Wat kunt u doen voor Oekraïense vluchtelingen?

Veel Koggenlanders willen zich inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. U kunt vrijwilligerswerk doen, of op een andere manier betrokken zijn.

Ik wil vrijwilliger worden

Wilt u zich inzetten voor vluchtelingen? Alle hulp is welkom! We zijn op zoek naar vrijwilligers die hulp kunnen bieden bij een brief of telefoontje. We zoeken ook vrijwilligers die een activiteit (sport/spel/muziek/creativiteit) kunnen leiden. Tolken zijn natuurlijk hard nodig. En we zoeken vrijwilligers voor facilitaire ondersteuning (zoals spullen inzamelen/beheren). Een praatje maken en een luisterend oor bieden? Ook daarvoor kunt u zich aanmelden. U kunt uw hulp aanbieden via Vrijwilligerspunt.com door het invullen van het online formulier.

Ik wil spullen doneren

Veel mensen willen goederen en kleding doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Hulporganisaties adviseren vaak om geld te doneren op giro 555 in plaats van het doneren van kleding en goederen.

Er zijn internationale organisaties die hulp in buurlanden van Oekraïne bieden. Zij kiezen ervoor om goederen lokaal in te kopen, om zo ook de lokale economie rond conflictgebieden te stimuleren.

Opvang in Koggenland

Er zijn inmiddels voldoende spullen voor de opvanglocatie in Scharwoude. Hartelijk dank hiervoor. Mocht u toch nog spullen overhebben, weet dan de kringloopwinkel Noppes in Opmeer er blij mee is. 

Ik wil geld doneren

Veel Oekraïners hebben onze hulp hard nodig. Zowel de mensen die het land zijn ontvlucht, als zij die zijn achtergebleven. De Nederlandse regering en de Europese Unie hebben geld toegezegd. Maar er zal veel meer nodig zijn. Met uw gift kunnen de samenwerkende hulporganisaties noodhulp verlenen. Doneer via giro 555 voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.