Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Enquête woonruimteverdeling West-Friesland

  Is er behoefte aan nieuwe verdeling van sociale huurwoningen in West-Friesland? Dit onderzoeken de sociale verhuurders in de regio.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilliger Marco Dolfing uit Berkhout

  Burgemeester Posthumus verraste zaterdagmiddag 23 maart brandweervrijwilliger Marco Dolfing uit Berkhout met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens zijn afscheid als postcommandant in Café de Ridder in Berkhout. Hij ontving deze onderscheiding als waardering voor zijn 30 jaar lange inzet als brandweervrijwilliger.

  Lees verder
 • Tegel eruit, plant erin: steentje bijdragen aan een groene wereld

  Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: tegel eruit, plant erin. Tuinen krijgen zo niet alleen meer sfeer, maar zijn ook beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering.

   

  Lees verder
 • Voorlopige uitslag Provinciale Staten verkiezingen Koggenland 20 maart 2019

  In de gemeente Koggenland is de VVD de grootste partij gebleven. De VVD verloor wel: de partij ging van 24,4 naar 19,9 procent. Als tweede partij eindigde Forum voor Democratie met 17,6 procent. Het CDA werd ondanks een verlies de derde partij met 17,3 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 21,9), gevolgd door GroenLinks met 8,2 procent (was 3,5).

  Lees verder
 • Uitslag verkiezing Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 20 maart 2019 Koggenland

  Hier vindt u de uitslag van de verkiezing Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van woensdag 20 maart 2019 van Koggenland.

  Lees verder
 • Procedure nieuwe burgemeester stopgezet

  De Commissaris van de Koning heeft donderdagmiddag 21 maart bekend gemaakt dat de procedure voor de nieuwe burgemeester van Koggenland vroegtijdig is stop gezet. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe burgemeester wordt benoemd. De Commissaris van de Koning is nu in gesprek met de fractievoorzitters om te voorzien in een waarnemend burgemeester.

  Lees verder
 • Heeft u een duurzame woning? Doe mee aan de Duurzame Huizenroute!

  De Westfriese gemeenten (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec) organiseren op zaterdag 25 mei de eerste Westfriese Duurzame Huizenroute.

  Lees verder
 • Berkhout maakt kennis met Boa's en wijkagent

  Op donderdag 4 april kunnen inwoners van Berkhout kennismaken met de buitengewone opsporingsambtenaren (Boa's) die toezicht houden op de openbare orde en veiligheid. U bent tussen 18:30u en 20:30u van harte welkom in café de Ridder om met de boa’s kennis te maken, uw vraag te stellen of een melding te doen. Ook de wijkagent Niels de Graaf is aanwezig.

  Lees verder
 • Aanpak adresfraude loont

  De gemeente Koggenland ontvangt elke maand een lijst met adressen waar mogelijk de registratie niet klopt. Dit kan duiden op fraude, bijvoorbeeld met uitkeringen of toeslagen, of om boetes, schulden en opsporing te ontwijken. Ook kan het zijn dat onbewust verkeerde informatie is doorgegeven aan de gemeente, bijvoorbeeld als iemand vergeten is een verhuizing door te geven. Afgelopen jaar zijn 28 adressen onderzocht. In 86% van de gevallen is er daadwerkelijk een misstand aangetroffen.

  Lees verder
 • Oproep aan Westfriese ondernemers: vragen en ideeën gezocht over circulair ondernemen

  In een circulaire economie kiezen we zoveel mogelijk voor het hergebruiken van producten en grondstoffen. Ben jij als ondernemer hier al serieus mee bezig? Of wil je hier graag iets mee gaan doen? Dan komen we graag met je in contact.

  Lees verder
 • College en leerlingen De Caegh plantten fruitboomgaard aan in Obdam

  Koggenland vierde Nationale Boomfeestdag 2019 op een bijzondere manier. Woensdag 13 maart werd voor bassischool De Caegh in Obdam een fruitboomgaard aangeplant. Burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland en leerlingen van De Caegh staken, onder begeleiding van de buitendienst, de handen uit de mouwen en plantten de eerste fruitboom. Vanwege het slechte weer worden de andere 32 fruitbomen later deze maand door de leerlingen en buitendienst geplant.

