Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken, maar ook als u een wapenvergunning aanvraagt.

Op internet vindt u diverse commerciële aanbieders om online uw VOG aan te vragen. Wij adviseren u om hier geen gebruik van te maken. De kosten zijn vaak hoger of uw aanvraag wordt niet op de goede manier afgehandeld. Via de gemeente vraagt u uw VOG op een veilige manier aan.

Wat moet ik doen?

DigiDOnline VOG aanvragen

U kunt ook naar de balie in het gemeentehuis komen. U maakt hiervoor online of telefonisch ((0229) 54 84 00) een afspraak.

Wat heb ik nodig?

U neemt mee naar uw afspraak in het gemeentehuis:

  • Uw geldige identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier voor uw VOG. Het formulier hebt u ontvangen van de organisatie of werkgever die om de VOG vraagt.
  • Bankpas of contant geld om te kosten te betalen

Wat kost het?

Het aanvragen van een VOG kost € 41,35.

Hoe lang duurt het?

  • VOG: binnen 4 weken na ontvangst van uw aanvraag krijgt u bericht.
  • VOG RP: binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag krijgt u bericht.

Extra informatie

Vrijwilligersorganisaties die met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking werken, kunnen in aanmerking komen voor een gratis VOG .

Afwijzing

Als Justis geen VOG kan afgeven, ontvangt u hierover schriftelijk bericht. U kunt bezwaar maken met een brief. Hierin vertelt u waarom u de VOG wel moet krijgen. Na ontvangst van uw bezwaar neemt Justis een definitief besluit. Als dat een afwijzing is, kunt u opnieuw bezwaar maken. U kunt het besluit eventueel voorleggen aan de bestuursrechter.

Emigratie, visum of buitenlandse werkvergunning

Als u in het buitenland gaat wonen of werken en daar een VOG voor nodig hebt, vraag dan om een officieel document aan de ambassade, het consulaat of de werkgever. In dit document moeten alle gegevens staan die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Meer informatie

Heeft u gevonden wat u zocht?