Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Acties voor Goede Doelen Uitdaging

  Op 26 mei (Hemelvaartsdag) organiseren de jongerenwerkers van de gemeente Koggenland een nieuwe editie van de Goede Doelen Uitdaging. Bij dit terugkerende evenement zetten jongeren acties op touw om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.

  Lees verder
 • Oud-burgemeester Rob Posthumus overleden

  Op maandag 9 mei is oud-burgemeester Rob Posthumus op 73-jarige leeftijd overleden. Rob Posthumus was van 2013 tot 2019 burgemeester van de gemeente Koggenland.

  Lees verder
 • Online enquête gestart naar huisvesting buitenlandse werknemers in Westfriesland

  Veel bedrijven in Westfriesland zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers. De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra arbeidskrachten, die niet allemaal in de regio te vinden zijn. Om deze reden trekken ondernemers steeds vaker buitenlandse arbeidskrachten aan. Zij komen naar de regio voor een kort verblijf: ze werken vaak een aantal maanden en gaan daarna weer huiswaarts. Nu al is er een tekort aan huisvesting voor deze werknemers. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst de vraag naar buitenlandse werknemers verder gaat toenemen. De zeven Westfriese gemeenten werken samen met de provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep, om te zorgen voor extra huisvesting voor buitenlandse werknemers in de regio.

  Lees verder
 • Sport- en trapveld in Grosthuizen officieel geopend

  Wethouder Rosalien van Dolder opende dit weekend het nieuwe sport- en speelveld in Grosthuizen.

  Lees verder
 • Start uitbetaling eenmalige energietoeslag voor lagere inkomens

  In mei ontvangen de huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag van € 800. Dit is een eenmalige uitkering.

  Lees verder
 • Bijeenkomst over drugsproductie in het buitengebied

  Drugs Voorlichtingsbijeenkomst Koggenland

  Veilig wonen en werken in het buitengebied. Dat willen we in Koggenland. In het gehele land is echter sprake van toenemende criminaliteit in de buitengebieden. Ook bij ons. Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst over drugsproductie in het buitengebied en leer de signalen én de geur van drugs herkennen.

  Lees verder
 • Openingstijden afvalbrengstation Obdam verruimd

  Met ingang van mei 2022 heeft u als inwoner van Koggenland meer tijd om grof afval naar het afvalbrengstation te brengen. Het afvalbrengstation Obdam is op zaterdag voortaan van 8.00 tot 16.00 uur geopend.

  Lees verder
 • Van Wob naar Woo: Wet open overheid per 1 mei 2022

  Wet open overheid

  Op 1 mei treedt de Wet openbare overheid (Woo) in werking. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor drie Koggenlanders

  Vlnr: Trudy Komen uit Obdam, burgemeester Monique Bonsen, Cor Grooteman uit Avenhorn en Maria Van Ginkel uit Ursem.

  Op 26 april reikte burgemeester Monique Bonsen een Koninklijke onderscheiding uit aan drie Koggenlanders, die zich op een bijzondere manier inzetten voor hun omgeving. De burgemeester bedankte de gedecoreerde Koggenlanders, die met een smoes naar het gemeentehuis waren gelokt.

  Lees verder
 • Gemeentehuis dicht tijdens nationale feestdagen

  De komende periode zijn er diverse feestdagen, het gemeentehuis is op deze dagen gesloten en telefonisch niet bereikbaar.

  Lees verder
 • Publiek weer welkom bij Dodenherdenking 4 mei

  Op 4 mei vindt op verschillende plaatsen in de gemeente de traditionele dodenherdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners zijn daarbij van harte welkom. In Berkhout, Spierdijk, Obdam en Ursem organiseren de plaatselijke comités herdenkingsbijeenkomsten.

  Lees verder
 • Start herdenking 1572-1573 in Westfriesland

  De burgemeesters van de zeven Westfriese gemeenten gaven vrijdag 1 april het startsein voor de herdenking van de Opstand die 450 jaar geleden begon. In april start een reizende tentoonstelling. Die is eerst te zien in de gemeentehuizen van Enkhuizen en Koggenland.

