Toezicht en handhaving omgevingsrecht
Denkt u dat er regels worden overtreden die te maken hebben met bouwen of ruimtelijke regels, zoals het bouwen van een bouwwerk zonder vergunning of het illegaal gebruik van een stuk grond? Dan kunt u een melding doen of een officieel handhavingsverzoek indienen.
Verschil melding en handhavingsverzoek
- Een melding kan door iedereen worden ingediend. Naar buiten toe blijft uw melding anoniem. Niet elke melding kan (direct) worden opgepakt. Of we iets met uw melding kunnen doen, hangt af van het onderwerp van uw melding.
- Een handhavingsverzoek is een officiële aanvraag voor een formeel handhavingstraject. U moet daarvoor belanghebbende zijn. Uw verzoek is niet anoniem.
Uitleg en het doen van een melding
Melding overtreding omgevingsrecht
Het omgevingsrecht regelt de ordening en de bescherming van de fysieke leefomgeving waarin wij leven. U kunt bij een vermoeden van een eventuele overtreding van het omgevingsrecht een melding indienen. Uw melding blijft naar buiten toe altijd anoniem.
Informatie die u nodig hebt om het formulier in te kunnen vullen:
- Uw gegevens (naam, mailadres, eventueel telefoonnummer)
- Informatie over de mogelijke overtreding:
- locatie (adres en woonplaats)
- beschrijving van de mogelijke overtreding
- Welke actie(s) u wilt dat de gemeente onderneemt
- Is er sprake van een noodsituatie? Zo ja, waarom?
Als bekend:
- Naam van de persoon die volgens u in overtreding is
- Eventuele bijlagen van de situatie, bijvoorbeeld een foto
Per mail een melding doen
U kunt ook per mail een melding doen. U stuurt uw mail naar vth-handhaving@koggenland.nl. Hiervoor neemt u dezelfde gegevens op als bij de online indiening.
Wat gebeurt er met uw melding?
Wij nemen telefonisch contact met u op of uw melding (direct) opgepakt kan worden of dat dit niet mogelijk is.
Melding openbare ruimte (Fixi-melding)
Let op: een melding van een eventuele overtreding van het omgevingsrecht is niet hetzelfde als een melding openbare ruimte (Fixi-melding). Wilt u een melding doen over bijvoorbeeld zwerfvuil, parkeeroverlast, losliggende tegels, volle afvalbakken, slecht onderhouden groen, verstopte straatkolken, kapotte verkeersborden of overlast door ganzen? Dan gebruikt u ons online meldsysteem Fixi. Dit kan anoniem. Lees meer over melding woon- en leefomgeving.
Uitleg over een verzoek om handhaving
Als u een handhavingsprocedure wilt opstarten, dan dient u een verzoek om handhaving in. Een handhavingsverzoek is een officiële aanvraag, waartegen bezwaar en (hoger) beroep openstaat. Dit is echter wel een formele procedure. Bij een verzoek om handhaving verzoekt u de gemeente op te treden tegen de overtreding.
Regels voor het indienen van een handhavingsverzoek
- U dient het handhavingsverzoek onder uw eigen naam in. Een verzoek tot handhaving is een aanvraag tot het nemen van een besluit. Dit betekent dat alleen belanghebbenden een handhavingsverzoek kunnen indienen. Daarom kunt u een verzoek om handhaving niet anoniem indienen. De gemeente moet kunnen vaststellen of u belanghebbende bent.
- U dient belanghebbende te zijn. Maken uw buren bijvoorbeeld illegaal gebruik van grond of bouwen ze een schuur zonder vergunning, dan bent u belanghebbende. Gaat het om iemand in een dorp verderop, dan bent u geen belanghebbende. Bij de behandeling van uw verzoek kijkt de gemeente naar de belangen van u én de persoon over wie de melding gaat.
- U dient een voldoende concreet verzoek om handhaving in te dienen. Het is niet nodig om bewijs te leveren dat er sprake is van een overtreding. Voor de gemeente zijn enige aanknopingspunten al voldoende om te kunnen onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Het verzoek om handhaving moet wel voldoende concreet zijn.
Behandeling van uw verzoek
Na uw verzoek om handhaving voert een toezichthouder een onderzoek ter plaatse uit. Als de toezichthouder geen overtreding constateert, wordt uw verzoek schriftelijk afgewezen.
Mocht de toezichthouder wel een overtreding constateren, dan is de gemeente wettelijk verplicht om te onderzoeken of de gemeente niet alsnog een vergunning kan verlenen aan de overtreder. In dat geval krijgt de overtreder de kans om een nieuwe aanvraag in te dienen. Wanneer aan de overtreder geen vergunning kan worden verleend, moet de overtreder de illegale situatie beëindigen.
Behandeltermijn
Wat betreft de behandeltermijn geldt dat de gemeente binnen 8 weken op een verzoek om handhaving dient te beslissen. Deze termijn kan eventueel worden verlengd.
Wat moet ik doen om een verzoek tot handhaving in te dienen?
Online indienen
U kunt uw verzoek tot handhaving online indienen. Hiervoor hebt u DigiD nodig. Hebt u nog geen DigiD? Vraag dan eerst DigiD aan.
Online indienen verzoek tot handhaving
Informatie die u nodig hebt om het formulier in te kunnen vullen:
- Uw gegevens (naam, adres, woonplaats en contactgegevens)
- Informatie over de mogelijke overtreding:
- locatie (adres en woonplaats)
- beschrijving van de mogelijke overtreding
- Welke actie(s) u wilt dat de gemeente onderneemt
- Welk belang u heeft (waarom bent u belanghebbende)
- Is er sprake van een noodsituatie? Zo ja, waarom?
Als bekend:
- Naam van de persoon die volgens u in overtreding is
- Eventuele bijlagen van de situatie, bijvoorbeeld een foto
Schriftelijk indienen
Het is ook mogelijk om schriftelijk uw verzoek om handhaving in te dienen. Hiervoor moet u dezelfde informatie opnemen als bij een online indiening. Het handhavingsverzoek dient u dan schriftelijk in, voorzien van uw naam, adresgegevens, datum en handtekening.
U richt uw verzoek aan:
Gemeente Koggenland
T.a.v. college van burgemeester en wethouders
Postbus 21
1633 ZG Avenhorn
Hoe lang duurt het?
Uw verzoek om handhaving wordt binnen 8 weken behandeld. De beslistermijn kan eventueel worden verlengd.
Bezwaar maken
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente. Dit moet u binnen 6 weken na het besluit doen. Als u het niet eens bent met de beslissing op het bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Contact
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de juristen en/of toezichthouders van handhaving omgevingsrecht van het team VTH/RO. U kunt een mail sturen naar vth-handhaving@koggenland.nl of bellen tijdens onze openingstijden naar ons algemene telefoonnummer (0229) 54 84 00.