Nieuw dorps- en schoolplein voor Grosthuizen

Grosthuizen is een nieuw school- en dorpsplein rijker. Het groene plein naast de Grosthuizerschool biedt volop speelmogelijkheden voor kinderen en is tegelijkertijd een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en een rustplek voor voorbijgangers. Op vrijdag 21 juni was de feestelijke opening.

Met het doorknippen van het lint door wethouder Marian van Kampen, twee leerlingen en directeur Dennis Bont van de Grosthuizerschool werd het nieuwe plein officieel geopend.

Op het nieuwe plein kunnen de kinderen onder andere spelen in een zandbak met een waterpomp, schommelen in een nestschommel en klauteren op een toren met een glijstang en een klimparcours. Daarnaast is het plein voorzien van nieuwe bomen en planten en een grote picknicktafel.

Voor iedereen

‘Dit plein is niet alleen een plek voor onze kinderen om te spelen en te genieten, maar het is ook een gemeenschappelijk dorpsplein voor iedereen,’ aldus wethouder Marian van Kampen tijdens de opening. ‘Of je nu een fietser bent die even wil uitrusten aan de picknicktafel of een ouder die na schooltijd met de kinderen komt spelen. Dit schitterende resultaat is mogelijk gemaakt door de inzet van meerdere partijen: Doe-team Grosthuizen, de Ouderraad van de Grosthuizerschool en Stichting Allure. Samen hebben we iets moois neergezet waar Grosthuizen trots op kan zijn.’

Vijf jaar geleden werden de eerste stappen gemaakt in de verkenning naar de mogelijkheden voor een nieuw school- en dorpsplein. ‘Het viel ons op dat er geen speelplaats in Grosthuizen was, terwijl er wel veel gezinnen met jonge kinderen wonen,’ zegt Renate Pomstra. Zij is ouder van de school en lid van het Doe-team Grosthuizen, een groep inwoners die zich inzet om de leefomgeving prettiger te maken. 'Vervolgens heeft het Doe-team een eerste ontwerp laten maken. Hierbij zijn ook de kinderen en buurtbewoners betrokken. De uitvoering is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Noord-Holland en het Rijk.'