Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Burgerzaken op 14 december gesloten

  Wegens werkzaamheden aan een computersysteem is de afdeling Burgerzaken op vrijdag 14 december gesloten. U kunt dan niet terecht voor bijvoorbeeld een uittreksel, paspoort, id-kaart, rijbewijs en adreswijziging. Spoedaanvragen voor een rijbewijs of reisdocument kunt u  tot en met woensdag 12 december 12:00 uur indienen. Wij vragen uw begrip.

 • Eerste CPO groep Koggenland tekent koopovereenkomst

  Deze week heeft de eerste CPO groep in Koggenland de koopovereenkomst getekend. Nieuwbouwplan De Tuinen is de eerste locatie waar er specifiek ruimte is aangewezen voor CPO initiatieven.

  Lees verder
 • Dorp met doe-team van het eerste uur denkt verder na over toekomst

  Aanwezige inwoners van Spierdijk in gesprek met gemeentesecretaris Answerd Beuker

  Nog voordat gemeente Koggenland de dorpsgesprekken startte, had Spierdijk al een doe-team. Met als resultaat de toekomstige woningbouw ‘Spierland’. Een voorbeeld hoe Spierdijkers samen werken aan het behoud van een vitaal dorp. Het college van burgemeester en wethouders ontving tijdens het dorpsgesprek op 29 november in Café Duijn Bowling Spierdijk 50 inwoners om samen verder in gesprek te gaan over het dorp. Burgemeester Posthumus vroeg hen “Waar wordt u ‘bloid’ van en wat zou er beter kunnen?”

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilligers

  Burgemeester Posthumus verraste vrijdagavond 23 november vijf brandweervrijwilligers met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Dorpsgesprek Spierdijk 29 november 2018

  ‘Denkt u wel eens: ik heb een goed idee voor Spierdijk’? Met deze zin nodigt het college van Koggenland de inwoners van Spierdijk uit om samen te werken aan een nog mooier dorp. Want inwoners kennen hun omgeving het best. Op donderdag 29 november is er een dorpsgesprek. De bewoners van Spierdijk ontvangen een uitnodigingsbrief en kunnen zich online aanmelden.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.

 • Voorleesproject een groot succes

  Begin dit jaar is het voorleesproject gestart in Koggenland, de eerste gezinnen behaalden afgelopen donderdag 8 november het certificaat. Vrijwilligers hebben 30 weken lang een gezin bezocht om een keer per week voor te lezen aan de kinderen en eventueel de ouders. Dit om de taalvaardigheid van kinderen uit anderstalige gezinnen te bevorderen. Ouders werden gemotiveerd om zelf voor te gaan lezen.

  Lees verder
 • Het is gelukt! Glasvezel voor álle adressen in Koggenland!

  Het benodigde aantal aanmeldingen voor de start van het aanleggen van glasvezel is bereikt. Hierdoor worden alle woningen én bedrijven vanaf december kosteloos voorzien van een supersnelle en stabiele glasvezelverbinding. Dit betekent dat gemeente Koggenland de eerste Westfriese gemeente is die glasvezel krijgt voor álle adressen.

  Lees verder
 • Forse aanpak hennepteelt

  De gemeente Koggenland hanteert samen met de gemeenten Heerhugowaard, Hollands Kroon en Langedijk een streng beleid als het gaat om hennepteelt: worden er in een woning of ander pand meer dan vijf planten aangetroffen of is er meer dan vijf gram softdrugs aanwezig, dan wordt de woning voor drie maanden gesloten en een ander pand, zoals een loods of bedrijfsruimte, voor zes maanden. Voor een woning betekent dit dat de bewoners eruit moeten. Vanzelfsprekend worden ook de kweekspullen verwijderd. Als uit onderzoek de waarde van eerdere oogsten kan worden vastgesteld wordt ook die teruggevorderd.

