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en verkeer. Ook wordt dan het bestemmingsplan gewijzigd. Om de maatregelen uit te kunnen voeren wordt een budget gevraagd van € 3.2 miljoen.

  Lees verder
 • Wijziging openingstijden gemeentehuis en werken op afspraak

  Per 1 juni wijzigen de openingstijden van het gemeentehuis. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf dan twee avonden in het gemeentehuis terecht: op maandagavond en donderdagavond is het gemeentehuis tot 19:00 uur geopend. Nieuw is ook dat er een afspraak moet worden gemaakt, ook voor het aanvragen van een reisdocument, rijbewijs op uittreksel. Documenten ophalen kan wel nog zonder afspraak.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor vier Koggenlanders

  Vier Koggenlanders ontvingen vanmorgen, nadat zij met een smoesje naar het gemeentehuis waren 'gelokt', een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Franx mocht een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan:

  • Mevrouw P.M. Neefjes-Jonker (Nel) uit Obdam
  • De heer C.S.M. Conijn (Kees) uit De Goorn 
  • De heer C.R. Bijman (Cees) uit Berkhout
  • De heer J.J.H. Koning (Bob) uit De Goorn
  Lees verder
 • Drugs en wapens gevonden in Obdam, panden gesloten

  Op dinsdag 23 april 2019 om 12:00 uur heeft burgemeester Jan Franx een woning en een bedrijfspand in Obdam voor zes maanden gesloten. In de woning heeft de politie honderden Xtc-pillen aangetroffen, en daarbij ook envelopjes met cocaïne, plastic zakken met henneptoppen en vijf wapens. In het bedrijfspand is een hennepkwekerij aangetroffen.

  Lees verder
 • Help uw kind bij het maken van zelfstandig gezonde(re) keuzes

  Als gemeente willen wij een methode ontwikkelen om kinderen te helpen bij gezonde keuzes. Daarom vragen wij ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Door mee te doen, leren ouders direct hoe zij hun kind(eren) kunnen helpen bij het maken van gezonde(re) keuzes. Een win-winsituatie!

  Lees verder
 • 4 Meiherdenkingen Koggenland

  Op zaterdagavond 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. In de gemeente Koggenland hebben wij in de dorpen Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem een 4 meiherdenking. Het zijn korte, openbare bijeenkomsten waar iedereen welkom is. Alle bijeenkomsten eindigen met een kranslegging.

  Lees verder
 • Succes dorpsgesprekken: Koggenland nóg mooier

  Maar liefst 654 inwoners praatten mee over de toekomst van hun dorp en 188 inwoners staken daarna de handen uit de mouwen om hun dorp nóg mooier te maken. Het college kijkt terug op een succesvolle reeks dorpsgesprekken de afgelopen twee jaar. Er vonden 12 dorpsgesprekken plaats, waaruit 48 doe-teams ontstonden.

  Lees verder
 • Hoe gaat u om met iemand met dementie? Leer het in een korte online training.

  Met de veroudering van de Nederlandse bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie toe. Dit geldt ook voor Koggenland en daarom willen wij een dementievriendelijke gemeente worden. Dementie heeft verstrekkende gevolgen voor degene die het overkomt en voor zijn of haar naasten. De gemeente wil Koggenlanders voorbereiden op deze veranderende samenleving, zodat inwoners weten hoe om te gaan met iemand met dementie. Daarom stellen wij een gratis online training beschikbaar voor alle inwoners.

  Lees verder
 • Jan Franx nieuwe burgemeester Koggenland

  Per 8 april treedt de heer Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. De commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft de heer Franx maandagavond 1 april benoemd. De heer Franx kent het Westfriese goed, hij is getrouwd in De Goorn, woont in Enkhuizen en is daar ook tien jaar wethouder geweest. Momenteel is hij wethouder van de gemeente Gooise Meren.

  Lees verder
 • Procedure nieuwe burgemeester stopgezet

  De Commissaris van de Koning heeft donderdagmiddag 21 maart bekend gemaakt dat de procedure voor de nieuwe burgemeester van Koggenland vroegtijdig is stop gezet. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe burgemeester wordt benoemd. De Commissaris van de Koning is nu in gesprek met de fractievoorzitters om te voorzien in een waarnemend burgemeester.

  Lees verder
 • Aanpak adresfraude loont

  De gemeente Koggenland ontvangt elke maand een lijst met adressen waar mogelijk de registratie niet klopt. Dit kan duiden op fraude, bijvoorbeeld met uitkeringen of toeslagen, of om boetes, schulden en opsporing te ontwijken. Ook kan het zijn dat onbewust verkeerde informatie is doorgegeven aan de gemeente, bijvoorbeeld als iemand vergeten is een verhuizing door te geven. Afgelopen jaar zijn 28 adressen onderzocht. In 86% van de gevallen is er daadwerkelijk een misstand aangetroffen.

  Lees verder
 • Opgeven voor de Goede Doelen Uitdaging 2019

  Ook dit jaar organiseert het Jongerenwerk van de gemeente Koggenland de Goede Doelen Uitdaging, waarbij jongeren zich door middel van een actie in groepen inzetten voor het goede doel. Beloning is een dagje Walibi. Opgeven kan tot uiterlijk 3 april.

  Lees verder
 • Annulering raadsvergadering 13 februari 2019 over aanbeveling kandidaat burgemeesterschap

  De raadsvergadering van vanavond 13 februari 2019 van 20:30 is geannuleerd. Tijdens deze vergadering zou de aanbeveling voor de kandidaat voor het burgemeesterschap van Koggenland bekend worden gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft echter meer tijd nodig voor haar werkzaamheden. U wordt geïnformeerd, zodra een nieuwe datum bekend is.

 • Pas op voor oplichting via WhatsApp

  Steeds vaker worden mensen via WhatsApp opgelicht. Het is simpel om geld af te troggelen door je voor te doen als vriend of familielid. Dit doen oplichters dan ook: ze nemen het WhatsApp account over van iemand die je goed kent en vragen om geld over te maken.

  Lees verder
 • Grosthuizen steekt de handen uit de mouwen

  Zowel jong als oud is aanwezig. De zaal is gevuld met veertig inwoners, die uiteindelijk met 48 ideeën kwamen tijdens het dorpsgesprek in Grosthuizen. Inwoners uit Grosthuizen zijn betrokken bij het dorp en helpen graag om het dorp nóg mooier te maken. Ze zijn tevreden en waarderen vooral de rust. Toch zijn er nog wensen, zoals het nog mooier maken van het Buutschoterpad met bloemen en planten en een picknicktafel halverwege. En meer sport en spelvoorzieningen.

  Lees verder
 • Eerste glasvezelkabel gelegd

  Na een intensieve en succesvolle vraagbundeling was het moment eindelijk daar. In Obdam ging op dinsdag 18 december symbolisch de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in Koggenland af te trappen. E-Fiber en het college van burgemeester en wethouders  hebben dit mooie moment samen gevierd. Begin januari starten de werkzaamheden in Obdam, daarna volgen de andere dorpen.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit woning met drugs in Avenhorn

  Op maandag 10 december heeft burgemeester Posthumus besloten om een koopwoning in Avenhorn voor drie maanden te sluiten, omdat hier 210 hennepplanten zijn aangetroffen. Op vrijdag 14 december vindt de sluiting plaats. De planten zijn in beslag genomen en de woning is veilig gesteld. De verdachten zijn verhoord.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.

 • Op naar een dementievriendelijke gemeente

  Op woensdag 19 september ondertekende wethouder Bijman een convenant met Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke gemeente. De bedoeling is om in Koggenland een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

  Lees verder