Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • De dementie van Jet en Harrie

  Op donderdag 19 september speelt theatergroep Ervarea de voorstelling ‘De dementie van Jet en Harrie’ in Eetcafé 70 in De Goorn. De voorstelling biedt een kijkje in het leven van mensen met dementie en haar mantelzorgers. Inwoners en ondernemers van Koggenland kunnen de uitvoering gratis bijwonen.

  Lees verder
 • Ga op Burendag 28 september samen aan de slag!

  Op 28 september is het Burendag, dé dag om samen met buren te zorgen voor een schone straat, buurt, plein of plantsoen. Gemeente Koggenland haakt hier, samen met Schoner Noord-Holland, op in met een aantrekkelijke actie.

  Lees verder
 • Gemeentehuis vrijdag 20 september gesloten

  Vrijdag 20 september is het gemeentehuis gesloten.

  Lees verder
 • Voorlezen aan kinderen

  De Westfriese bibliotheken en de gemeente Koggenland zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die wekelijks willen voorlezen bij anderstalige gezinnen met kinderen.

  Lees verder
 • Open Monumentendag

  Lees verder
 • Programma aftrap sportmaand 1 september

  Afbeelding aftrap sportmaand

  Op zondag 1 september organiseert de gemeente de feestelijke opening van de sportmaand. Op het terrein van zwembad Buitenmeere en bij de aangrenzende sportverenigingen worden sportieve activiteiten georganiseerd, waaraan iedereen gratis kan deelnemen. 

  Lees verder
 • Dorpsgesprek Grosthuizen: vragen verkeer, borden en fietspad

  Tijdens het dorpsgesprek Grosthuizen zijn er door diverse inwoners van Grosthuizen vragen en wensen aangegeven met betrekking tot verkeer en de openbare ruimte. Voor alle gestelde vragen, wensen en opmerkingen is onderzocht wat het antwoord is op de vraag en of aangegeven wensen te vervullen zijn. De resultaten zijn besproken met de heer Jacob Wijnker, ons contactpersoon namens Grosthuizen. Hieronder leest u een samenvatting van de uitkomsten.

  Lees verder
 • Koggenlandse wint Young Lady Business Academy

  Laura vertelt aan de wethouder hoe haar prijswinnende 'herinneringenkast' tot stand is gekomen

  De 22-jarige Laura Besseling was blij verrast toen ze op 5 juli werd uitgeroepen tot winnaar van de Young Lady Business Academy. Wethouder Caroline van de Pol wilde Laura graag ontmoeten en ging op de koffie in het ouderlijk huis van de Rustenburgse meubelmaker. De wethouder bewonderde Laura’s prijswinnende meubelstuk en praatte met haar over ondernemerschap en de Westfriese mentaliteit.

  Lees verder
 • September = sportmaand

  Clinic Freerun EDO Gym

  Van 20 tot en met 29 september organiseert het NOC*NSF de Nationale Sportweek. Een week lang zetten verenigingen de deuren open, om mensen te enthousiasmeren meer te bewegen. Gemeente Koggenland steunt dit initiatief en doet er een schepje bovenop: de hele maand september is ook dit jaar in Koggenland sportmaand.

  Lees verder
 • Zet uw deuren open tijdens de ‘Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen’

  De 'Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen' is een week waarin Westfriese ondernemers de deuren open zetten om mensen kennis te laten maken met hun bedrijf. Van maandag 7 tot en met vrijdag 12 oktober krijgen mensen de kans een kijkje te nemen in de keuken als zij bijvoorbeeld werk, een stageplaats of vrijwilligerswerk zoeken. Bent u ondernemer? Dan kunt u door deel te nemen met trots uw bedrijf aan familie, vrienden of buren laten zien.

  Lees verder
 • Jan Franx blikt terug op 100 dagen burgemeesterschap

  Op zoek naar een nog groter wij-gevoel

  Op 8 april trad Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. Honderd dagen later is het tijd voor een terugblik. Hoe heeft de burgemeester deze periode ervaren? En welke plannen heeft hij voor de toekomst?

  Lees verder
 • Data en locaties Senioren-café

  In 2009 vond de eerste editie van het Senioren-eetcafé plaats in De Ridder St. Joris in Berkhout. Het werd direct een succes. Tien jaar later wordt het Senioren-eetcafé nog altijd druk bezocht. Een keer per week kunnen inwoners van Koggenland aanschuiven voor een lekker en betaalbaar diner, steeds in een ander dorp. Niet alleen senioren, maar ook chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers zijn van harte welkom.

