De gemeente Koggenland ondersteunt het initiatief 1001ha van LTO Nederland en Urgenda, dat veehouders helpt om regulier grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. De gemeente stelt 15.000 euro beschikbaar om in totaal ongeveer 100 hectare kruidenrijk grasland te realiseren. Het kruidenrijke grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft geen kunstmest nodig. Dat is goed voor het klimaat en de bodem.

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en duurzaamheidsorganisatie Urgenda sloegen in 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie 1001ha werd een feit. Inmiddels hebben zo’n 1500 boeren samen ruim 5.000 hectare ingezaaid. Vanwege het succes van de actie hebben de initiatiefnemers de ambitie verlegd van 1.001 naar 10.000 hectare. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals de gemeente Koggenland kunnen boeren een fikse korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels.  

Talloze voordelen

Kruidenrijk grasland heeft talloze voordelen. Het zaaimengsel bestaat uit veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, waaronder klaver, cichorei en weegbree. Deze soorten zijn goed voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens voor meer vogels. Met kruidenrijk grasland ziet het landschap er ook leuker uit door meer variatie in kleur en hoogte. Kruidenrijke grasmengsels hebben geen kunstmest nodig doordat de vlinderbloemige planten stikstof binden uit de lucht. Het diepere en gevarieerde wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten zorgt voor betere waterberging. Kruidenrijk grasland heeft daarnaast een wat hogere CO2-vastlegging in de bodem. 

Wethouder Rosalien van Dolder: ‘Met het voorjaar in zicht, is het fantastisch nieuws dat we samen meer kruidenrijk grasland kunnen realiseren. Dit is een simpele en effectieve manier om de bodem én leefomgeving van insecten, vogels, boerderijdieren, boeren en omwonenden te verbeteren. Hier gaat mijn plattelandshart sneller van kloppen.’

Hoe werkt het precies?

Boeren krijgen 150 euro per hectare korting op de aanschaf van productieve graskruidenmengsels (SKAL of NAK gecertificeerd) en krijgen daarbij begeleiding. De korting geldt voor maximaal zes hectare per boer, zodat veel boeren kunnen meedoen en op een laagdrempelige manier kunnen starten met kruidenrijk grasland. Interesse? Bestellen kan via 1001ha.nl/bestellen(externe link).