  Lees verder
 • Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

  Mensen met een laag inkomen krijgen van het kabinet een extra energietoeslag om zo de stijgende energieprijzen te kunnen betalen. De betaling van de energietoeslag verloopt via de gemeente. We zijn momenteel hard bezig om de regeling te organiseren.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor vier raadsleden

  Vier aftredende raadsleden van de gemeenteraad in Koggenland zijn door burgemeester Bonsen-Lemmers Koninklijk onderscheiden.

  Lees verder
 • Inschrijving vluchtelingen

  Vluchtelingen uit Oekraïne die (tijdelijk) in Nederland verblijven moeten zich inschrijven bij de gemeente. Na inschrijving kunnen zij gebruik maken van voorzieningen zoals medische zorg en onderwijs. De inschrijving zorgt er ook voor dat de gemeente en andere instanties de juiste zorg en hulp kunnen aanbieden. Inschrijven kan alleen op afspraak. De gemeente vraagt gastgezinnen om de vluchtelingen hierbij te helpen. Een afspraak maken kan via telefoonnummer (0229) 54 84 00. De inschrijving vindt plaats op het gemeentehuis in De Goorn. Indien nodig zorgt de gemeente voor een tolk.

 • Opvang Oekraïense vluchtelingen in Koggenland

  Een voormalig kantoorpand in Scharwoude wordt heringericht voor de tijdelijke opvang van zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen. Naar verwachting kunnen de eerste vluchtelingen begin april worden verwelkomd in het pand.

  Lees verder
 • Kwaliteitsonderzoek doelgroepenvervoer

  Vanaf 14 maart tot en met 14 april doen we onderzoek naar de kwaliteit van het leerlingenvervoer en de Regiotaxi Westfriesland. Reizigers en ouders van leerlingen hebben hierover een brief of mail ontvangen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk reizigers en ouders/verzorgers de vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst duur ongeveer 10 minuten en uw antwoorden worden anoniem verwerkt. Doe mee en maak kans op een cadeaubon ter waarde van €50,-. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met info@koggenland.nl 

  Foto: Annelies Leurs 

 • Heel veel zwerfafvalrapers maakten Koggenland en Opmeer nog schoner

  Overal kwam je ze tegen: groepen zwerfafvalrapers die zaterdag 19 maart in het kader van de opschoonactie ‘Heel Koggenland en Opmeer Schoon’ zwerfafval raapten.  In een speciale campagne hadden de gemeenten Koggenland en Opmeer de zwerfafvalrapers opgeroepen om hun eigen buurt schoon te maken.  En dat werkte, want in beide gemeenten waren veel inwoners en groepen aan het rapen. Hieronder ook steeds meer kinderen.

  Lees verder
 • Klussen voor het goede doel

  Op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) organiseren de jongerenwerkers van gemeente Koggenland een nieuwe editie van de Goede Doelen Uitdaging. Bij dit jaarlijks terugkerende evenement zetten jongeren acties op touw om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.

  Lees verder
 • Officiële uitslag gemeenteraadsverkiezingen Koggenland

  Vrijdag 18 maart heeft het centraal stembureau de officiële uitslag van de gemeente Koggenland bekend gemaakt. De opkomst kiesgerechtigden was 54,2%. In Koggenland zijn vier kandidaten met voorkeursstemmen in de raad gekozen: Tinda Kuijper (VVD), Peter Bakker (VVD), Rens Kramer (GBK) en Bart Klaver (CDA). 

  Lees verder
 • Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Koggenland

  Op 14, 15 en 16 maart 2022 ging in totaal 54,2% van de stemgerechtigden in de gemeente Koggenland naar de stembus voor de verkiezing van de gemeenteraad.

  Lees verder
 • Op zoek naar vrijwilligerswerk? Kom naar de Vrijwilligersmarkt!

  Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn? Heb je behoefte aan (meer) sociale contacten? Vind je het leuk om samen activiteiten te doen en je tegelijkertijd in te zetten voor een ander? Kom dan zaterdag 26 maart naar de Vrijwilligersmarkt van Vrijwilligerspunt Westfriesland in Sportcentrum Hoorn en laat je inspireren! Toegang is gratis.

