Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het weer tijd voor de verkiezing van de Koggenlanders van het jaar. Daarom is de gemeente op zoek naar bijzondere sporters, vrijwilligers en cultuurdragers én naar bijzondere jonge sporters en vrijwilligers. De gemeente roept inwoners op om mensen te nomineren. Welke Koggenlanders blonken in 2023 uit door bijzondere prestaties?

De verkiezing van de Koggenlanders van het jaar telt vijf categorieën (zie kader). Voorwaarden om in aanmerking te komen zijn: De genomineerde heeft binding met de gemeente, woont er of heeft zijn activiteiten in Koggenland. De jonge vrijwilliger is daarnaast niet ouder dan 25 jaar en doet het vrijwilligerswerk minimaal twee jaar.

Inwoners kunnen hun nominaties tot uiterlijk 25 november mailen naar Angie van Kerkhof-Luik via a.vankerkhof@koggenland.nl. Voor meer informatie is zij ook bereikbaar via het genoemde mailadres of via telefoonnummer (0229) 54 84 25. De uitreiking van de onderscheidingen vindt plaats op maandag 8 januari tijdens de Nieuwjaarsontmoeting in het gemeentehuis.

Vrijwilliger

Vrijwilligers worden ook wel de onzichtbare helden van de samenleving genoemd. Vaak op de achtergrond, zetten zij zich belangeloos in voor anderen. Door het uitreiken van de onderscheiding ‘Vrijwilliger van het jaar’ toont de gemeente haar waardering voor die inzet.

Jonge vrijwilliger

Ieder jaar wordt een jonge vrijwilliger (max. 25 jaar) in het zonnetje gezet met de ‘Aanmoedigingsprijs’ vanwege het belang voor de gemeenschap en de toekomst van de gemeente. Het doel van de Aanmoedigingsprijs is het stimuleren van vrijwilligersactiviteiten onder jongeren. Naast de directe bijdrage die deze jongeren leveren, vormen zij vaak ook een inspiratiebron voor leeftijdsgenoten.

Sporter

Het college zet een Koggenlandse sporter in de schijnwerpers, die een opvallende prestatie heeft geleverd en/of anderen inspireert om meer te gaan bewegen. De genomineerde sporters maken kans op de titel ‘Sporter van het jaar’.

Jonge sporter

De gemeente gaat dit jaar wederom op zoek naar de ‘Jonge sporter van het jaar’. Welke Koggenlander onder de 18 jaar blonk dit jaar uit op sportief vlak en inspireert leeftijdsgenoten om (meer) te bewegen?

Cultuurdrager

Voor de categorie ‘Cultuurdrager van het jaar’ zoekt de gemeente een inwoner die zich actief inzet voor de cultuur in Koggenland. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld het organiseren van kunstexposities, toneelvoorstellingen of muziekuitvoeringen.