Het besluit is snel genomen, waarom was er geen inspraak voor inwoners?

Als gemeenschap is het waardevol om inspraak te hebben. Maar als er een crisis is, is er geen tijd om dit te overleggen. Daarom zijn de burgemeesters bij crisisnoodopvang aan zet. De Westfriese gemeenten hebben als regio afgesproken zich gezamenlijk in te spannen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. West-Friesland is sterk in het bundelen van kracht en kunde om tot een resultaatgerichte samenwerking te komen. Dat uit zich ook nu. Burgemeester Bonsen heeft met steun van het college, de organisatie en de regionale samenwerking dit besluit genomen. Het is logisch dat inwoners zich overvallen voelen. Daarom zijn direct omwonenden betrokken, overleggen we met hen wat er nodig is om dit zo acceptabel mogelijk te maken. Dit blijven we de hele opvangperiode doen.

Waar komt de locatie van crisisopvang in Koggenland precies?

De crisisnoodopvang wordt gerealiseerd op een weiland aan de Julianastraat in Avenhorn. Dit weiland is eigendom van de gemeente en werd tot nu toe gebruikt als land voor schapen. Het grenst aan een sportvereniging, camping en Julianastraat 31.

Wat zijn de kosten van de crisisnoodopvang voor de gemeente waar de crisisnoodopvang gevestigd is?

De opvanglocatie wordt beschikbaar gesteld door de gemeente. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voert samen met het Rijk de realisatie, inrichting en de verzorging tijdens het verblijf van de asielzoekers uit. Dit wordt gefinancierd door de rijksoverheid. De gemeente hoeft geen financiële bijdrage te leveren.

Welke garanties zijn er dat de opvang echt niet langer duurt dan tot 1 november 2023?

De Westfriese gemeenten hebben als regio afgesproken zich gezamenlijk in te spannen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. Andere Westfriese gemeenten werken nu aan een volgende stap in deze samenwerking, met de afspraak dat die volgende stap uiterlijk 1 november gereed is.

Waar kan ik me aanmelden als vrijwilliger?

Voor hulp op de crisisnoodopvang in Avenhorn kunt u contact opnemen met het Vrijwilligerspunt. Op hun website(externe link) staat een  aanmeldformulier(externe link) voor de crisisnoodopvang Avenhorn(externe link) . U kunt uw vragen ook mailen naar info@vrijwilligerspunt.com onder vermelding van ‘Vrijwilligerswerk opvang vluchtelingen Avenhorn’.

Waar kan ik terecht met algemene vragen over noodopvang?

Kijk of uw vraag in de lijst veel gestelde vragen van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord staat. Als uw vraag er niet bij staat, mailt u naar crisisnoodopvang@vrnhn.nl.

De veiligheidsregio en gemeente hebben contact met de wijkagent en de politie. Bij vragen over veiligheid kunt u ook mailen naar crisisnoodopvang@vrnhn.nl of deze met de wijkagent bespreken. Bel hiervoor het algemene nummer van de politie 0900 – 8844. Het nummer is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar en bedoeld voor al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Heeft het wel spoed, dan belt u 112.