  Lees verder
 • Innovatieve Ewoningen Ursem krijgen vorm

  Bouwkundigen op bezoek bij de bouwplaats Ewoningen Ursem

  In januari werd een aanneemovereenkomst getekend voor de bouw van nieuwe huurwoningen in Ursem. Daarmee was gemeente Koggenland een stap dichter bij haar streven een energieneutrale woningvoorraad te hebben. Die energiezuinige Ewoningen krijgen nu, aan de Noorddijkerweg, steeds meer vorm. Ook wethouder Caroline van de Pol droeg vakkundig haar steentje aan de bouw (zie foto).

  Lees verder
 • Koggenfonds aanvragen voor 1 december

  Het Koggenfonds is een extraatje in de dure decembermaand in de vorm van VVV-kaart. Ieder huishouden dat aan de voorwaarden voldoet kan in aanmerking komen voor een kaart met een waarde van 100 euro of 200 euro, afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen.

  Lees verder
 • Wie wordt de nieuwe burgemeester van Koggenland?

  Het aangekondigde vertrek van burgemeester Posthumus betekent dat de gemeente Koggenland op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. Een nieuwe burgemeester is er niet zomaar, het proces daar naartoe duurt ruim zes maanden.

  Lees verder
 • Zorgaanbieder ’s Heeren Loo neemt GGZ- cliënten over van Huis vol Compassie

  Met terugwerkende kracht, vanaf 1 oktober 2018, neemt zorgorganisatie ’s Heeren Loo de GGZ-zorg over van Huis vol Compassie. Kinderen en jongeren die in Zwaag behandeld worden, behouden hun zorg, en ook op die locatie. ’s Heeren Loo neemt in Noord-Holland alle 570 cliënten over, waarvan ongeveer 100 in Westfriesland. Voor de cliënten verandert er niets. Zij ontvangen na het weekend hierover een brief.

  Lees verder
 • Koggenland voetbalt met regenboogbal

  Zaterdagochtend 6 oktober speelden de jeugdvoetbalteams in Koggenland met een regenboogbal. De speciaal gemaakte voetbal moet positief uitdragen dat ook in de voetballerij iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, gender, seksuele oriëntatie of beperking. Wethouder Bijman reikte de bal uit aan diverse jeugdteams en gaf hiermee de aftrap van de roze week in West-Friesland. Aan de 12 Koggenlandse basisscholen is gevraagd in de roze week West-Friesland van 6 tot 14 oktober  de regenboogvlag te hijsen en het onderwerp te bespreken in de klas.

  Lees verder
 • Welke vrijwilliger of sporter maakt dit jaar het verschil?

  Op maandag 7 januari 2019 vindt de Nieuwjaarsontmoeting plaats. Tijdens deze ontmoeting toosten we samen op het nieuwe jaar én onderscheiden wij Koggenlandse vrijwilligers en sporters. Kent u een onmisbare vrijwilliger of fantastische sporter die het dubbel en dwars verdient om extra gewaardeerd te worden? Meld hem of haar dan aan voor een onderscheiding!

  Lees verder
 • Burgemeester Posthumus kondigt zijn vertrek aan

  In een filmpje op sociale media kondigt burgemeester Posthumus zijn vertrek aan. Burgermeester Posthumus: “Voor iedere burgemeester komt er een moment dat hij stopt. De één gaat ergens anders aan het werk, een ander gaat met pensioen. Ik ga volgend jaar, per 1 april –en dit is geen grap-, met pensioen. De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Ik blijf tot 1 april, met hart en ziel, uw burgemeester. Ik blijf er voor gaan, met volle energie. “

  Lees verder
 • Wethouder Van de Pol start met leerlingen De Ark afval scheiden

  Wethouder Caroline van de Pol gaf 12 september met leerlingen van basisschool De Ark het startsein voor het  ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen’. Met een aantal leerlingen leegde wethouder Van de Pol de eerste container met gescheiden afval. Ook liet zij met haar eigen rugtas, gemaakt van gerecycled kunststof, zien dat de mogelijkheden van recyclen groot zijn. De Ark in Hensbroek is de eerste basisschool in Koggenland die is gestart, donderdag 27 september start ook de Bavoschool in Ursem.

