Zaterdag 23 maart 2024 is het landelijke opschoondag. Doet u ook mee?

Op deze dag rapen in het hele land mensen zwerfafval. Ook de gemeente Koggenland doet mee. Met het thema "Afval op de grond, dat kan echt niet meer” roept wethouder Bart Krijnen iedereen op om zich aan te sluiten bij deze opruimactie. 

Koggenland is al een schone gemeente maar uiteindelijk willen we naar een gemeente waar we geen zwerfafval meer op de grond vinden. We komen steeds dichter bij dit doel dankzij de inzet van veel ‘stille’ zwerfafvalrapers en de resultaten van verschillende campagnes die de afgelopen tijd gevoerd zijn. Want afval op de grond, dat kan echt niet meer. Als iedereen zijn eigen buurt, plantsoen of wijk schoonmaakt, starten we het voorjaar met een schone gemeente. Ook groepen, scholen, bedrijven en verenigingen worden uitgenodigd om mee te doen.

Doet u mee? 

Raap zwerfafval niet met blote handen op maar met handschoenen of zo’n handige grijper. Gooi het geraapte zwerfafval thuis bij het restafval in de grijze restafvalcontainer..

U kunt gratis grijpers lenen van de gemeente.

Vraag online grijpers aan

Kunt u niet meedoen aan de Landelijke opschoondag? 

Maar wilt u wel voor een schone omgeving zorgen? Dan kunt u ook zelf een actie organiseren. Wij helpen u om de actie succesvol te laten verlopen.

U kunt een opschoonactie organiseren door bijvoorbeeld een opruimrondje te doen met uw gezin, buren of mensen uit de straat of wijk. Waar u ook voor kiest: het mag allemaal! Alle beetjes helpen. Ook organisaties (bedrijven, scholen, verenigingen) kunnen deelnemen en hun bijdrage leveren aan een schonere werk- en speelomgeving.

Meld uw opschoonactie aan!

Wat moet ik doen?

Als bewoner of vanuit de organisatie bent u de contactpersoon voor de gemeente. De gemeente stelt (zwerfafval)grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen gratis ter beschikking. Hierbij houden we ook rekening met de kinderen, zodat ook zij kunnen meedoen! De vrijwilligers/collega’s die u gaan helpen hoeven niet apart aangemeld te worden.

 

Hoe werkt het ?

  • Meld u aan via het formulier.
  • De organisatie van de opschoonactie ligt bij u.
  • U regelt de vrijwilligers en bent de contactpersoon voor de vrijwilligers.

Wilt u geen opschoonactie organiseren, maar wel helpen? Dat kan ook. Meldt u aan en wij kijken voor u waar u als vrijwilliger kunt helpen. Op www.supportervanschoon.nl(externe link) kunt u kijken welke acties er al gepland staan.

Heeft u gevonden wat u zocht?