Op zondag 11 september zijn de Berkhouter Kerk en de Hensbroeker Kerk open voor publiek, in het kader van de Open Monumentendag. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in deze historische bouwwerken en luisteren naar de verhalen achter de monumenten.

De Berkhouter kerk

Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers zich laten informeren over de rijke geschiedenis van de Berkhouter Kerk. De Berkhouter kerk en het orgel kregen in 1989 de status van Rijksmonument. Het orgel werd gebouwd door de beroemde 19e-eeuwse orgelbouwers Van Dam. In 2012 en 2013 werd de kerk grondig gerenoveerd; enkele jaren later werd er ingrijpend onderhoud gepleegd. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september bespeelt organist Jan Stens het monumentale Van Dam-orgel. Daarbij vertelt Stens over het bijzondere orgel en het bespelen ervan. Verder is er onder meer live muziek van gitarist Louis Laan. Vrijwilligers zorgen voor hapjes en drankjes.

Hensbroeker Kerk

Op zondag 11 september is ook de Hensbroeker Kerk open voor publiek van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. De huidige kerk werd gebouwd in 1657, nadat de kerk die er voorheen stond door een grote brand werd verwoest. De kerk is gebouwd in gotische stijl. Een van de pronkstukken is de eikenhouten preekstoel en het bijbehorend klankbord. Beide dateren uit 1631 en zijn dus ouder dan het kerkgebouw.

Tijdens de Open Monumentendag zorgen vrijwilligers voor hapjes en drankjes.