Lekker in je vel zitten door voldoende ontspanning, bewegen, gezond eten en drinken. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan; reden waarom de Gemeente Koggenland het belangrijk vindt inwoners van Koggenland daarin te ondersteunen. Dat doet ze met de JOGG-aanpak.

JOGG staat voor Jongeren op gezond gewicht. De JOGG-aanpak is een lokale, wijkgerichte, integrale en duurzame aanpak rondom jonge kinderen, jongeren, hun ouders/verzorgers en de omgeving waarin een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijl centraal staat. We werken samen aan een gezonde jeugd en een gezonde toekomst.

Voor vragen over de activiteiten van JOGG kunt u contact opnemen met Judith Gielens, JOGG-regisseur. U kunt haar bereiken via j.gielens@koggenland.nl of (0229) 54 84 00. 

Activiteiten en publicaties van JOGG

Hieronder vindt u een overzicht van activiteiten die de gemeente samen met andere organisaties opzet en uitvoert. Heeft u interesse om een van deze activiteiten ook binnen uw organisatie uit te voeren? Neemt u dan contact op met de JOGG-regisseur van gemeente Koggenland. 

 1. Afgerond: Baby Groente Tas -

  Vanaf april 2024 kunnen inwoners van gemeente Koggenland met een kind tussen de 4 en 6 maanden de Baby Groente Tas aanvragen. Deze tas wordt 8 weken lang gratis thuisbezorgd en bevat wekelijks 2 soorten groenten en recepten. Bij de eerste tas ontvangt het gezin ook een invriesbakjes en een staafmixer.

  Uit de tas zijn ongeveer 7 maaltijden te halen die 8 weken lang, één keer per week wordt thuisbezorgd. Na 8 weken stopt de tas automatisch of kan er gekozen worden om verder te gaan. Bij interesse voor de Baby Groente Tas kunt u zich inschrijven via www.babygroentetas.nl en checken of u in aanmerking komt voor de gratis tas. Stichting De Baby Groente tas heeft keuze uit verschillende tassen geschikt voor iedere levensfase van uw kindje.

 2. Afgerond: Beweeg-Plezier-instuif voor kinderen van 0-6 jaar -

  Vanuit JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst organiseert de gemeente Koggenland een beweeg-plezier-instuif. De beweeg-plezier-instuif is voor jonge kinderen (en ouders / verzorgers) in de leeftijd van 0-6 jaar. Ja, je leest het goed ook de baby’s zijn welkom. In Enkhuizen en Medemblik komt er ook een instuif. 

  Wat bieden we de ouders en jonge kinderen

  Insteek is dat de kinderen een stempelkaart krijgen en zij alle beweeg en spelonderdelen langs gaan. Een volle kaart levert een klein cadeau en diploma op.

  We hebben gedacht aan de volgende onderdelen: loopfietsparcours, klimmen – kruipen, dansen, balanceren, mikken – gooien, kleuren, was ophangen (knijpers), (nep) fruit zoeken etc. Heb je zelf nog een idee, dan is dat uiteraard prima.

 3. Afgerond: Beweegtas voor kinderen van 2 - 4 jaar -

  Wat zit erin?

  Een beweegtas met sport- en spelmateriaal voor binnen en buiten

  Leesboeken waar bewegen centraal staat

  Link tot online omgeving met filmpjes en opdrachten

  Interesse?

  Te leen via de Westfriese bibliotheek in de Goorn en Obdam. Meer informatie via klantenservice@westfriesebibliotheken.nl

 4. Afgerond: Peuter4daagse West Friesland: jong geleerd, oud gedaan! -

  In het kader van de ‘Week voor de gezonde jeugd’ stonden vanochtend twintig enthousiaste peuters van kinderopvang Pinokkio uit Avenhorn aan de start van de Peuter4daagse. Deze week zullen ze vier keer, vijftien minuten lang, een rondje door de wijk lopen. 

