Kent u iemand die een lintje verdient? Een vrijwilliger die altijd en voor iedereen klaarstaat. Een persoon waar bijna de hele club op draait? Misschien onzichtbaar, maar altijd enthousiast, boordevol energie en op veel vlakken belangeloos actief? Als bestuurslid of juist achter de schermen, in de ondersteuning of als klusjesman? Kijk of de persoon in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding en zet hem of haar in het zonnetje!

Let op: de termijn voor de voordracht voor de Lintjesregen van 2024 is al gesloten. Om uw voorstel voor de voordracht voor de Lintjesregen van 2025 mee te laten gaan, moet deze vóór 1 juni 2024 bij ons binnen zijn.

Voordragen in stappen

  • Bekijk meer informatie over de voorwaarden en de procedure via www.lintjes.nl(externe link).
  • Bel voor het indienen eerst met (0229) 54 83 95 of mail het bestuurssecretariaat via bestuurssecretariaat@koggenland.nl
  • Dan kijken we samen met u of uw voorstel kans maakt en adviseren we u over de aanpak!
  • Over het algemeen geldt: voor een lintje komen personen in aanmerking die zich inzetten voor de samenleving en dit minimaal 10 jaar lang, 6 uur per week vrijwilligerswerk hebben gedaan.

Wat moet ik doen?

  • Neem contact op met de gemeente waar de kandidaat woont. Daar kunnen ze aangeven of uw voorstel bijzonder genoeg is voor een Koninklijke onderscheiding.
  • Kijk vervolgens op Lintjes.nl(externe link) wat u verder moet doen.

Voorstellen via het voorstelformulier

Het voorstellen tot verlening van een Koninklijke onderscheiding kan alleen via het voorstelformulier. De voorsteller verzamelt (via derden) alle informatie en zorgt dat het formulier compleet en correct is ingevuld en tijdig bij de gemeente ligt. Het voorstel kan meer inhoud en gewicht krijgen door ondersteuningsbrieven toe te voegen. Dit zijn aparte brieven namens bijvoorbeeld besturen van stichtingen of clubs waar de persoon actief voor is. Deze kunnen als bijlagen worden toegevoegd.

Omdat de burgemeester, de Commissaris van de Koning en het Kapittel voor de Civiele Orden het voorstel tot verlening van een Koninklijke onderscheiding toetsen, neemt het gehele traject geruime tijd in beslag. Deze personen kennen de decorandus niet en gaan bij hun beoordeling uit van de informatie die u aanreikt. Wees daarom volledig en begin tijdig!

Hoe werkt het?

Criteria

De persoon in kwestie moet zich jarenlang aaneengesloten hebben ingezet in sociaal maatschappelijk opzicht zonder daarvoor salaris te ontvangen (zo'n 10 tot 15 jaar, gemiddeld minimaal 6 uur per week en de inzet moet ook actueel zijn, niet alleen in het verleden hebben plaatsgevonden). Daarnaast worden onderscheidingen uitgereikt voor bijzondere prestaties en talenten, hulp aan anderen en het vervullen van een voorbeeldfunctie.

Uitreiking

Een aanvraag voor de lintjesregen dient uiterlijk 1 juni van het jaar ervoor te worden ingediend. De Lintjesregen vindt de dag voor Koningsdag plaats.

Tussentijdse uitreiking (bij bijzondere gelegenheid)

Het is in sommige gevallen ook mogelijk een voorstel tot verlening van een Koninklijke onderscheiding in te dienen voor een uitreiking bij bijzondere gelegenheid (tussentijdse uitreiking). U moet uw voordracht 6 maanden voor de gewenste datum van uitreiking indienen. Een tussentijdse uitreiking is alleen mogelijk als er een rechtstreeks verband is tussen de verdiensten waarvoor iemand wordt voorgedragen en de datum van uitreiking (bijvoorbeeld een jubileum bij een vereniging of organisatie of beëindiging van een belangrijke bestuursfunctie). Dit verzoek wordt vooraf met de provincie besproken. Neemt u daarom tijdig contact op met het bestuurssecretariaat, via e-mail bestuurssecretariaat@koggenland.nl of telefoon (0229) 54 83 95.

Heeft u gevonden wat u zocht?