Koggennieuws editie 8, 16 april 2025
Op deze pagina vindt u de artikelen die in de papieren editie van Koggennieuws staan. Sommige van deze artikelen zijn ook als nieuwsbericht op deze website gepubliceerd; u vindt dan een link naar het nieuwsbericht. Officiële publicaties en bekendmakingen van de gemeente vindt u op de pagina Bekendmakingen.
Deze pagina blijft één maand online beschikbaar.
Daarna is deze pagina terug te vinden via 2 verschillende manieren.
- U kunt gebruik maken van het Archiefweb. Dit is het archief van de website. U kunt op datum en trefwoord Koggennieuws zoeken en dan krijgt u de documenten te zien van die specifieke dag.
- U kunt zoeken op de website van de uitgever van het Koggennieuws, Kogge. Kies voor het onderdeel Archief. Hier ziet u de edities.
Gemeente stelt subsidie beschikbaar voor isoleren woningen

De stijgende energieprijzen raken veel huishoudens. Daarom ondersteunt de gemeente Koggenland inwoners die een slecht geïsoleerde woning hebben, met een isolatievergoeding tot maximaal €2.307 per woning. Hiermee kunnen woningeigenaren hun huis energiezuiniger én comfortabeler maken. De isolatievergoeding kan vanaf 23 april worden aangevraagd.
Wethouder Jeroen Schilder licht toe: ‘Met een goed geïsoleerd huis besparen mensen energie én geld. Bovendien zorgt isolatie ervoor dat de woning warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Deze vergoeding maakt isoleren voor veel inwoners betaalbaar of zelfs helemaal gratis.’
Wie komt in aanmerking?
De regeling is bedoeld voor inwoners met een slecht geïsoleerde woning (energielabel D t/m G, of vergelijkbaar) en een WOZ-waarde van maximaal €429.300 (peildatum 1 januari 2022). Via de website www.woz-waardeloket.nl kunnen inwoners hun WOZ-waarde opvragen. Inwoners met een beter geïsoleerd huis kunnen ook een aanvraag indienen. Het Duurzaam Bouwloket beoordeelt of zij alsnog in aanmerking komen voor de vergoeding.
Hoe werkt het?
De isolatievergoeding kan vanaf 23 april worden aangevraagd via het energieloket van de gemeente: nip.duurzaambouwloket.nl/koggenland. Het proces is eenvoudig:
- Vraag de vergoeding aan via het online portaal.
- Ontvang direct een voorlopige beoordeling.
- Maak een keuze hoe de isolatie wordt uitgevoerd: door de gemeente, in eigen beheer of via een isolatiebedrijf.
- Start na de aanvraag pas met isoleren.
Let op: Alleen wanneer de aanvraag vooraf gedaan wordt maken inwoners kans op een vergoeding. Het Duurzaam Bouwloket behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Er is budget voor het isoleren van 390 woningen. Daarom raadt de gemeente geïnteresseerden aan snel te reageren.
Naast de gemeentelijke bijdrage kunnen inwoners ook gebruikmaken van de landelijke ISDE-subsidieregeling van de Rijksoverheid. Informatie hierover ontvangen aanvragers automatisch na het indienen van hun aanvraag.
Hulp en advies
Voor vragen of advies over isolatie kunnen inwoners terecht bij het Duurzaam Bouwloket via telefoonnummer (0229) 22 80 48 of e-mailadres info@duurzaambouwloket.nl. Op de website staat ook uitgebreide informatie over de regeling en de mogelijkheden voor woningisolatie.
4 mei-herdenkingen in Koggenland

Op 4 mei vindt op verschillende plaatsen in Koggenland de traditionele herdenkingsbijeenkomst plaats. Alle inwoners zijn van harte welkom om samen te komen en stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogen en vredesmissies na die tijd. In Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem organiseren de plaatselijke 4 mei-comités herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen. In Grosthuizen wordt de Hemony-klok uit de voormalige kerk van Grosthuizen geluid. Onder voorbehoud wordt er een eerbetoon in de lucht gehouden.
Locoburgemeester Bart Krijnen is dit jaar aanwezig bij de herdenking in Obdam, waar hij een toespraak houdt en een krans legt. Wethouder Marian van Kampen is aanwezig bij de herdenking in Ursem, wethouder Jeroen Schilder bij de herdenking in Berkhout en plaatsvervangend raadsvoorzitter Johan Ursem is bij de herdenking in Spierdijk. Net als de locoburgemeester houden de wethouders en plaatsvervangend raadsvoorzitter een toespraak en leggen zij een krans. Bij de herdenkingen zijn ook leden van de kindergemeenteraad aanwezig. Zij dragen een gedicht voor en leggen een bloemstuk bij de monumenten.