  De Peuter4daagse is een landelijke actie die nu ook West-Friesland heeft bereikt. Het initiatief begon in Limburg, legt Judith Gielens van gemeente Koggenland uit. 

  Naast Koggenland zijn ook Medemblik en Enkhuizen zogenaamde JOGG-gemeenten. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht, maar volgens Gielens richt de gemeente zich nu breder op een Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. “Het is erg belangrijk dat kinderen bewegen en hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komen. Jong geleerd, oud gedaan!”, benadrukt ze.

  Een artikel over de peuter4daagse lees je op de website van Weeff.nl(externe link).

 5. Afgerond: Inspiratiemiddag voor onderwijs en kinderopvang -

  Inspiratiemiddag met het thema "gezond en lekker naar buiten". De deelnemers gingen samen aan de slag met de thema’s beweging, voeding en natuur en milieu in het onderwijs of de kinderopvang: schooldirecteuren, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en vertegenwoordigers van gemeenten en organisaties, die scholen en kinderopvang ondersteunen. Gastlocatie was Max Blokweer. Het was een inspirerende middag, waarin met veel enthousiasme informatie, voorbeelden, praktische handvatten en ervaringen werden gedeeld. Deze middag is een initiatief van Jong Leren Eten, JOGG gezonde jeugd gezonde toekomst en GGD Hollands noorden. Het verslag is beschikbaar.

  www.gezondeschool.nl/primair-onderwijs(externe link)

  voor meer informatie over de Gezonde School-aanpak, de thema’s en een e-learning om kennis te maken met de Gezonde School. Daarnaast informatie over het Ondersteuningsaanbod (€3000), Stimuleringsregeling (€5000) en Jong Leren Eten (€2000).

  www.jonglereneten.nl(externe link)

  voor meer informatie over Jong Leren Eten en om zelf aan de slag te gaan met lesmaterialen.

 6. Afgerond: Bewegen met jonge kinderen -

  Ruim 40 pedagogisch medewerkers van verschillende kinderopvangorganisaties en gastouderbureau kwamen in april en in november 2022 twee keer naar de gymzaal in Hensbroek voor de gratis workshop ‘bewegen met het jonge kind’. Deze actieve workshop geeft tips en handvatten om beweegmomenten op te nemen in het dagelijks programma van de kinderopvang. Alle deelnemers kregen een set JOGG beweegkaarten mee om mee aan de slag te gaan. De workshop is ondersteund met beweegkaarten van JOGG.

 7. Afgerond: De Caegh opent watertappunt: project Lekker in je lijf -

  Op vrijdag 11 maart 2022 is op basisschool de Caegh in Obdam het project ‘Lekker in je lijf’ feestelijk van start gegaan. Acteur, danser Juvat Westendorp opende samen met wethouder Win Bijman een watertappunt op het schoolplein. Juvat Westendorp is ambassadeur van Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst en bracht de volledige school in beweging met een interactieve warming up en dansworkshop. Later in de week zijn de kinderen aan de slag gegaan met klontjeskunde, hoeveel suiker zit er in gezoet drinken en snacks. Mascotte Druppie was ook van de partij en ging samen met  de kinderen in gesprek waarom water zo lekker en gezond is.

 8. Afgerond: Opening Kabouterpad in De Hulk -

  Op woensdag 2 maart 2022 is het kabouterpad in De Hulk, tussen Berkhout en Scharwoude, officieel geopend. Wethouder Win Bijman onthulde samen met mascotte Druppie en een aantal kinderen de paal met de kabouterafbeelding erop. Het is een leuke wandelroute door het park en een stukje door Scharwoude. De route is 2,2 kilometer lang en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

  Het kabouterpad is een initiatief van JOGG, gezonde Jeugd, gezonde toekomst en de gemeente Koggenland in samenwerking met het Recreatieschap Westfriesland.

  Informatie over de wandelroute

  Kleurplaat voor de jonge wandelaars