  Lees verder
 • Openbare zitting hoofd-/centraal stembureau 21 maart 10.00 uur

  Op 21 maart 2022 vindt om 10.00 uur een openbare zitting van het hoofd-/centraal stembureau plaats tot vaststelling van de uitkomst van de stemming van de gemeenteraadsverkiezingen en van de uitslag van de verkiezing van de leden van de gemeenteraad.

  Lees verder
 • Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

  Binnen de gemeente Koggenland is op zaterdag 12 maart een eerste groep van 16 vluchtelingen opgevangen. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in Koggenland gerealiseerd.

  Lees verder
 • Gratis compost voor inwoners

  Voor inwoners van de gemeente Koggenland is er op vrijdag 25 maart 2022 vanaf 11.30 tot en met 15.30 uur gratis compost af te halen op de locatie Teding van Berkhoutweg 3 in Berkhout. Dit is het gemeentelijk depot gelegen tussen Berkhout en de provinciale weg N243. Wij verwachten genoeg compost te hebben maar ook dit jaar geldt weer op=op. Aanmelden voor de locatie in Berkhout is niet nodig. 

  Lees verder
 • Hoogste punt 11 huurappartementen Buitenplaats

  Op 7 maart heeft wethouder Jan Houtenbos namens het Woningbedrijf Koggenland de medewerkers en onderaannemers op de bouw getrakteerd op gebak vanwege het bereiken van het hoogste punt.

  Lees verder
 • Koggenland helpt vluchtelingen uit Oekraïne, informatiebijeenkomst voor inwoners op 18 maart

  Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. In Nederland zullen vluchtelingen worden opgevangen, ook in gemeente Koggenland. De gemeente bereidt zich voor om op korte termijn en voor een langere periode vluchtelingen op te vangen. Mogelijk ontvangt de gemeente dit weekend al de eerste vluchtelingen. Voor de hulp en opvang werkt de gemeente samen met de kerken, Vluchtelingenwerk en vrijwilligers.

  Lees verder
 • De vaart erin voor vaarroute Westerkogge

  De gemeenteraad van gemeente Koggenland heeft maandagavond 7 maart besloten de doorvaarbaarheid van de vaarroute Westerkogge te verbeteren. Verschillende knelpunten zoals te lage bruggen, uitstekende landhoofden en een te lage duiker worden opgelost. De vaarroute gaat van Grosthuizen onder andere langs Avenhorn, De Goorn en Berkhout. De route maakt onderdeel uit van het Vaarroutenetwerk Westfriesland West. 

  Lees verder
 • Voorbereiding nieuwbouw basisschool De Ark Hensbroek van start

  Het college van B&W vraagt de gemeenteraad na de verkiezingen om een voorbereidingskrediet voor nieuwbouw van basisschool De Ark in Hensbroek. De raad stemde eind 2021 in met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2022-2038; de basis voor uitbreiding, nieuwbouw of renovatie van vijf scholen in Koggenland. De Ark is als eerste aan de beurt.

  Lees verder
 • Koggenland helpt Oekraïne

  De oorlog in Oekraïne schokt Koggenland. De ideeën en initiatieven om Oekraïners te helpen kenmerken de grote maatschappelijke betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers. De gemeente Koggenland bereidt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor. De gemeente overlegt met lokale en regionale partners over de coördinatie van hulp. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over hulp aan Oekraïners. We werken deze vragen steeds bij.  

  Lees verder
 • 18 nieuwe woningen in project Dubbelspoor te Obdam

  Op 2 maart 2022 ondertekenden wethouder Rosalien van Dolder en Jan-Piet Konijn directeur van ontwikkelende bouwer Toekomstgroep, de koop- en realisatieovereenkomst voor het woningbouwplan Dubbelspoor te Obdam. De overeenkomst regelt de grondverkoop van 18 betaalbare nieuwe woningen in het dorp. Het plan omvat 8 rug-aan-rug woningen, 6 tussenwoningen en 4 hoekwoningen.

  Lees verder
 • Verkiezingskrant Koggenland Kiest voor inwoners

  Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart is het ook al mogelijk om te stemmen, in Obdam en De Goorn. In huis-aan-huis weekkrant De Kogge editie 3 maart 2022 staat als uitneembare bijlage de verkiezingskrant van gemeente Koggenland gepubliceerd.

