Op 6 en 7 oktober komt de reizende theatershow ‘Slag om het beeld’ naar Koggenland. In de voorstelling, die wordt opgevoerd in het gemeentehuis in De Goorn, wordt de Slag op de Zuiderzee op eigentijdse wijze uitgewerkt door theatergezelschap Op Roet uit Hoorn. Ook burgemeester Monique Bonsen en haar Westfriese ambtsgenoten zijn in de voorstelling te bewonderen. In een verrassende rol: als callcentermedewerkers.

Op 11 oktober is het 450 jaar geleden dat de Slag op De Zuiderzee voor de kust van Hoorn een beslissende wending kreeg. De Inquisitie, het admiraalsschip van de graaf van Bossu, dolf met zijn Spaans-Amsterdamse armada het onderspit tegen samenwerkende Westfriezen en Waterlanders.

Wie verdient een standbeeld?

In de theaterproductie ‘Slag om het Beeld’ wordt de zeeslag op eigentijdse wijze uitgewerkt. De belangrijkste vraag: wie van de betrokkenen van toen komt in aanmerking voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol tijdens de zeeslag? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of de graaf van Bossu, de verliezer van deze epische zeeslag uit 1573? Of misschien wel Jantien Does, boerin uit Westwoud.

In een modern vormgegeven tv-studio worden genomineerden voorgesteld, dragen voor- en tegenstanders argumenten aan die stemmers kunnen beïnvloeden en komen alle zeven burgemeesters van Westfriesland aan het woord vanuit een druk callcenter. Burgemeester Bonsen: ‘Ik ben erg trots op dit prachtige culturele evenement over onze eigen regio, dat ook nog eens plaatsvindt in ons eigen gemeentehuis. Wij hebben als burgemeesters ontzettend veel plezier gehad tijdens de voorbereiding. Ik hoop dat veel mensen komen kijken.’

Kaarten nu verkrijgbaar

‘Slag om het beeld’ is een productie van theatergezelschap Op Roet, in samenwerking met het Westfries Museum. De voorstelling is in september en oktober te bezoeken in de zeven Westfriese gemeentes. Op 6 en 7 oktober wordt ‘Slag om het beeld’ opgevoerd in het gemeentehuis van Koggenland. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van theatergezelschap Op Roet.