Op de restanten van het voormalige Badhuis Zuiderzee, aan de kust van het Markermeer, wordt volgend jaar gestart met de bouw van ‘Panorama Scharwoude’. Een ontmoetingsplek en uitkijkpunt, waar buurtbewoners en recreanten straks kunnen genieten van het weidse uitzicht over de historische omgeving. Het nationale Cultuurfonds heeft een bedrag van 100.000 euro toegekend voor de realisatie van het project.

Wie vanaf de dijk bij Scharwoude over het Markermeer uitkijkt, ziet vlak voor de kust de restanten van het voormalige badhuis, met de nog herkenbare kleedhokjes. Deze werden tussen 1948 en 1979 gebruikt door recreanten, die in de zomer verkoeling zochten in het water. Inmiddels zijn de resten van de betonnen constructie gehuld in een laag graffiti en mos.

Nieuwe dijk

Tussen Amsterdam en Hoorn vindt een grootschalige dijkversterkingsoperatie plaats. Als onderdeel van deze werkzaamheden wordt bij Scharwoude gewerkt aan een nieuwe dijk met een brede strook oeverland. De dijkversterking zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van recreatie en natuurontwikkeling, met de aanleg van een mooie wandel- en fietsroute langs het Markermeer. Tegelijkertijd zorgt de nieuwe dijk ervoor dat het vertrouwde uitzicht op het water verdwijnt. Dit voelde voor veel inwoners van Scharwoude als een gemis.

Bij de Doe-teams Scharwoude en Grosthuizen ontstond het idee van een ontmoetingsplek en uitkijkpunt, op de plek van het voormalige Badhuis Zuiderzee. Onder begeleiding van architectuurhistoricus Marlies Buurman van Culture Matters verzamelden de Doe-teams hun wensen en ideeën. Architecten Jurriën van Duijkeren en Inara Nevskaya van Common Practice werden ingeschakeld om deze ideeën vorm te geven. Zo ontstond het ontwerp voor ‘Panorama Scharwoude’, waarbij de restanten van het oude badhuis worden gebruikt als fundering voor de nieuwe ontmoetingsplek.  

De restanten van het voormalige Badhuis Zuiderzee.

Cultuurfonds

Voor (een deel van) de financiering diende de gemeente Koggenland, samen met de andere betrokkenen, een aanvraag in voor de Open Call Architectuur en Bouwkunst van het Cultuurfonds. Jaarlijks kent het Cultuurfonds 100.000 euro toe voor de realisatie van ‘een iconisch ontwerp dat publiek en openbare ruimte verbindt.’ Van de 34 inzendingen werd het project ‘Panorama Scharwoude’ uitgekozen door de commissie, die daarmee het bedrag van 100.000 euro beschikbaar stelt voor de uitvoering van het project aan het Markermeer. Voor verdere financiering zijn er bijdragen van de gemeente, provincie en het Recreatieschap.

Wethouder Rosalien van Dolder is trots op het initiatief van de Doe-teams en de waardering van het Cultuurfonds. Van Dolder: ‘Dit initiatief kent een grote cultuurhistorische waarde voor Koggenland en levert ook een bijzondere bijdrage aan de sociale cohesie en participatie binnen de gemeente.’ Ook de architecten van Common Practice reageren verheugd op de toekenning van het Cultuurfonds: ‘Het is bijzonder om landelijke erkenning te krijgen voor een bescheiden project dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met een kleine lokale gemeenschap. Het ontwerp voor de nieuwe ontmoetingsplek met uitzicht over dijklandschap, water en dorp vloeit voort uit de herinneringen van de bewoners aan het voormalige badhuis en de beleving van de oude IJsselmeerdijk.’

Het ontwerp voor de nieuwe ontmoetingsplek, met uitzicht over dijklandschap, water en dorp.