Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde lange-afstand-wandelroute (270 kilometer) van Wieringen of Texel naar Het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kaarsrechte kanalen, over boerenland, hekjes met en zonder overstapjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden.

Tijdens deze wandeling maakt u kennis met Hollandse luchten, wisselende vergezichten, kleurige bollenvelden in het voorjaar en de alom aanwezige natuur, waar u vaak alleen maar wandelend kunt komen. Slechts kleine gedeelten van de route (alleen de verharde paden) zijn ook geschikt voor rolstoelen.

Etappes, routebeschrijving & GPS-track

Het Noord-Hollandpad bestaat uit dertien etappes. Voor elke etappe is er een routebeschrijving en GPS-track. Kijk voor meer informatie op www.noordhollandpad.nl(externe link).

Wandelroute 'Avengoorn'

Deze wandelroute is 3,7 km lang en loopt door Avenhorn en De Goorn. U krijgt met deze route een beeld van beide dorpen. De route voert langs diverse bezienswaardigheden, welke in de routefolder zijn beschreven.

Startpunt

Het startpunt is bij winkelcentrum Vijverhof en kunt u vinden aan de hand van het informatiebord(externe link), tegenover lunchroom De Vijverhof. De route eindigt eveneens op deze plek.

U kunt uw wandeling verlengen via de Burghtlanden of via de Jaagweg. Enkele alternatieve routes (niet gemarkeerd) zijn aangegeven op de plattegrond.

Alternatieve route voor senioren

De Staetenroute heeft een lengte van 1,2 tot 1,8 kilometer en gaat langs Rozenstaete en Vijverstate. Deze route is speciaal geschikt voor senioren en minder validen.

Alternatieve route door dorpsbos

De groene route (2,8 km) leidt de wandelaar door dorpsbos Buitenloof en langs verrassende groenvoorzieningen.

Te downloaden:

Wandelroute Obdam

De wandelroute is 3,6 km lang en loopt door Obdam. U krijgt met deze route een beeld van het dorp. De route voert langs diverse historische bezienswaardigheden, welke in de routefolder zijn beschreven.

Startpunt

Het informatiebord is geplaatst aan het Burgemeester de Nijsplein, achter het winkelcentrum(externe link), tegenover fietsenwinkel Profile Obdam. De route eindigt eveneens op deze plek.

Enkele alternatieve routes (niet gemarkeerd) zijn aangegeven op de plattegrond. De groene alternatieve routes leiden langs groenvoorzieningen.

Alternatieve route voor hardlopers

Een route speciaal voor hardlopers heeft een lengte van 4,0 tot 5,7 kilometer en leidt voor een groot deel door open en parkachtig terrein. Deze route is deels buiten de bebouwde kom.

Alternatieve route voor senioren

Daarnaast is een Oud Obdam route aangegeven in de folder, welke door de korte afstand (2,0 km) speciaal geschikt is voor senioren en gaat door de oudste kern van Obdam.

Te downloaden:

Wandelroutenetwerk West-Friesland

Het netwerk bestaat uit diverse gemarkeerde wandelrondjes die op elkaar aansluiten waardoor er een groot netwerk ontstaat. Wandelaars kunnen zo zelf een mooie wandelroute samenstellen.

Eén netwerk

Het Recreatieschap Westfriesland is volop bezig, samen met de gemeentes, West-Friesland te voorzien van een wandelnetwerk. Het wandelnetwerk bestaat uit startpunten waarvandaan verschillende rondjes starten. Waar rondjes samenkomen zijn er genummerde keuzepunten zodat wandelaars ook langere wandeltochten kunnen maken. De lange-afstand-wandelpaden (LAW-paden) het Noord-Hollandpad en het Zuiderzeepad zijn integraal in het netwerk opgenomen.

Het wandelnetwerk in West-Friesland sluit aan op andere wandelnetwerken in Noord-Holland. Ook wordt er nog volop aan uitbreiding gewerkt. Alle netwerken zijn voorzien van hetzelfde bewegwijzeringssysteem waardoor er naadloze aansluiting is. Het wandelnetwerk wordt gefaseerd aangelegd.

Wandelroutes

Honden en vogels

Houdt u er rekening mee dat sommige delen van een aantal wandelroutes niet toegankelijk zijn voor honden. Het betreft voornamelijk wandelroutes over dijken waar schapen en koeien grazen. Dit staat op de wandelpanelen aangegeven.

Houdt er ook rekening mee dat sommige delen tijdens het broedseizoen niet toegankelijk zijn. Het betreft voornamelijk wandelroutes door weidevogelgebieden.

Zuiderzeepad

Een rondje langs de oude Zuiderzee. Bezoek bekende vissersdorpen en VOC-steden. Het Zuiderzeepad kronkelt door waardevolle landschappen en maakt u opnieuw bewust van onze sterke verbondenheid met het water.

Een rondje IJsselmeer is een verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zo nadrukkelijk zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van omringende plaatsjes. Bezoek bekende vissersdorpen en stadjes zoals de hanzesteden Kampen en Elburg. Ruik de geur van gerookte paling in Volendam en bezichtig vestingen als Sloten en het rijke boerendorp Blaricum. Overal op de route herinneren doorbraakkolken en stoomgemalen aan de strijd tegen de zee. Het Zuiderzeepad kronkelt door waardevolle landschappen en maakt u opnieuw bewust van onze sterke verbondenheid met het water.

Etappes, routebeschrijving & GPS-track

Het Zuiderzeepad bestaat uit 23 etappes. Voor elke etappe is er een routebeschrijving en GPS-track. Kijk voor meer informatie op www.wandelnet.nl/zuiderzeepad-law-8(externe link).