  Lees verder
 • Op naar een dementievriendelijke gemeente

  Op woensdag 19 september ondertekende wethouder Bijman een convenant met Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke gemeente. De bedoeling is om in Koggenland een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

  Lees verder
 • Online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische klachten

  In samenwerking met GGZ en een aantal gemeenten in deze regio biedt de gemeente Koggenland online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen aan. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen.

  Lees verder
 • Vernieuwde vlonder aan de Overdorpstraat De Goorn

  Twee buurtbewoners die met anderen de klus geklaard hebben.

  Buurtbewoners van de Overdorpstraat in De Goorn hebben er een mooie plek aan het water bij. Een aantal  van hen heeft de handen uit de mouwen gestoken en in korte tijd een nieuwe vlonder aangelegd. 

  Lees verder
 • Samenwerken aan de nieuwe scholenhuisvesting Avenhorn De Goorn

  Woensdag 18 juli ondertekenden de gemeente Koggenland, stichting SKO Westfriesland, stichting Allure en Kinderopvang Berend Botje een overeenkomst voor het gezamenlijk laten ontwerpen en bouwen van de nieuwe scholenhuisvesting aan de Buitenroede in Avenhorn.

  Lees verder
 • Roetsjen en ravotten in nieuwe natuurspeeltuin 'Buitenholle' Berkhout

  Roetsjen van de kabelbaan, ontdekken, spelen met water en via de touwbruggen naar het eiland. Dit kan allemaal in de nieuwe natuurspeeltuin van Berkhout: Buitenholle! De natuurspeeltuin, gerealiseerd op initiatief van het doe-team Jeugdvoorzieningen Berkhout, is woensdag 11 juli feestelijk geopend.

  Lees verder
 • Gemeente Koggenland ontvangt keramiekpaneel

  Keramiste Cock Witte uit Ursem schonk gemeente Koggenland een prachtig keramiekpaneel met de beeltenis van koningin Máxima. Enige jaren geleden heeft zij in opdracht van gemeente Koggenland al een keramiekpaneel van koning Willem-Alexander gemaakt.  Het nieuwe paneel wordt naast het bestaande paneel gehangen in de raadzaal van het gemeentehuis.

  Lees verder
 • E-Fiber verlengt aanmeldperiode voor glasvezel

  E-Fiber verlengt de aanmeldperiode voor glasvezel tot en met oktober. Het kabelbedrijf hoopt daarmee alsnog het benodigde percentage aanmeldingen van 40% te halen.

  Lees verder
 • Dorpsgesprek Oudendijk: klein dorp met grootse betrokkenheid

  Oudendijk, een dorp met 429 inwoners. Klein zou je zeggen, maar niets is minder waar! Oudendijk is groots in haar betrokkenheid en uitstraling. Na de eerdere dorpsgesprekken gingen de collegeleden donderdagavond 28 juni in gesprek met inwoners van Oudendijk. Dertig enthousiaste en betrokken Oudendijkers bezochten het dorpsgesprek in Les Deux Ponts. Jong en oud was aanwezig, inwoners die al bijna 50 jaar in Oudendijk wonen tot aan de jongere generatie die er net één jaar geleden is komen wonen. Oudendijk is een ondernemend, zelfredzaam, rustig en actief dorp met een hechte gemeenschap. En dat was tijdens het dorpsgesprek te merken.

  Lees verder
 • Glasvezel ‘unieke kans voor heel Koggenland’

  Gemeente Koggenland zet zich in voor snel en stabiel internet voor alle inwoners en bedrijven. Volgende week wordt bekend of de benodigde aantal aanmeldingen gehaald is voor netwerkbeheerder E-Fiber om heel Koggenland gratis te kunnen voorzien van een glasvezelnetwerk. 

  Lees verder
 • Inwoners tevreden over afvalinzameling

  Inwoners van de zeven Westfriese (CAW)-gemeenten geven de afvalinzameling in hun gemeente een 7,4. Dit blijkt uit een representatief en onafhankelijk onderzoek dat  I&O research in opdracht van het CAW-bestuur in het begin van 2018 heeft uitgevoerd.