  Lees verder
 • Loket Burgerzaken dinsdag 16 juli tot 13:00 uur gesloten

  Op dinsdag 16 juli is het loket Burgerzaken tot 13:00 uur gesloten. Die ochtend worden er technische werkzaamheden uitgevoerd die niet 's avonds of in een weekend gedaan kunnen worden. Houdt u hier rekening mee bij het maken van een afspraak.

  Lees verder
 • Urgentie aanvragen huurwoning

  Heeft u dringend woonruimte nodig? Dan kunt u urgentie aanvragen voor een huurwoning.

  Lees verder
 • Jongeren zamelen recordbedrag in voor goede doelen

  Op 30 mei, Hemelvaartsdag, organiseerde Jongerenwerk Koggenland de negende editie van de Goede Doelen Uitdaging. Zesenzestig jongeren tussen 12 en 18 jaar zetten zich in voor verschillende goede doelen, met uiteenlopende acties.Samen haalden ze het recordbedrag van € 3620 op.

  Lees verder
 • Gevoel van kameraadschap bij Veteranenontmoeting

  Op vrijdag 14 juni vond de jaarlijkse Veteranenontmoeting plaats in Het Wapen van Obdam. Met de ontmoeting wil de gemeente haar waardering uiten voor de Koggenlandse veteranen. En dat is precies waar veel genodigden behoefte aan hebben.

  Lees verder
 • Burgemeester Franx maakt op de fiets kennis met Koggenland

  Burgemeester Jan Franx komt deze zomer naar de inwoners toe, op de fiets! Alle inwoners en ondernemers kunnen meefietsen om Jan de verborgen schatten van hun dorp te laten zien. Jan kent de gemeente al redelijk goed, maar zoals hij zegt: “Inwoners kunnen mij het allerbeste laten zien wat de mooie plekjes in hun dorp zijn en mij meer vertellen over de historie. Hoe mooi is het om dat met elkaar op de fiets te doen?”

  Lees verder
 • Westfriesland gastheer VNG Jaarcongres 2020

  Op 9 en 10 juni 2020 is Westfriesland gastheer van het VNG Jaarcongres. Het VNG Jaarcongres is het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op het VNG Jaarcongres komen tussen de 2500 en 3500 lokale bestuurders en raadsleden af. Dankzij de sterke samenwerking van de zeven Westfriese gemeenten wist de regio het Jaarcongres binnen te slepen. De locatie van het congres is IJsbaan De Westfries.

  Lees verder
 • Bezorgen reisdocumenten goedkoper

  Het bezorgen van reisdocumenten en rijbewijzen wordt per 1 juni 2019 goedkoper, het bezorgtarief gaat van € 12,65 naar € 4,95. Inwoners kunnen reisdocumenten op ieder adres in Nederland laten bezorgen, waar ze het zelf in ontvangst moeten nemen. Rijbewijzen kunnen alleen op het huisadres bezorgd worden.

  Lees verder
 • Gemeenteraad neemt besluit over openbare ruimte, parkeer en verkeer rondom kindcentrum Avenhorn

  De plannen voor het nieuwe kindcentrum Avenhorn krijgen steeds meer vorm! Op 20 mei behandelt de gemeenteraad voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en verkeer. Ook wordt dan het bestemmingsplan gewijzigd. Om de maatregelen uit te kunnen voeren wordt een budget gevraagd van € 3.2 miljoen.

  Lees verder
 • Wijziging openingstijden gemeentehuis en werken op afspraak

  Per 1 juni wijzigen de openingstijden van het gemeentehuis. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf dan twee avonden in het gemeentehuis terecht: op maandagavond en donderdagavond is het gemeentehuis tot 19:00 uur geopend. Nieuw is ook dat er een afspraak moet worden gemaakt, ook voor het aanvragen van een reisdocument, rijbewijs op uittreksel. Documenten ophalen kan wel nog zonder afspraak.

  Lees verder
 • 4 Meiherdenkingen Koggenland

  Op zaterdagavond 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. In de gemeente Koggenland hebben wij in de dorpen Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem een 4 meiherdenking. Het zijn korte, openbare bijeenkomsten waar iedereen welkom is. Alle bijeenkomsten eindigen met een kranslegging.

