Pagina opties

Verduurzamen woning

De komende jaren gaat er voor woningbezitters in Nederland veel veranderen. Veel woningeigenaren willen weten wat de mogelijkheden zijn om de woning energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij te maken. De gemeente helpt woningeigenaren op weg, door informatie over mogelijkheden en onafhankelijk advies te delen. 

Subsidies en leningen

Landelijk zijn er subsidies voor verduurzaming van woningen, de gemeente heeft daar geen eigen subsidies voor beschikbaar. De gemeente biedt wel een ‘Toekomstbestendig wonen lening’. Met deze lening kunnen inwoners tegen een aantrekkelijke rente geld lenen om duurzaamheidsmaatregelen voor de eigen woning te treffen. Denk aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen of vervangen van beglazing. De gemeente is voor deze lening een samenwerking aangegaan met het Duurzaam Bouwloket en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Algemene informatie over verduurzamen

Inwoners die op zoek zijn naar onafhankelijk en deskundig advies over het de mogelijkheden om een woning te verduurzamen, kunnen terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket geeft in opdracht van verschillende gemeenten, waaronder Koggenland, advies over energie en verduurzaming. Meer informatie over de mogelijkheden is te vinden op de website van het Duurzaam Bouwloket. Op die website zijn ook video’s beschikbaar waarin inwoners uit de regio vertellen over wat zij hebben ondernomen om een woning te verduurzamen. Interessante en inspirerende voorbeeld onder de naam ‘Gluren bij duurzame buren’.