Boottocht Schermer-Beemster

Deze tocht is een dagtocht. Rustig varend met een snelheid van rond de 6 km/u bent u ongeveer 4 uur onderweg, pauzes niet meegerekend.

De beschrijving van de route geeft de vaarrichting tegen de wijzers van de klok in (linksom).

Er is een boothelling aan de Oost-Mijzen(externe link), pal buiten de bebouwde kom van Avenhorn. Voor de navigatie of routeplanner: de boothelling ligt nabij Oost-Mijzen 4B Avenhorn.

Routeomschijving

 1. Ga de ringvaart op in westelijke richting naar Schermerhorn. Dit is de Beemsterringvaart. Volg de Beemsterringvaart tot bij Schermerhorn.
 2. Ga daar rechtsaf achter de huizen langs over het Zwet.
 3. Ga na ongeveer 1 km op de T-splitsing linksaf, de Schermerringvaart op. Onderweg zijn er langs de Schermerringvaart niet veel toegestane aanlegplaatsen. Voorkom beschadiging van het riet en verstoring van vogels.
 4. Volg de Schermerringvaart helemaal tot aan West-Graftdijk.
 5. Vaar onder de N244 door.
 6. U gaat daarna meteen linksaf het Vinkenhop op. U vaart dan langs Oost-Graftdijk. (Alternatief: Als u onder de N244 door gaat en rechtsaf gaat en neemt het eerste water aan uw linkerhand, dan vindt u al snel enkele aanlegplaatsen en een snackbar bij het water. Als u verder vaart, gaat u het Alkmaarder Meer op. Daar zijn ook veel aanlegmogelijkheden).
 7. U vaart over het Vinkenhop in zuidoostelijke richting. U passeert dus Oost-Graftdijk en vaart op Spijkerboor aan.
 8. Bij Spijkerboor nadert u de kruising met de Knollendammervaart (aan uw rechterhand) en de Beemsterringvaart (aan uw linkerhand).
 9. U gaat linksaf de Beemsterringvaart op.
 10. Volg de Beemsterringvaart langs de Rijp, helemaal tot aan Schermerhorn. Kijk af en toe aan uw linkerhand eens over het riet naar de Eilandspolder!
 11. Blijf bij Schermerhorn gewoon het vaarwater, de Beemsterringvaart, volgen. U komt dan vanzelf weer in Avenhorn bij het beginpunt.

Vaarroutenetwerk Westfriesland

Vaarroute Rustenburg-Verlaat

Varen in polder Westerkogge

De route is geschikt voor platte schuiten, roeibootjes en kano's. De route voert langs verschillende dorpskernen, door het open landschap.

Al sinds begin jaren '80 van de vorige eeuw beschikt Koggenland over een uitgebreid vaarroutenetwerk langs Avenhorn-De Goorn, Berkhout, Bobeldijk, Hoorn en Grosthuizen. De route is tot stand gekomen tijdens de ruilverkaveling van het gebied Westerkogge.

Download hieronder de vaarroute.

Te downloaden: