Op de Lijst van maatregelen toekomstbestendig wonen lening staan allerlei mogelijkheden genoemd die uw huis kunnen verduurzamen. Voor maatregelen die op deze lijst staan, kunt u bij de gemeente een lening aanvragen.

Aanvraag Toekomstbestendig wonen lening

Daarnaast zijn er ook nog andere, alledaagse maatregelen die u kunt treffen om energie te besparen. De voorbeelden hierna zijn afkomstig van het Duurzaam Bouwloket(externe link):

 1. Vervang lampen voor LED-verlichting
  Een LED-lamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. De aanschafprijs voor LED-verlichting is weliswaar hoger, maar dit verdient u snel terug. LED-lampen gaan ook langer mee: beter voor het milieu en voor de portemonnee.
 2. Sluipverbruik voorkomen (stand-by killer)
  Wist u dat een televisie tot wel € 35 aan onnodig verbruik kan hebben per jaar? Trek de stekker uit het stopcontact of zet de televisie helemaal uit. De stand-by killer is een effectieve oplossing voor deze en andere sluipverbruikers, want het zorgt ervoor dat het apparaat wordt uitgeschakeld. Tips voor het slim gebruiken van apparatuur in huis vindt u hier(externe link).
 3. Energiezuinige apparaten
  Huishoudelijke apparaten hebben een energielabel. Alle oudere apparaten in uw huis (zoals de  wasmachine, droger of afwasmachine) verbruiken vaak onnodig veel energie. Met een energielabel A of B weet u dat u een zuinig apparaat heeft. De energielabels gaan van A t/m G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig.
 4. Tocht voorkomen door naad- en kierdichting
  Door tocht verliest u warmte uit uw huis. Als u merkt dat het tocht bij ramen, deuren of de brievenbus, dan kunt u tochtstrips (laten) aanbrengen. Dit is een goedkope eerste stap. Benieuwd waar er nog isolatie ontbreekt of waar de tocht in uw huis vandaan komt? Vraag dan een gratis warmtescan aan bij KEN (Koggenland Energie Neutraal)(externe link).
 5. Programmeerbare thermostaat
  Met een ‘slimme’ thermostaat die u vooraf kunt programmeren, regelt u wanneer de verwarming aan- en uitgaat, zodat u niet meer vergeet om hem uit te zetten. Op die manier bespaart u energie. Aanschafkosten rond de €100 . Als u uw thermostaat 1 graad lager zet dan u gewend bent, bespaart u €200 per jaar.
 6. Minder water gebruiken: waterbesparende douchekop
  Uw waterrekening daalt als u minder water verbruikt. Als u ook minder warm water gebruikt, daalt ook uw energierekening. Een efficiënte oplossing hiervoor is een waterbesparende douchekop. U kunt hiermee het water- en energieverbruik  tot wel 50% terugbrengen.. Daarnaast kunt u ook besparen door minder warm en korter te douchen. Een waterbesparende douchekop is te verkrijgen vanaf circa €15. De aanschafprijs hangt af van het aantal gewenste liters per minuut. Een waterbesparende douchekop van circa 4,5 tot 5 liter kost ongeveer €55 tot €75.
 7. Controleer de instelling van uw CV-ketel
  De meeste cv-ketels staan standaard op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken net zo goed en efficiënter op 60ºC, waardoor u ook nog eens veel energie bespaart. Wanneer uw cv-ketel wordt gecontroleerd, vraag dan uw monteur om dit voor u te doen. Voor meer informatie kunt u terecht op het Duurzaam Bouwloket(externe link)
 8. Radiatorfolie
  Bij het verwarmen van uw huis gaat veel warmte verloren via de buitenmuren. Om dit te voorkomen kunt u gebruikmaken van radiatorfolie. Dit brengt u aan tussen de radiator en de buitenmuur. Het levert u een besparing op van circa 10 m3 gas per m2. Het is een kleine ingreep die snel terugverdiend is. U kunt radiatorfolie kopen bij de gemiddelde bouwmarkt.
 9. Leiding-isolatie
  Veel warmte gaat verloren in het transport door de leidingen. Dit kan voorkomen worden door de leidingen te isoleren met leidingisolatie. Leidingisolatie is te verkrijgen bij elke bouwmarkt. Let bij het aanbrengen van leidingisolatie goed op de aansluitingen tussen de verschillende kokers. Tape deze af en gebruik T-stukken bij leidingsplitsingen.
 10. Elektrisch koken (inductie)
  Het koken op gas gaat de komende jaren verdwijnen. Koken op inductie biedt voordelen: er verdwijnt nauwelijks warmte en daardoor is het energieverbruik efficiënt. Bovendien is het fornuis makkelijk schoon te houden.  
 11. Bewust verwarmen en ventileren
  Lees op het Duurzaam Bouwloket(externe link) wat je kunt doen om je huis bewust te verwarmen en energie te besparen.

(Bron: Duurzaam Bouwloket)