  Lees verder
 • Woonlasten stijgen - maar nog steeds laagste in regio

  Eind februari ontvangen de inwoners van Koggenland de aanslag gemeentelijke belastingen. De woonlasten stijgen dit jaar met gemiddeld 6,5 procent. Deze stijging wordt veroorzaakt door een verhoging van de afvalstoffenheffing. Ondanks de stijging zijn de woonlasten in Koggenland nog steeds de laagste in de regio.

  Lees verder
 • Persoonsgegevens inwoners onbedoeld gepubliceerd

  De gemeente Koggenland heeft een openbaar dataplatform voor geografische data. Via dit platform kunnen geïnteresseerden inzage krijgen in de geografische kenmerken van de gemeente Koggenland. De afgelopen maanden zijn hier onbedoeld ook persoonlijke gegevens van inwoners gepubliceerd. Het kan hierbij maximaal gaan om de naam, adres, woonplaats, geslacht en leeftijd van inwoners van de gemeente Koggenland.

  Lees verder
 • Informatieavond nieuwbouwplan Pioenhof in Hensbroek

  Ontwikkelaar Timpaan organiseert op dinsdag 1 maart om 18.30 uur een online informatieavond over het nieuwbouwplan ‘Pioenhof’ in Hensbroek. Tijdens deze avond worden aanwezigen geïnformeerd over het ontwerp bestemmingsplan en de planning. Geïnteresseerden kunnen zich tot 25 februari aanmelden via de QR-code of de link bit.ly/PioenhofHensbroek.

 • 2 maart opening nieuwe kinderwandelroute in De Hulk

  Op woensdag 2 maart om 15:30 uur opent wethouder Win Bijman op feestelijke wijze een nieuwe gratis kabouterwandelroute in recreatiegebied De Hulk in gemeente Koggenland. Alle (groot)ouders en kinderen zijn hiervoor uitgenodigd. De route is een leuke en leerzame speurtocht van ongeveer 2 kilometer voor jonge kinderen vanaf 3 jaar.

  Lees verder
 • Informatieavond nieuwbouwplan De Tuinen in Ursem

  Op 28 februari 2022 organiseert de gemeente om 19.00 uur een online informatieavond over deel 2 van het nieuwbouwplan De Tuinen in Ursem.

  Lees verder
 • Schooldag van de duurzaamheid

  Op vrijdag 4 februari start voor de tweede keer de Schooldag van de duurzaamheid in de gemeente Koggenland. Dit is een programma waarin ruim 600 basisschoolleerlingen via spel, plezier en samen doen, leren over duurzaamheid. Wethouder Rosalien van Dolder helpt die dag tijdens de kick-off een handje mee om aan te geven hoe belangrijk zij het thema duurzaamheid vindt.

  Lees verder
 • Openbare zitting hoofd-/centraal stembureau vindt digitaal plaats

  De openbare zitting van het Hoofd-/Centraal stembureau over de kandidatenlijsten en nummering vindt op 4 februari om 10.00 uur via digitale weg plaats. Deze zitting betreft de geldigheid van de lijsten, de kandidaten op de lijsten en de aanduidingen (zie Kieswet art. I 4, I 12 en I 18). De zitting wordt via de website raad.koggenland.nl uitgezonden en is op die wijze voor een ieder openbaar te volgen. Alleen de genodigden voor deze zitting krijgen de digitale (Zoom)uitnodiging.

  Lees verder
 • Talenten ontdekken en iets goeds doen voor een ander

  Jongeren die even niet (meer) weten wat voor vervolgopleiding ze willen doen of welke betaalde baan voor hen geschikt is, kunnen meedoen aan het Gouden Kans-project in Heerhugowaard. In vier maanden tijd werken de jongeren aan hun toekomst, met trainingen, coaching en workshops. Tegelijkertijd voeren ze een interessante opdracht uit met een duurzaam of sociaal thema, bij organisaties die midden in de samenleving staan. 

  Lees verder
 • Gratis reanimatiecursus voor medewerkers sportverenigingen

  Medewerkers van Koggenlandse sportverenigingen kunnen in februari gratis deelnemen aan een reanimatiecursus. De cursussen worden aangeboden door Sportraad Koggenland en georganiseerd door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).

