Russische troepen zijn op 24 februari 2022 Oekraïne binnengevallen. Er worden aanvallen uitgevoerd in gebieden waar ook veel burgers wonen. Mensen vluchten voor het geweld.

Wie vangen we op?

  • Personen met de Oekraïense nationaliteit

  • Derdelanders (mensen van buiten de Europese Unie) die vóór 24 februari 2022 rechtmatig verbleven in Oekraïne

  • Gezinsleden en (huwelijks-)partners van de hierboven genoemde personen.

Verblijf in Nederland

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Er zijn al veel Oekraïense mensen in Nederland om hier te werken. Er is dus al een band tussen Nederland en Oekraïne.

Oekraïners met een biometrisch paspoort mogen hier sowieso 90 dagen vrij verblijven, met de mogelijkheid tot een verlenging met nog eens 90 dagen. Momenteel is Nederland samen met andere EU-landen een speciale regeling aan het uitwerken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze regeling maakt waarschijnlijk langer verblijf dan 180 dagen mogelijk.

Mensen uit Oekraïne hoeven daarom in eerste instantie ook niet naar een asielzoekerscentrum. Zij hebben al recht op verblijf in Nederland. Daarom worden er voor deze mensen direct in de gemeenten opvangplekken gezocht, waar zij enige tijd kunnen verblijven.

Moeten vluchtelingen zich registreren?

Ja, alle vluchtelingen kunnen zich melden bij de gemeente, of ze nu papieren hebben of niet. Zij worden dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Zij krijgen daarmee ook een BSN-nummer.

Na inschrijving kunnen vluchtelingen gebruik maken van voorzieningen zoals medische zorg en onderwijs. De inschrijving zorgt er ook voor dat de gemeente en andere instanties de juiste zorg en hulp kunnen aanbieden. Inschrijven kan alleen op afspraak. De gemeente vraagt gastgezinnen om de vluchtelingen hierbij te helpen. Een afspraak maken kan via telefoonnummer (0229) 54 84 00. De inschrijving vindt plaats op het gemeentehuis in De Goorn. Indien nodig zorgt de gemeente voor een tolk.