Recreatiegebied De Hulk (Scharwoude)

Waar

Ten zuiden van Hoorn en gesitueerd langs de A7.

Over De Hulk

De Hulk is aangelegd tussen 1983 en 1989 in het kader van de landinrichting "WesterKogge". Het ligt achter de 700 jaar oude Westfriese omringdijk op een kruispunt van oude vaarwegen (de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam). De Hulk is 58 hectare groot en ingedeeld in een binnen- en buitendijks gebied. Als landschapselement bestaat het uit drie delen die gescheiden zijn door de spoorlijn, wegen en sloten.

De Hulk is gevarieerd ingericht en is een open parkachtig gebied waarin bosvakken, struiken en struwelen worden afgewisseld met graslanden. Een deel van de oevers is ecologisch aangelegd. In een gedeelte van De Hulk ligt de nadruk op natuurbouw waar een gevarieerde planten- en dierenrijkdom te zien is. Hier grazen runderen en schapen op de weilanden.

In De Hulk kunt u wandelen, fietsen, vissen en varen. Voor de kinderen zijn er speelweiden. Vanuit het IJsselmeer kunt u met uw kano overstappen naar het binnenvaarwater in De Hulk. De kano-overstapplaats bevindt zich bij het gemaal onder aan de dijk. Ook kunt u via de mooie vaarroute Westerkogge varen of in de winter, als de gelegenheid zich voordoet, schaatsen naar polder de Westerkogge. In deze polder verbindt het water de dijkdorpen met elkaar. U kunt daar vanaf het water genieten van het mooie waterrijke landschap en de fraaie stolpboerderijen.

Recreatiegebied De Leijen (Hensbroek)

Waar

Gemaalweg, Hensbroek

Over de Leijen

De Leijen is een voormalige zandput waar eind jaren zestig zand gewonnen werd voor de aanleg van wegen bij de landinrichting Hensbroek. Na de zandwinning is het gebied van 11 hectare ingericht als recreatieterrein. De Leijen is een plas met beschutte zandstrandjes en wordt voor een deel omzoomd door rietkragen. Het terrein heeft een aantal speel- en ligweiden die ook beschut zijn door hoge begroeiing.

Om de plas loopt een mooi wandelpad. De Leijen is uitstekend geschikt om te zwemmen, zonnen en spelen. Ook kunt u vissen op de vele schaduwrijke plekjes rondom de plas.

Aan de Gemaalweg (zuidzijde) kunt u uw auto parkeren op de ruime parkeerplaats. De Leijen is via het Kerklaantje aan de Kerkweg voor de wandelaar en de fietser bereikbaar. Op de zuidzijde van de Leijen zijn bij de speelweide sanitaire voorzieningen.

Voor informatie over de kwaliteit van het zwemwater in de recreatiegebieden van het RSW kunt u contact opnemen met de Provinciale zwemwatertelefoon (088) 10 21 300 (bereikbaar van 1 mei tot 1 oktober, gratis) of raadpleeg de website: www.noord-holland.nl(externe link).

Recreatiegebied Ursemmerplas (Ursem)

Adres

De Leet 28
1645 VK Ursem
Telefoon (072) 50 218 74

Over de Ursemmerplas

Camping en dagrecreatieterrein de Ursemmerplas is ontstaan uit een vroegere zandwinput. Het terrein van ongeveer 30 hectare is een uitstekende plek voor een vakantie of voor een lekker dagje weg. U kunt hier heerlijk zwemmen, sporten en ontspannen en het is een ideale uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving.

De camping bevindt zich nabij de plas in een groene omgeving en biedt plaats aan zo’n 363 stacaravans en beschikt over 55 seizoensplaatsen. Ook kampeerders kunnen hier terecht voor een verblijf van één of meerdere dagen. De camping is gesloten van 1 december tot 1 maart.

Kampeerders en recreanten kunnen niet alleen gebruik maken van de diverse voorzieningen op het terrein, maar ook genieten van de prachtige aangrenzende waterplas. De Ursemmerplas is omzoomd door rietkragen, het strand en de lig- en speelweiden hebben prachtige beschutte plekken. In het waterrijke gebied kunt u wandelen en vissen (mindervalide vissteiger is aanwezig). Wilt u lekker luieren in de zon, dan kan dat natuurlijk ook op het zandstrand of op één van de ligweiden.

Op het terrein bevindt zich een receptie waar u, naast het in- en uitchecken, terecht kunt voor allerlei andere zaken. Verdere faciliteiten zijn een ruime, betaalde parkeergelegenheid, een klein dierenparkje, een wasserette, prima sanitaire voorzieningen, tennisbanen en een gecontroleerd ecoparkje voor de verwerking van het afval van vaste gasten en recreanten. Gedurende het seizoen is er een begeleid activiteiten/recreatieprogramma. Het centrum van Ursem ligt op slechts twee kilometer afstand van de Ursemmerplas. Hier vindt u onder andere een supermarkt en een bakker. In De Goorn, op drie kilometer afstand van de Ursemmerplas, kunt u voor diverse boodschappen terecht bij het winkelcentrum.

Voor informatie over de kwaliteit van het zwemwater in de recreatiegebieden van het RSW kunt u contact opnemen met de Provinciale zwemwatertelefoon (088) 10 21 300 (bereikbaar van 1 mei tot 1 oktober, gratis) of raadpleeg de website: www.noord-holland.nl(externe link).