  Lees verder
 • ID inleveren en naar bureau Halt: Koggenland pakt jongeren met vals ID harder aan

  Portiers komen het steeds vaker tegen: jongeren die met een vals ID een horecagelegenheid binnen proberen te komen en/of alcohol proberen te kopen. In Koggenland maken politie, gemeente en horeca zich er zorgen over. Reden voor actie. Niet om direct te beboeten, maar vooral om op de risico's te wijzen. Drie minderjarige bezoekers toonden afgelopen zaterdag een valse of niet eigen identiteitskaart aan portiers bij Zaal Dolleburg in De Goorn.

  Lees verder
 • Nieuwe bruggen Avenhorn feestelijk geopend

  Woensdag 6 maart opende wethouder Caroline van de Pol twee vernieuwde bruggen in Avenhorn.  Deze bruggen zijn gemaakt van duurzaam en onderhoudsarm materiaal. De stalen constructie is voorzien van een kunststof dek en leuningen, gemaakt van gerecyclede kunststof flessendoppen. Daardoor heeft de brug ook een lange technische levensduur, naar verwachting zo’n 60 jaar.

  Lees verder
 • No Cure No Pay bureaus WOZ-waarde

  In de media verschijnen regelmatig berichten over bureaus en makelaars die voor u kosteloos bezwaar tegen de WOZ-waarde indienen bij de gemeente. U wordt daar mogelijk ook via huis-aan-huis brieven op geattendeerd.

  Lees verder
 • Iets verloren of iets gevonden? Ga naar www.verlorenofgevonden.nl

  Gemeente Koggenland is aangesloten op www.verlorenofgevonden.nl. Deze landelijke website helpt inwoners van meer dan 250 gemeenten hun verloren voorwerpen terug te vinden.

  Lees verder
 • Bernadetteschool Zuidermeer start met afval scheiden op school

  Wethouder Caroline van de Pol gaf maandag 4 maart met leerlingen van de Bernadetteschool in Zuidermeer het startsein voor ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen ’. Samen met leerlingen deponeerde ze afval in de juiste afvalbak voor plastic, gft en restafval. Ook liet zij met haar eigen rugtas, gemaakt van gerecycled kunststof, de leerlingen zien dat de mogelijkheden van recyclen groot zijn.

  Lees verder
 • Waardevolle tips voor Kindcentrum Avenhorn

  Grote belangstelling tijdens de inloopavond van het Kindcentrum Avenhorn op 27 februari 2019. Tijdens de inloopavond konden aanwezigen zien hoe het gebouw er ongeveer uit komt te zien en hoe het buitenterrein wordt ingericht.

  Lees verder
 • Obdam maakt kennis met Boa's

  Koggenland heeft twee buitengewone opsporingsambtenaren (Boa’s) die toezicht houden op de openbare orde en veiligheid. U kunt voor allerlei vragen of meldingen bij hen terecht, bijvoorbeeld over onveilige verkeerssituaties, fout parkeren of jongerenoverlast. Komende maanden gaan onze Boa’s de dorpen af om kennis te maken met inwoners van Koggenland. Op donderdag 7 maart 2019 van 18:30 uur tot 20:30 uur ontvangen zij u graag in dorpshuis De Brink in Obdam.

  Lees verder
 • Intentieovereenkomst Tuindersweijde-Zuid Obdam getekend

  Burgemeester Posthumus van gemeente Koggenland en de heer J. Vries van VBM Ontwikkeling  tekenden dinsdag 26 februari een intentieovereenkomst voor het nieuwbouwplan Tuindersweijde-Zuid in Obdam. Met die getekende intentieovereenkomst is een forse stap gezet in de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk in Obdam.

  Lees verder
 • Opgeven voor de Goede Doelen Uitdaging 2019

  Ook dit jaar organiseert het Jongerenwerk van de gemeente Koggenland de Goede Doelen Uitdaging, waarbij jongeren zich door middel van een actie in groepen inzetten voor het goede doel. Beloning is een dagje Walibi. Opgeven kan tot uiterlijk 3 april.

  Lees verder
 • Gratis compost voor inwoners op vrijdag 29 maart

  Inwoners van gemeente Koggenland kunnen vrijdag 29 maart gratis compost afhalen. Dit kan die dag tussen 11.30 tot 15.30 uur op het gemeentelijke depot aan de Teding van Berkhoutweg 3 in Berkhout. Dit is het gemeentelijk depot gelegen tussen Berkhout en de provinciale weg N243.

  Lees verder
 • Doe mee met de landelijke opschoondag in Koggenland!

  Vindt u het fijn om in een schone omgeving te wonen? Gemeente Koggenland organiseert op zaterdag 23 maart op de landelijke opschoondag diverse opruimacties! U wordt van harte uitgenodigd om ook deel te nemen. Zo draagt u op een gezellige manier bij aan een schonere leefomgeving!

  Lees verder
 • Binnenkort bij u op de deurmat: geldkrant

  In samenwerking met het NIBUD brengt gemeente Koggenland een geldkrant uit. Deze krant valt de komende weken bij alle huishoudens op de deurmat.

  Lees verder
 • Annulering raadsvergadering 13 februari 2019 over aanbeveling kandidaat burgemeesterschap

  De raadsvergadering van vanavond 13 februari 2019 van 20:30 is geannuleerd. Tijdens deze vergadering zou de aanbeveling voor de kandidaat voor het burgemeesterschap van Koggenland bekend worden gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft echter meer tijd nodig voor haar werkzaamheden. U wordt geïnformeerd, zodra een nieuwe datum bekend is.

 • Pas op voor oplichting via WhatsApp

  Steeds vaker worden mensen via WhatsApp opgelicht. Het is simpel om geld af te troggelen door je voor te doen als vriend of familielid. Dit doen oplichters dan ook: ze nemen het WhatsApp account over van iemand die je goed kent en vragen om geld over te maken.

  Lees verder
 • Grosthuizen steekt de handen uit de mouwen

  Zowel jong als oud is aanwezig. De zaal is gevuld met veertig inwoners, die uiteindelijk met 48 ideeën kwamen tijdens het dorpsgesprek in Grosthuizen. Inwoners uit Grosthuizen zijn betrokken bij het dorp en helpen graag om het dorp nóg mooier te maken. Ze zijn tevreden en waarderen vooral de rust. Toch zijn er nog wensen, zoals het nog mooier maken van het Buutschoterpad met bloemen en planten en een picknicktafel halverwege. En meer sport en spelvoorzieningen.

  Lees verder
 • Vrijwilliger, Sporter en Aanmoedigingsprijs voor jongeren 2019

  Het college van Koggenland reikte maandagavond 7 januari tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarontmoeting in het gemeentehuis de prijs voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ uit aan de heer Wim Smit uit Zuidermeer. Marleen Okx uit De Goorn mag de titel ‘Sporter van het jaar’ dragen. Dave Smal uit Berkhout ontving de ‘Aanmoedigingsprijs voor jongeren’.

  Lees verder
 • Nieuwjaarsspeech 2019 burgemeester Posthumus

  'Nieuwe kansen' was het motto van de Nieuwjaarsontmoeting van gemeente Koggenland op maandag 7 januari 2019. Burgemeester Posthumus noemde in zijn speech zeven kansen, als voorbeelden van de dynamiek van het jaar dat voor ons ligt.

  Lees verder
 • Stembureauleden gezocht

  Op woensdag 20 maart 2019 worden de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen gehouden. Op donderdag 23 mei 2019 wordt het Europees Parlement gekozen. Voor deze verkiezingen zoeken wij stembureauleden.

