Buurtkastje helpt mensen met kleine beurs

Net als in de rest van het land is het buurtkastje in Koggenland in opkomst. Het buurtkastje helpt mensen met een kleine beurs aan gratis eten en spullen en helpt tegelijkertijd verspilling tegen te gaan. De gemeente Koggenland wil deze initiatieven ondersteunen. 

Een buurtkastje in De Goorn.

Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse producten: van houdbare voeding tot kleding, boeken en verzorgings- en menstruatieproducten. De buurtkastjes zijn meestal te vinden bij mensen in de (voor)tuin of op openbare plekken. De producten worden door omwonenden die wat kunnen missen in het kastje geplaatst en mogen worden gepakt door iedereen die iets nodig heeft, gratis en anoniem. 

De buurtkastjes zijn bedoeld om buurtgenoten te helpen. In een tijd van stijgende energiekosten en dure boodschappen neemt ook het aantal mensen met financiële problemen toe. In een buurtkastje kunnen mensen spullen vinden die ze zelf niet kunnen betalen. Daarnaast helpt de buurtkast verspilling tegengaan: producten die bij de een ongebruikt in de kast staan kan een ander wellicht goed gebruiken.

Menstruatieproducten

De gemeente Koggenland wil deze initiatieven stimuleren, bijvoorbeeld met een kleine financiële aanmoediging voor de start of het onderhoud. Ook kan de gemeente zorgen dat er in de buurtkast menstruatieproducten beschikbaar zijn. Bij één op de tien meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven, is thuis namelijk geen geld voor menstruatieproducten. 

Koggenlanders die hulp willen bij het onderhouden of opzetten van een buurtkastje kunnen contact opnemen met Nanda Leeuw, via n.leeuw@netwerkhoorn.nl of telefoonnummer (0229) 28 09 40. Ook mensen die menstruatieproducten van de gemeente willen ontvangen voor in het buurtkastje kunnen contact met haar opnemen.