Vuurwerkresten bevatten giftige metalen en zijn gevaarlijk. Ruim ze daarom zo snel mogelijk op. Oud en Nieuw komt eraan en dus voor velen is het weer tijd om met vuurwerk het nieuwe jaar in te luiden. Maar wist je dat al die vuurwerkresten die op straat blijven liggen plastic en veel giftige metalen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu? Ruim daarom altijd je vuurwerk op! Inleveren van vuurwerkafval (afgestoken vuurwerk en niet ongebruikt vuurwerk) mag bij afvalbrengstation in Obdam tot en met 7 januari 2023.

Na het afsteken van alle sierpotten, grondbloemen en ander vuurwerk blijven er heel veel resten op straat liggen. Niet alleen een vies gezicht, maar vooral heel schadelijk voor het milieu. Vuurwerkresten bevatten niet alleen plastic maar ook giftige metalen zoals barium, antimoon en koper. Als die in de grond komen zijn ze zeer schadelijk voor insecten, dieren en planten.

Uiteindelijk kunnen ze in het oppervlaktewater terecht komen en ook daar veel schade aanrichten. We hebben het dan nog niet eens gehad over het gevaar voor kinderen en huisdieren van niet afgestoken vuurwerk. Daarom is het belangrijk dat je na het knallen je vuurwerk zo snel mogelijk weer opruimt. 

Over #KNALWEG

Vanaf 27 december voert de gemeente Koggenland de campagne #Knalweg. Dan krijg je op de tijdlijn op social media dagelijks tips hoe je je vuurwerkresten veilig opruimt. Alle informatie vind je ook op de speciale website www.knalweg.nl(externe link)

Natuurlijk wensen wij iedereen fijne feestdagen, een veilige en gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2023.