  Lees verder
 • Alsnog eerbetoon aan redder

  De heer Hensbergen uit  Grootebroek overleefde in 1986 een ongeluk op de A7 door snel handelen van zijn redders. Op 12 oktober 2017 heeft burgemeester Posthumus een tweetal redders geëerd met een eremedaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Met dit eerbetoon dankte de heer Hensbergen de heren Van der Meer (postuum) en Wals na al die jaren. Na die berichtgeving nam de heer A.N. Timmerman contact met de gemeente op, met informatie over zijn bijdrage aan deze redding. Met deze aanvullende informatie stelde hij ons en de heer Hensbergen alsnog in de gelegenheid om hem te bedanken.  De uitreiking van de eremedaille voor de heer Timmerman vond in kleine kring plaats op maandag 18 juni op het gemeentehuis.

  Lees verder
 • 'Doe-teams maken Koggenland nog mooier’

  Doe-teams uit heel Koggenland kwamen donderdagavond 14 juni tijdens de doe-team avond bij elkaar in café het Wapen van Wogmeer. Deze avond was speciaal georganiseerd door de gemeente om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te netwerken. Sinds de start van de dorpsgesprekken in april 2016 zijn er tal van doe-teams ontstaan; inwoners die werken aan een nog mooier Koggenland.

  Lees verder
 • Online begroting is makkelijk en transparant

  Altijd al willen weten hoe het financiële reilen en zeilen van uw gemeente in elkaar steekt? Wat zijn de speerpunten van het beleid? Wat wordt daar voor gedaan en, niet onbelangrijk, hoeveel geld wordt daaraan besteed? Vanaf nu is al deze informatie met een paar muisklikken terug te vinden. Alle plannen en de daarbij behorende cijfers staan op de nieuwe website koggenland.begroting-2018.nl voor u overzichtelijk gepresenteerd.

  Lees verder
 • ‘Snel internet is zo gewoon als water en licht’

  Gemeente Koggenland zet zich in voor snel en betrouwbaar internet voor alle inwoners. Op dit moment inventariseert marktpartij E-Fiber onder de Koggenlanders wie zich wil aansluiten op glasvezel. Sluit minimaal 40% van de huishoudens voor 1 juli een glasvezelabonnement af via www.koggenlandopglasvezel.nl, dan wordt heel Koggenland gratis voorzien van een glasvezelnetwerk.

  Lees verder
 • Waardering en erkenning tijdens veteranenontmoeting

  In Café de Ridder in Berkhout vond op vrijdag 8 juni de jaarlijkse Veteranenontmoeting plaats voor veteranen uit Koggenland.  De gemeente Koggenland spreekt met de organisatie van deze ontmoeting waardering en erkenning uit voor veteranen die in oorlogsmissies, vredesmissies en humanitaire missies hebben gediend.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit schuur met drugs in Spierdijk

  Dinsdag 5 juni om 10 uur heeft burgemeester Posthumus een schuur gesloten in Spierdijk, omdat hier zakken met hennep en een grote hoeveelheid amfetamine (drugs) zijn aangetroffen. De schuur hoort bij een woning in Spierdijk. De verdachte is eerder aangehouden en de verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd.

  Lees verder
 • Indrukwekkende hoeveelheid ideeën in Avenhorn

  Meer speelactiviteiten voor de kinderen? Een openbaar toilet bij het dorpsbos? Fietssnelwegen? Een 7-tunnel-tocht? Een dorpshuis? Aan ideeën geen gebrek tijdens het dorpsgesprek tussen inwoners van Avenhorn en het college van B&W op donderdagavond 31 mei in het gemeentehuis van Koggenland.

  Lees verder
 • Lintjesregen

  Lintjesregen april 2018. Vijf actieve Koggenlanders zijn Koninklijk onderscheiden! In dit bericht stellen wij hen graag aan u voor.

  Lees verder
 • Nieuw college Koggenland stelt zich voor

  In dit bericht stelt het nieuwe college van burgemeester en wethouders zich aan u voor.

  Lees verder
 • Nep-loverboy op kermis De Goorn 14 april

  “Hé schatje, wat zie je er mooi uit. Mag ik je telefoonnummer?” Met deze woorden sprak een nep-loverboy 22 meisjes aan in de leeftijd van 13 tot 17 jaar. Zes meisjes gaven hun telefoonnummer. De andere zestien gaven hun nummer niet af, maar vonden het lastig om nee te zeggen en weg te lopen.

  Lees verder
 • Coalitie Koggenland bekend

  Goed nieuws uit Koggenland. De coalitie is rond en bestaat uit drie partijen: VVD, CDA en Welzijn Koggenland.

  Lees verder
 • Uitslag gemeenteraadsverkiezingen

  Woensdag 21 maart heeft u gestemd voor een nieuwe gemeenteraad 58,9% van de stemgerechtigden hebben in Koggenland gestemd. Bekijk hier de uitslag.

  Lees verder
 • Koggenland gaat voor glasvezel

  Koggenland gaat voor razendsnel en stabiel internet voor álle inwoners. Netwerkbeheerder E‑Fiber is bereid om heel Koggenland van glasvezel te voorzien en voert de komende maanden campagne om dit mogelijk te maken.

  Lees verder
 • Dertien miljoen voor scholenbouw Avenhorn

  Investeren in de toekomst. Dat doet de gemeente Koggenland met de scholenbouw in Avenhorn. Een gebouw waarin de scholen Jozefschool, Overhaal en Ieveling worden gehuisvest. De locatie biedt ook ruimte voor een gymzaal, kinder- en peuteropvang en mogelijk voor woningen. Kinderen van 0 tot 12 jaar krijgen hier een plek om zich te ontwikkelen, passend bij de huidige visie op onderwijs. De gemeenteraad heeft 13 miljoen beschikbaar gesteld voor het bouwproces. Later volgt een investeringsvoorstel voor de inrichting van de openbare ruimte. Bekijk hier het filmpje over het project.

  Lees verder
 • Scholenbouw Avenhorn: hoe zit dit nu?

  De basisscholen Jozefschool, Overhaal en Ieveling worden opnieuw gehuisvest aan de Buitenroede in Avenhorn. De gemeenteraad heeft ook besloten om op deze locatie een nieuwe gymzaal te bouwen. Omdat de scholen verouderd zijn is gekozen voor nieuwe scholen, zodat kinderen in de toekomst in schoolgebouwen onderwijs krijgen die aan de nieuwste kwaliteitseisen voldoet. Benieuwd naar de stand van zaken van dit project? We hebben alles voor u op een rijtje gezet in een nieuwsbrief.

  Lees verder
 • Snel internet voor iedereen in Koggenland

  Het is zo ver: snel internet voor álle inwoners en bedrijven van Koggenland! Glasvezel maakt dit mogelijk. De gemeente Koggenland is straks de allereerste gemeente in Westfriesland met snel internet in de gehele gemeente, tot aan de laatste boerderij van een doodlopend landweggetje.

  Lees verder
 • Raad enthousiast over plannen onderwijshuisvesting De Goorn/Avenhorn

  Op maandag 12 september ging de gemeenteraad van Koggenland in op de huisvestingssituatie van de scholen binnen de kernen Avenhorn/De Goorn. Na een intensief voorbereidingstraject waarin diverse scenario’s zijn onderzocht, ging de raad akkoord met het voorstel van het college om voor het scenario te kiezen waarbij aan de Buitenroede in De Goorn één gebouw wordt gerealiseerd.

  Lees verder
 • Raad in gesprek over brede school

  Op maandag 12 september gaat de gemeenteraad van Koggenland in ‘het gesprek’ in op de huisvestingssituatie van de scholen binnen de kernen Avenhorn/De Goorn.

  Lees verder

Pagina opties