In aanloop naar de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei besteden basisscholen in Koggenland aandacht aan het thema ’80 jaar vrijheid’. De leerlingen maken tekeningen, gedichten, verhalen en collages. De kunstwerken worden geëxposeerd in Sociaal-Cultureel Centrum De Brink in Obdam, in ontmoetingsruimte De Overkant bij de H. Bavokerk in Ursem en in de Berkhouter Kerk in Berkhout. Op de locaties in Berkhout, Obdam en Ursem kunnen de aanwezigen na de herdenking samenkomen en de werkstukken bewonderen.
Eerbetoon in de lucht (onder voorbehoud)
Om 18.17 uur vliegt het 1077 Squadron van de Royal Airforces Association ‘De Edambusters’ in formatie over het monument voor de Geallieerde Vliegers aan het Westeinde in Berkhout. Om 18.18 uur vliegt de formatie over het monument voor de kerk in Spierdijk. Dit als eerbetoon aan de piloten die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.
Tijdens de herdenkingen in Obdam, Ursem en Berkhout zijn er kortdurende wegafzettingen, zodat aanwezigen veilig en in stilte langs de monumenten kunnen lopen. De gemeente vraagt begrip hiervoor.
Meer weten?
Neem voor meer informatie over de herdenkingen contact op met Sonja Snijders van het bestuurssecretariaat van de gemeente via telefoonnummer (0229) 54 83 95.
Herdenkingsbijeenkomsten in KoggenlandInwoners staan ieder op hun eigen wijze stil bij het nationale herdenkingsmoment op 4 mei om 20.00 uur. De plaatselijke 4 mei comités en het college van de gemeente Koggenland vinden het waardevol om elkaar op deze dag te ontmoeten en samen te herdenken. Daarom zijn alle inwoners van harte welkom op onderstaande herdenkingsbijeenkomsten. BerkhoutIn de Berkhouter Kerk start om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst. Tegen 20.00 uur is de kranslegging bij het monument voor de kerk. ObdamIn de Sint Victorkerk start om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst. Aansluitend om 19.35 uur is er een stille tocht langs de monumenten in Obdam. Tegen 20.00 uur is de kranslegging bij het gedenkteken aan het oude raadhuis van Obdam. SpierdijkOp het kerkplein bij de Parochie Kerk Sint Georgius start om 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst. Tegen 20.00 uur is de kranslegging bij het monument voor de kerk. UrsemIn de H. Bavokerk start om 18.30 uur een herdenkingsbijeenkomst, met aansluitend om 19.20 uur de stille tocht langs de monumenten in Ursem en tegen 20.00 uur de kranslegging op de Gerard Veldmanbrug. GrosthuizenBij de Hemonyklok (Grosthuizen 70) wordt om 19.58 uur de klok geluid en wordt er in stilte herdacht. In Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem staat na de kranslegging een kopje koffie voor inwoners klaar. |
Koggenbuurtjes maakt de wereld al twee jaar kleiner
Op 16 april 2025 viert Koggenbuurtjes haar tweede verjaardag. Een mooi moment om stil te staan bij de impact die het platform in de afgelopen twee jaar heeft gehad. Het online inwonersplatform heeft niet alleen de verwachtingen overtroffen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een levendige en waardevolle plek voor en door de inwoners van Koggenland. In het tweede jaar bereikte Koggenbuurtjes opnieuw mooie cijfers: vele duizenden bezoekers namen een kijkje op Koggenbuurtjes.nl, waar meer dan 2000 berichten, oproepen en agenda-items werden geplaatst en gelezen.
Koggenland kort
Gemeentehuis gesloten op Tweede Paasdag
Op maandag 21 april is het gemeentehuis gesloten in verband met Pasen.
Zwembad Buitenmeere opent op 18 april, ook open op Bevrijdingsdag
Vanaf vrijdag 18 april gaat zwembad Buitenmeere in Obdam weer open! Doordeweeks tussen 11.00 en 17.00 uur, plus dinsdag- en donderdagavond, en in het weekend tussen 13.00 en 17.30 uur. Op Bevrijdingsdag is het zwembad ook geopend, maar dan tussen 13.00 en 17.30 uur.