  Lees verder
 • Eerste glasvezelkabel gelegd

  Na een intensieve en succesvolle vraagbundeling was het moment eindelijk daar. In Obdam ging op dinsdag 18 december symbolisch de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in Koggenland af te trappen. E-Fiber en het college van burgemeester en wethouders  hebben dit mooie moment samen gevierd. Begin januari starten de werkzaamheden in Obdam, daarna volgen de andere dorpen.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit woning met drugs in Avenhorn

  Op maandag 10 december heeft burgemeester Posthumus besloten om een koopwoning in Avenhorn voor drie maanden te sluiten, omdat hier 210 hennepplanten zijn aangetroffen. Op vrijdag 14 december vindt de sluiting plaats. De planten zijn in beslag genomen en de woning is veilig gesteld. De verdachten zijn verhoord.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilligers

  Burgemeester Posthumus verraste vrijdagavond 23 november vijf brandweervrijwilligers met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.

 • Voorleesproject een groot succes

  Begin dit jaar is het voorleesproject gestart in Koggenland, de eerste gezinnen behaalden afgelopen donderdag 8 november het certificaat. Vrijwilligers hebben 30 weken lang een gezin bezocht om een keer per week voor te lezen aan de kinderen en eventueel de ouders. Dit om de taalvaardigheid van kinderen uit anderstalige gezinnen te bevorderen. Ouders werden gemotiveerd om zelf voor te gaan lezen.

  Lees verder
 • Forse aanpak hennepteelt

  De gemeente Koggenland hanteert samen met de gemeenten Heerhugowaard, Hollands Kroon en Langedijk een streng beleid als het gaat om hennepteelt: worden er in een woning of ander pand meer dan vijf planten aangetroffen of is er meer dan vijf gram softdrugs aanwezig, dan wordt de woning voor drie maanden gesloten en een ander pand, zoals een loods of bedrijfsruimte, voor zes maanden. Voor een woning betekent dit dat de bewoners eruit moeten. Vanzelfsprekend worden ook de kweekspullen verwijderd. Als uit onderzoek de waarde van eerdere oogsten kan worden vastgesteld wordt ook die teruggevorderd.

  Lees verder
 • Wie wordt de nieuwe burgemeester van Koggenland?

  Het aangekondigde vertrek van burgemeester Posthumus betekent dat de gemeente Koggenland op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. Een nieuwe burgemeester is er niet zomaar, het proces daar naartoe duurt ruim zes maanden.

  Lees verder
 • Zorgaanbieder ’s Heeren Loo neemt GGZ- cliënten over van Huis vol Compassie

  Met terugwerkende kracht, vanaf 1 oktober 2018, neemt zorgorganisatie ’s Heeren Loo de GGZ-zorg over van Huis vol Compassie. Kinderen en jongeren die in Zwaag behandeld worden, behouden hun zorg, en ook op die locatie. ’s Heeren Loo neemt in Noord-Holland alle 570 cliënten over, waarvan ongeveer 100 in Westfriesland. Voor de cliënten verandert er niets. Zij ontvangen na het weekend hierover een brief.

  Lees verder
 • Koggenland voetbalt met regenboogbal

  Zaterdagochtend 6 oktober speelden de jeugdvoetbalteams in Koggenland met een regenboogbal. De speciaal gemaakte voetbal moet positief uitdragen dat ook in de voetballerij iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, gender, seksuele oriëntatie of beperking. Wethouder Bijman reikte de bal uit aan diverse jeugdteams en gaf hiermee de aftrap van de roze week in West-Friesland. Aan de 12 Koggenlandse basisscholen is gevraagd in de roze week West-Friesland van 6 tot 14 oktober  de regenboogvlag te hijsen en het onderwerp te bespreken in de klas.

  Lees verder
 • Op naar een dementievriendelijke gemeente

  Op woensdag 19 september ondertekende wethouder Bijman een convenant met Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke gemeente. De bedoeling is om in Koggenland een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

  Lees verder
 • Samenwerken aan de nieuwe scholenhuisvesting Avenhorn De Goorn

  Woensdag 18 juli ondertekenden de gemeente Koggenland, stichting SKO Westfriesland, stichting Allure en Kinderopvang Berend Botje een overeenkomst voor het gezamenlijk laten ontwerpen en bouwen van de nieuwe scholenhuisvesting aan de Buitenroede in Avenhorn.

  Lees verder