Recreatiegebied De Hulk (Scharwoude)

Waar

Ten zuiden van Hoorn en gesitueerd langs de A7.

Over De Hulk

De Hulk is aangelegd tussen 1983 en 1989 in het kader van de landinrichting "WesterKogge". Het ligt achter de 700 jaar oude Westfriese omringdijk op een kruispunt van oude vaarwegen (de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam). De Hulk is 58 hectare groot en ingedeeld in een binnen- en buitendijks gebied. Als landschapselement bestaat het uit drie delen die gescheiden zijn door de spoorlijn, wegen en sloten.

De Hulk is gevarieerd ingericht en is een open parkachtig gebied waarin bosvakken, struiken en struwelen worden afgewisseld met graslanden. Een deel van de oevers is ecologisch aangelegd. In een gedeelte van De Hulk ligt de nadruk op natuurbouw waar een gevarieerde planten- en dierenrijkdom te zien is. Hier grazen runderen en schapen op de weilanden.

In De Hulk kunt u wandelen, fietsen, vissen en varen. Voor de kinderen zijn er speelweiden. Vanuit het IJsselmeer kunt u met uw kano overstappen naar het binnenvaarwater in De Hulk. De kano-overstapplaats bevindt zich bij het gemaal onder aan de dijk. Ook kunt u via de mooie vaarroute Westerkogge varen of in de winter, als de gelegenheid zich voordoet, schaatsen naar polder de Westerkogge. In deze polder verbindt het water de dijkdorpen met elkaar. U kunt daar vanaf het water genieten van het mooie waterrijke landschap en de fraaie stolpboerderijen.

Recreatiegebied De Leijen (Hensbroek)

Waar

Gemaalweg, Hensbroek

Over de Leijen

De Leijen is een voormalige zandput waar eind jaren zestig zand gewonnen werd voor de aanleg van wegen bij de landinrichting Hensbroek. Na de zandwinning is het gebied van 11 hectare ingericht als recreatieterrein. De Leijen is een plas met beschutte zandstrandjes en wordt voor een deel omzoomd door rietkragen. Het terrein heeft een aantal speel- en ligweiden die ook beschut zijn door hoge begroeiing.

Om de plas loopt een mooi wandelpad. De Leijen is uitstekend geschikt om te zwemmen, zonnen en spelen. Ook kunt u vissen op de vele schaduwrijke plekjes rondom de plas.

Aan de Gemaalweg (zuidzijde) kunt u uw auto parkeren op de ruime parkeerplaats. De Leijen is via het Kerklaantje aan de Kerkweg voor de wandelaar en de fietser bereikbaar. Op de zuidzijde van de Leijen zijn bij de speelweide sanitaire voorzieningen.

Voor informatie over de kwaliteit van het zwemwater in de recreatiegebieden van het RSW kunt u contact opnemen met de Provinciale zwemwatertelefoon (088) 10 21 300 (bereikbaar van 1 mei tot 1 oktober, gratis) of raadpleeg zwemwater.nl voor actuele informatie over de kwaliteit van het natuurwater.

Recreatiegebied Ursemmerplas (Ursem)

Adres

De Leet 28
1645 VK Ursem
Telefoon (072) 50 218 74

Over de Ursemmerplas

Camping, chaletpark en dagrecreatieterrein de Ursemmerhof is gelegen aan de Ursemmerplas, ontstaan uit een vroegere zandwinput. Het terrein van ongeveer 30 hectare is een uitstekende plek voor een vakantie of voor een lekker dagje weg. Ursemmerhof B.V., eigenaar van het terrein, heeft bekend gemaakt deze locatie te willen herontwikkelen tot Beach Resort Noorderduyn. Meer informatie over de herontwikkeling van Ursemmerhof B.V. vindt u hier. Op deze pagina van de gemeente leest u welke rol de gemeente in de herontwikkeling heeft en hoe de gemeente tegenover de plannen van Ursemmerhof B.V. staat. Ook worden op deze pagina actief documenten gepubliceerd. Denk aan eventuele vergunningen en relevante correspondentie.

In de Ursemmerplas kan op dit moment niet gezwommen worden. Voor informatie over de kwaliteit van het zwemwater in de recreatiegebieden van het RSW kunt u contact opnemen met de Provinciale zwemwatertelefoon (088) 10 21 300 (bereikbaar van 1 mei tot 1 oktober, gratis) of raadpleeg zwemwater.nl voor actuele informatie over zwemmen in natuurwater.