  Lees verder
 • Burgemeesters NHN doen oproep aan kabinet: maak meer mogelijk en biedt perspectief

  De burgemeesters van Noord-Holland Noord hebben een oproep gedaan aan het kabinet om meer mogelijk te maken en perspectief te bieden voor ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. In een open brief pleiten zij ervoor om bij de nieuw te nemen besluiten het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk te maken en om de ondernemers die zijn getroffen door de lockdown financieel voldoende te steunen.

  Hieronder kunt u de hele tekst van de brief teruglezen:

  Lees verder
 • Koggenlanders van het jaar

  Rina van Diepen uit Berkhout is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar 2021. Dat maakte burgemeester Monique Bonsen op 11 januari bekend tijdens een live online evenement. De titel van Sporter van het jaar ging naar baanwielrenner Yoeri Havik uit Avenhorn. Thijs Mul uit De Goorn won de Aanmoedigingsprijs voor jongeren.

  Lees verder
 • Eerste Koggenlandse kindergemeenteraad geïnstalleerd

  Op woensdag 3 november heeft burgemeester Monique Bonsen de eerste Koggenlandse kindergemeenteraad officieel geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal in het gemeentehuis. Amber Beentjes uit Hensbroek is verkozen tot kinderburgemeester. Zij kreeg de officiële ambtsketting omgehangen door burgemeester Bonsen.

  De kindergemeenteraad bestaat uit acht leerlingen van acht verschillende basisscholen in de gemeente. Uit hun midden hebben de kinderraadsleden een (kinder)burgemeester gekozen. Dat gebeurde, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen voor volwassenen, anoniem via stembriefjes. De tienjarige Amber Beentjes van Basisschool De Ark in Hensbroek kreeg de meeste stemmen.

  "Wat kunnen we doen om de gemeente leuker te maken?"
  Initiatiefnemer en burgermoeder Bonsen is blij dat de kinderraad officieel een feit is. Tijdens de installatie sprak ze de kinderen toe: ‘Voor mij persoonlijk is dit een feestelijke dag. Toen ik hier begon zei ik meteen: ik zoek een collega, een van jullie formaat. Het komende jaar gaan we met elkaar kijken wat we belangrijk vinden in de gemeente. Wat kunnen we doen om de gemeente leuker te maken? Als jullie een goed idee hebben kunnen we het voorleggen aan de raad en hopelijk wordt het dan echt gerealiseerd.’

  Gevraagd en ongevraagd advies
  De kindergemeenteraad is in het leven geroepen om deze jonge doelgroep kennis te laten maken met de lokale politiek. De kinderraadsleden, allemaal afkomstig uit groep 7, vergaderen één keer maand en geven gevraagd en ongevraagd advies aan hun volwassen collega’s in de gemeenteraad. Zo leren de kinderen samenwerken en ontdekken zij wat ze kunnen betekenen voor hun omgeving. De kinderraad wordt voor één jaar aangesteld. Na dit jaar neemt een nieuwe groep het stokje over.

  Fotobijschrift: De tienjarige Amber Beentjes (tweede van links) werd door de kindergemeenteraad verkozen tot kinderburgemeester.

 • Gezinnen helpen gezinnen

  Overbelaste gezinnen kunnen sinds januari een beroep doen op de stichting Buurtgezinnen. Deze stichting koppelt gezinnen die het zwaar hebben (de zogenoemde vraaggezinnen) aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen bieden (steungezinnen). Hierdoor krijgen kinderen extra aandacht en worden ouders even ontlast.

  Lees verder
 • Op zoek naar nabestaanden van verzetsheld Biallosterski

  De gemeente Koggenland en het Comité 4 en 5 mei Obdam willen graag in contact komen met de nabestaanden van verzetsheld Tobias Biallosterski. Samen met het Comité werkt de gemeente aan de vernieuwing van het oorlogsmonument in de Burgemeester Dekkerstraat in Obdam. Het huidige monument bevat een gedenkplaat voor de verzetsheld Johan Hellema. Op het vernieuwde gedenkteken wordt naast Hellema ook Biallosterski herdacht.

  Lees verder