  Lees verder
 • Succes dorpsgesprekken: Koggenland nóg mooier

  Maar liefst 654 inwoners praatten mee over de toekomst van hun dorp en 188 inwoners staken daarna de handen uit de mouwen om hun dorp nóg mooier te maken. Het college kijkt terug op een succesvolle reeks dorpsgesprekken de afgelopen twee jaar. Er vonden 12 dorpsgesprekken plaats, waaruit 48 doe-teams ontstonden.

  Lees verder
 • Hoe gaat u om met iemand met dementie? Leer het in een korte online training.

  Met de veroudering van de Nederlandse bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie toe. Dit geldt ook voor Koggenland en daarom willen wij een dementievriendelijke gemeente worden. Dementie heeft verstrekkende gevolgen voor degene die het overkomt en voor zijn of haar naasten. De gemeente wil Koggenlanders voorbereiden op deze veranderende samenleving, zodat inwoners weten hoe om te gaan met iemand met dementie. Daarom stellen wij een gratis online training beschikbaar voor alle inwoners.

  Lees verder
 • Jan Franx nieuwe burgemeester Koggenland

  Per 8 april treedt de heer Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. De commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft de heer Franx maandagavond 1 april benoemd. De heer Franx kent het Westfriese goed, hij is getrouwd in De Goorn, woont in Enkhuizen en is daar ook tien jaar wethouder geweest. Momenteel is hij wethouder van de gemeente Gooise Meren.

  Lees verder
 • Procedure nieuwe burgemeester stopgezet

  De Commissaris van de Koning heeft donderdagmiddag 21 maart bekend gemaakt dat de procedure voor de nieuwe burgemeester van Koggenland vroegtijdig is stop gezet. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe burgemeester wordt benoemd. De Commissaris van de Koning is nu in gesprek met de fractievoorzitters om te voorzien in een waarnemend burgemeester.

  Lees verder
 • Aanpak adresfraude loont

  De gemeente Koggenland ontvangt elke maand een lijst met adressen waar mogelijk de registratie niet klopt. Dit kan duiden op fraude, bijvoorbeeld met uitkeringen of toeslagen, of om boetes, schulden en opsporing te ontwijken. Ook kan het zijn dat onbewust verkeerde informatie is doorgegeven aan de gemeente, bijvoorbeeld als iemand vergeten is een verhuizing door te geven. Afgelopen jaar zijn 28 adressen onderzocht. In 86% van de gevallen is er daadwerkelijk een misstand aangetroffen.

  Lees verder
 • Opgeven voor de Goede Doelen Uitdaging 2019

  Ook dit jaar organiseert het Jongerenwerk van de gemeente Koggenland de Goede Doelen Uitdaging, waarbij jongeren zich door middel van een actie in groepen inzetten voor het goede doel. Beloning is een dagje Walibi. Opgeven kan tot uiterlijk 3 april.

  Lees verder
 • Annulering raadsvergadering 13 februari 2019 over aanbeveling kandidaat burgemeesterschap

  De raadsvergadering van vanavond 13 februari 2019 van 20:30 is geannuleerd. Tijdens deze vergadering zou de aanbeveling voor de kandidaat voor het burgemeesterschap van Koggenland bekend worden gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft echter meer tijd nodig voor haar werkzaamheden. U wordt geïnformeerd, zodra een nieuwe datum bekend is.

 • Pas op voor oplichting via WhatsApp

  Steeds vaker worden mensen via WhatsApp opgelicht. Het is simpel om geld af te troggelen door je voor te doen als vriend of familielid. Dit doen oplichters dan ook: ze nemen het WhatsApp account over van iemand die je goed kent en vragen om geld over te maken.

  Lees verder
 • Eerste glasvezelkabel gelegd

  Na een intensieve en succesvolle vraagbundeling was het moment eindelijk daar. In Obdam ging op dinsdag 18 december symbolisch de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in Koggenland af te trappen. E-Fiber en het college van burgemeester en wethouders  hebben dit mooie moment samen gevierd. Begin januari starten de werkzaamheden in Obdam, daarna volgen de andere dorpen.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit woning met drugs in Avenhorn

  Op maandag 10 december heeft burgemeester Posthumus besloten om een koopwoning in Avenhorn voor drie maanden te sluiten, omdat hier 210 hennepplanten zijn aangetroffen. Op vrijdag 14 december vindt de sluiting plaats. De planten zijn in beslag genomen en de woning is veilig gesteld. De verdachten zijn verhoord.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.

 • Op naar een dementievriendelijke gemeente

  Op woensdag 19 september ondertekende wethouder Bijman een convenant met Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke gemeente. De bedoeling is om in Koggenland een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

  Lees verder