Dankzij subsidie van de provincie Noord-Holland zijn er drie nieuwe sluiswachters opgeleid, die deze zomer aan de slag zijn gegaan als sluiswachter op de Sluis van Rustenburg.

De groep vrijwilligers is nu gegroeid naar 17 personen, waardoor er meer ruimte is om een evenwichtig rooster op te stellen. Daarnaast is een doordeweeks dagelijks bediening van de sluis nu mogelijk gedurende het vaarseizoen (medio april t/m eind september alle dagen en t/m medio oktober de weekenden). Hierdoor is het mogelijk een rooster van sluiswachters op te stellen die iedere doordeweekse dag de sluis schutten.

Mooie vaarroutes

De sluis Rustenburg geeft toegang tot een mooie vaarroute naar Oude Niedorp-Verlaat, met aansluiting op het vaarwater richting Langedijk/Kolhorn en uiteindelijk ook aansluiting op het Noordhollandsch Kanaal. Verder is er een mooie vaarroute gerealiseerd tussen Verlaat en Rustenburg, die door de sluiswachters middels een routekaart aangeboden wordt aan passanten.

Coördinator Rob Idzerda zorgt ieder jaar voor de roosters en samen met Albert v/d Zee verzorgen ze de communicatie richting Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente.

Vaart u binnenkort ook langs?

Voor een sluiswachter is zijn dienst geslaagd als vaarroutes goed te bevaren zijn door de sluis. Een prachtige vrijwilligersbaan, als er tijdens mooie zomerdagen bootjes en kano's door de sluis varen. Hierbij bent u dan ook van harte uitgenodigd om van de mooie en schilderachtige vaarroutes te genieten en gebruik te maken van de maar liefst 102 jaar oude sluis van Rustenburg. Graag tot ziens!