Van 15 maart tot 1 november biedt het paviljoen op het weiland aan de Julianastraat, grenzend aan RKEDO, onderdak aan zo'n 200 asielzoekers.

Burgemeester Monique Bonsen wordt rondgeleid in het paviljoen
Burgemeester Monique Bonsen wordt rondgeleid in het paviljoen.

In slechts een aantal weken is het paviljoen voor de crisisnoodopvang opgebouwd door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het paviljoen biedt het broodnodige voor mensen om te kunnen wonen en te leven. Denk aan een gezamenlijke ruimte om te eten, sanitair, een wasruimte, medische ruimte en een ruimte waar vrouwen zich kunnen terugtrekken. Het paviljoen zal tot 1 november tijdelijk onderdak bieden aan ongeveer 200 asielzoekers, veelal gezinnen. Inmiddels zijn de nieuwe bewoners verhuisd uit de opvang in Enkhuizen en aangekomen in hun tijdelijk verblijf. We hopen dat de gezinnen zich een beetje thuis gaan voelen de komende tijd in Koggenland en dat zij een warm welkom ervaren.

Planning

Hieronder vindt u de planning van de werkzaamheden en de opbouw van het paviljoen voor de crisisopvang van asielzoekers. 

Deze webpagina van gemeente Koggenland passen wij steeds aan met aanvullende informatie, zodra die beschikbaar is.

 1. Afgerond: Woensdag 15 maart

  Asielzoekers arriveren bij crisisnoodopvang

 2. Afgerond: Vanaf 13 maart

  Afwerking, schoonmaak, terreininrichting en oplevering.

 3. Afgerond: Vanaf 6 maart

  Afbouw binnenzijde. Slaapvertrekken, sanitair, kantoor, elektra, klimaat en ander installatiewerk.

 4. Afgerond: Vanaf 20 februari

  Start van de bouw van het paviljoen.

 5. Afgerond: Vanaf 13 februari

  Werkzaamheden te voorbereiding van het asfalteren en het aanbrengen van het asfalt. Tevens graafwerkzaamheden voor het aanleggen van het riool. Materiaal voor de bouw wordt aangeleverd.

 6. Afgerond: Zaterdag 11 februari

  Voorbereidende werkzaamheden: aanleggen van een nieuwe inrit door het plaatsen van een extra dam tegen de sportvelden aan.

Regionale samenwerking

De Westfriese gemeenten hebben als regio afgesproken zich gezamenlijk in te spannen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. West-Friesland is sterk in het bundelen van kracht en kunde om tot een resultaatgerichte samenwerking te komen. Dat uit zich ook nu. Burgemeester Nieuwenburg, namens de regio: "Het opvangen van deze mensen doen wij als regio. Samen hebben we gekeken naar wat er wél kan en hoe je door daadkracht heel goede oplossingen kan bieden. Als Westfriese gemeenten wachten we niet op een opdracht. Wij zijn ‘aanpakkers’ en doen wat nodig is. We zorgen er zo voor dat we dit met alle partijen in goede afstemming kunnen doen, met oog voor de mensen, inwoners en omgeving."

Burgemeester Bonsen van Koggenland vult Nieuwenburg aan: "Als Koggenland doen we nu waar onze kracht ligt: er voor elkaar zijn als dat nodig is. We hebben als gemeente een locatie beschikbaar. Dankzij het draagvlak, mede door de regionale samenwerking, kunnen we deze groep mensen enkele maanden rust geven. De begripvolle en warme reacties van inwoners op eerdere opvang van vluchtelingen, geven me het vertrouwen dat we als gemeente het verschil kunnen maken voor deze asielzoekers in deze periode. Het is fantastisch dat we hierin samenwerken in de regio. Andere Westfriese gemeenten werken nu aan een volgende stap in deze samenwerking, maar tot november blijven de mensen bij ons."

Organisatie en coördinatie bij Veiligheidsregio

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord(externe link) is verantwoordelijk voor het organiseren van crisisnoodopvang voor 450 asielzoekers in de regio. "We zijn blij dat we in Noord-Holland Noord er samen met onze gemeenten voor zorgen dat deze mensen al sinds juli een veilige plek hebben," aldus directeur Krishna Taneja van de veiligheidsregio. Er worden mensen opgevangen in ’t Zand, Petten en nu nog Enkhuizen. Al deze locaties zijn tijdelijk. 

Laatste nieuws over de crisisnoodvang

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over de crisisnoodopvang in Koggenland.

Bekijk de veelgestelde vragen

Meer informatie

Er zijn veel vragen over de opvang van asielzoekers, op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord(externe link) kunt  u een overzicht lezen van ‘veel gestelde vragen’ en een antwoord daarop.