Leeft u van een lager inkomen en bent u op zoek naar mogelijkheden om uw kind toch mee te laten doen? Het Kinderkoggenfonds helpt ouders door mee te betalen aan bijvoorbeeld contributie voor sport, om mee te kunnen gaan op schoolreisje, om een verjaardagsfeestje te geven, of de aanschaf van een fiets. Dit noemen wij ‘maatwerkvergoeding’. Ook kunt u 1 keer per jaar een cadeaukaart aanvragen, met dit extraatje kiest u zelf waarvoor u het gebruikt.

  • Een maatwerkvergoeding kunt u het hele jaar aanvragen
  • Een cadeaukaart vraagt u aan tussen 1 januari en 1 mei 2023 

Vraag online een maatwerkvergoeding aan

Vraag online een cadeaukaart aan

Wat moet ik doen?

Om voor een bijdrage uit het Kinderkoggenfonds in aanmerking te komen, vult u een aanvraagformulier in. Let op: het aanvragen van een cadeaukaart kan alleen tussen 1 januari en 1 mei.

Bent u al bekend bij het Zorgteam vanwege aanvra(a)g(en)voor bijzondere bijstand én is uw situatie niet gewijzigd? Dan hoeft u alleen de aanvraag in te vullen en te ondertekenen. Zo niet, dan hebben wij ook bewijsstukken nodig waaruit uw inkomen blijkt.

Uw aanvraag handelen wij binnen 8 weken af.

Vergoedingen

  • Cadeaukaart met een waarde van € 150 per kind per jaar.
  • Maatwerkvergoeding: maximaal € 500 per kind per jaar, voor bijvoorbeeld een bijdrage om mee te kunnen doen met sport, een schoolreisje of een fiets.

Kinderen en ouders weten zelf het best wat het kind het hardst nodig heeft of het meest mist om mee te kunnen doen. Voor diensten, zoals bijvoorbeeld de contributie voor sport, worden de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed. Voor producten, zoals bijvoorbeeld de prijzen van een fiets, gebruikt de gemeente de prijzengids van het Nibud(externe link).

Uitbetaling

  • Cadeaukaart: u ontvangt deze per post
  • Maatwerkvergoeding: u maakt met het Zorgteam een afspraak over de uitbetaling. De gemeente kan de rekening betalen voor u, of u betaalt het eerst zelf en vraagt het geld terug bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Het Kinderkoggenfonds is voor kinderen tot 18 jaar. Het gaat om kinderen die:

  • opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Hierbij maakt het niet uit of dit inkomen komt uit werk of een uitkering.
  • opgroeien in gezinnen die strikt genomen niet aan de criteria voldoen, maar die als gevolg van financiële problemen thuis toch niet altijd ‘mee kunnen doen’. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen die zijn verwikkeld in een schuldhulpverleningstraject en moeten rondkomen van het ‘vrij te laten bedrag’. 
Inkomensgrens 2023 (120% van het sociaal minimum)
DoelgroepBedrag

Gehuwden / samenwonenden

(vanaf 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd)

€ 2.049,70 (netto per maand, incl. vakantiegeld)

Alleenstaande en alleenstaande ouder / verzorger

(vanaf 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd)

€ 1.434,79 (netto per maand, incl. vakantiegeld)
Vermogensgrens 2023
DoelgroepBedrag
Gehuwden/samenwonenden en alleenstaande ouders / verzorgers€ 15.210,00

Heeft u gevonden wat u zocht?