Hulp bij aangifte inkomstenbelasting
Inwoners die hulp nodig hebben bij de aangifte van de inkomstenbelasting kunnen terecht bij de Formulierenbrigade. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade zijn iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in de bibliotheek in De Goorn.
Online oplichting heb je zelf in de hand

Met de campagne ‘Zelf in de hand’ waarschuwt de gemeente voor internetoplichters. Cybercriminelen gebruiken steeds nieuwe trucs om online kopers of verkopers te bedriegen. Deze vorm van oplichting is meestal goed te voorkomen. Met de campagne laat de gemeente zien hoe inwoners online oplichting kunnen herkennen en wat zij kunnen doen om het te voorkomen.
De campagne ‘Zelf in de hand’ richt zich op het eigen gedrag. Traditionele criminaliteit overkomt iemand, bij online oplichting draait het om het beter opletten op het eigen gedrag. Online oplichting slaagt pas als een koper erin trapt. Door nieuwsgierigheid, goedgelovigheid of hebberigheid zijn mensen geneigd om bijvoorbeeld op een onveilige link te klikken of geld over te maken naar een oplichter. Het is dan ook de uitdaging om online oplichting niet te zien als iets wat iemand overkomt, maar als iets wat men als koper zelf in de hand heeft. Door inwoners hier bewust van te maken wil de gemeente het aantal slachtoffers van online oplichting verminderen.
Levensgrote telefoons
Gedurende twee weken, van maandag 7 april tot maandag 21 april, staan er levensgrote mobiele telefoons in de gemeente. Op de telefoons zijn fraudegesprekken, gebaseerd op waargebeurde fraudeverhalen, te lezen. Inwoners kunnen zo ‘live’ meekijken met verschillende chatgesprekken tussen het nog onwetende slachtoffer en de fraudeur. Door mee te kijken met deze gesprekken wordt duidelijk hoe creatief internetoplichters kunnen zijn. Ook hangen er op diverse plekken in de gemeente posters, abri’s en tv-schermen met fraudegesprekken en tips om online oplichting te voorkomen. Met dank aan de ondernemers/winkeliers die dit mede mogelijk hebben gemaakt door hier ruimte voor beschikbaar te stellen.
Inwoners kunnen zelf een aantal dingen doen om online oplichting te herkennen en te voorkomen. Zo kunnen zij verkopersgegevens, zoals een rekeningnummer, naam, e-mail, url en telefoonnummer checken op politie.nl. Of ze kunnen op www.fraudehelpdesk.nl bekijken welke oplichtingstrucs veel gebruikt worden. Verder is het belangrijk om online op een veilige manier te betalen, bijvoorbeeld met ‘Gelijk Oversteken’ van Marktplaats of met PayPal. Ook belangrijk: ga niet in op 1-cent-betaalverzoeken, klik nooit op vreemde linkjes en deel geen persoonlijke gegevens.
Twijfel bij online (ver)kopen
De gemeente raadt inwoners die zich onzeker voelen bij online aan- of verkopen aan een vriend(in) of familielid mee te laten kijken en bij twijfel niet te (ver)kopen. Zij kunnen ook contact opnemen met de Fraudehelpdesk, via telefoonnummer (088) 7867372. Mensen die toch opgelicht zijn kunnen aangifte doen bij de politie. Elke aangifte telt bij het opsporen van online oplichters. Kijk voor meer informatie over de campagne en tips op www.zelfindehand.nl.
Agenten jagen op Koggenlandse jongeren tijdens The Hunt

Op vrijdag 4 april deden 67 jongeren mee aan de eerste editie van het spannende achtervolgingsspel The Hunt. Gekleed in overalls met rugnummer moesten de jongeren zoveel mogelijk stempels verzamelen bij de verschillende stempelposten, zonder daarbij gepakt te worden door de ‘hunters’ – veertien politieagenten en drie boa’s. Dat ging er fanatiek aan toe. Zelfs buurtbewoners leefden enthousiast mee. Vanuit stoelen die zij voor de gelegenheid naar hun voortuin hadden verplaatst, waarschuwden ze de jongeren luidkeels: ‘Let op! De politie komt eraan. Bukken!’ De politie zette alles op alles om de jongeren te pakken, met fietsen, motoren en zelfs drones en een undercoveragent. Winnaar van het spel werd Lucas, die 24 punten wist te verzamelen.
Ursem krijgt woonzorgvoorziening voor jongvolwassenen met beperking

Zaterdag 5 april was het feest in De Tuinen in Ursem. De aanwezigen vierden de start van de bouw van elf appartementen voor stichting Bij Anders. De stichting realiseert een woonzorgvoorziening, waar elf jongvolwassenen met een beperking (deels) zelfstandig kunnen wonen. Naar verwachting kunnen zij vanaf het eerste kwartaal van 2026 hun intrek nemen in de woningen.
De fundering en vloer van het woongebouw liggen en de eerste muren staan. Als symbolische start van de bouw mochten de jongeren allemaal hun eigen paaltje in de grond slaan. Ook hebben zij alle elf een zogenoemde tijdscapsule gevuld met informatie over zichzelf: van naam tot favoriete kleur en lievelingsmaaltijd. De aannemer begraaft de tijdscapsules op het terrein, verpakt in een ton. Naar verwachting wordt het woongebouw eind dit jaar opgeleverd en kunnen de jongeren er in het eerste kwartaal van 2026 gaan wonen.
De ouders van de jongeren zijn sinds 2017 een stichting gestart voor het realiseren van een woonhuis voor hun kinderen. Om dit te kunnen realiseren heeft Bij Anders afgelopen jaren verschillende evenementen en acties georganiseerd. Hierdoor en dankzij donaties, is het hen gelukt om zover te komen.
Meer informatie over dit wooninitiatief is te vinden op de website www.bij-anders.nl.
Jongeren klussen voor goede doelen
Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) organiseren de jongerenwerkers van de gemeente Koggenland een nieuwe editie van de Goede Doelen Uitdaging. Bij dit terugkerende evenement zetten jongeren acties op touw om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen.
De deelnemers zijn tussen de 12 en 18 jaar oud en afkomstig uit Koggenland. In groepen van vijf tot tien jongeren organiseert ieder team een actie, zoals een sponsorloop of –fietstocht, of klusjes waarmee geld in wordt gezameld. In overleg met de jongerenwerkers beslissen de teams wat zij gaan doen om geld in te zamelen en voor welk goed doel ze kiezen.
Walibi
Op donderdag 29 mei gaan alle teams aan de slag, onder begeleiding van vrijwilligers. Een dag later, op vrijdag 30 mei, gaan alle deelnemers en begeleiders naar attractiepark Walibi Holland. Daarmee beloont en bedankt de gemeente de jongeren voor hun inzet.
Meedoen
Jongeren kunnen zich tot uiterlijk 21 april opgeven voor de Goede Doelen Uitdaging, bij jongerenwerkers Simon Spel (s.spel@koggenland.nl) of Nick Ninteman (n.ninteman@koggenland.nl). Bij de aanmelding moeten van alle teamleden de volgende gegevens worden vermeld: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, emailadres en geboortedatum. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Buitendienst in het nieuw gestoken

Medewerkers van de buitendienst hebben verschillende soorten bedrijfskleding om werkzaamheden op een veilige, gezonde en comfortabele wijze uit te kunnen voeren. De bedrijfskleding die zij hadden, was verouderd en onvoldoende herkenbaar. Er is nu één nieuwe kledinglijn gekozen. Dit maakt de buitendienstmedewerkers zichtbaar en herkenbaar voor inwoners en draagt bij aan prettig en veilig werken.
‘De medewerkers van de buitendienst zijn blij met hun nieuwe outfit. Dat is als werkgever van belang omdat wij het toejuichen dat onze medewerkers met plezier aan het werk zijn. Uiteraard moet kleding functioneel zijn en veilig, maar de persoon die het draagt moet zich er ook lekker in voelen. De kleding die is uitgekozen ziet er goed uit en zodoende onze medewerkers ook!’ aldus wethouder Krijnen.
De kwaliteit is flink verbeterd ten opzichte van de werkkleding die zij voorheen droegen. De kleding bevat meer stretch en beschikt over verstelbare ventilerende delen. De buitendienstmedewerkers waren zelf betrokken bij de keuze voor de nieuwe bedrijfskleding en konden deze vooraf proef dragen. De gekozen kledinglijn is duurzaam vervaardigd en aangeschaft bij een regionale, Westfriese leverancier.
Met het oog op de kosten en het milieu is ervoor gekozen om veiligheidskleding – oranje kleding met reflecterende strepen – stapsgewijs te vervangen wanneer deze versleten is.