Pagina opties

Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten (19-11-2018)

De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

De bedoeling is dat u een zorgverzekering afsluit die past bij uw situatie en hoeveel zorg u denkt te gebruiken. De gemeentepolis biedt daarom de keuze uit drie verschillende pakketten. Bij alle pakketten heeft u een ruime dekking tegen een relatief lage premie. Univé geeft namelijk een korting van 6% op de basisverzekering en de gemeente betaalt mee aan de premie. Daarbij geeft de gemeente bij de ruimere en dus duurdere pakketten een hogere bijdrage.

Striktere toepassing regels

De gemeente gaat vanaf 2019 strikter toezien op de regels voor vergoeding van zorgkosten op andere manieren dan via de gemeentepolis. Nu wordt bijvoorbeeld nog regelmatig bijzondere bijstand aangevraagd en toegekend voor bijvoorbeeld tandartskosten, brillen of fysiotherapie. Maar hier is de bijzondere bijstand niet voor bedoeld. De regels hierover staan in de Participatiewet. Alleen in echte bijzondere en noodzakelijke situaties worden zorgkosten nog uit de bijzondere bijstand vergoed.

Meeverzekeren eigen risico goedkoper

Bij het hoogste aanvullende pakket van de gemeentepolis kunnen inwoners het wettelijke eigen risico meeverzekeren. Dit pakket wordt vanaf 2019 goedkoper om af te sluiten doordat de gemeente meer gaat meebetalen aan de premie. Maakt u nu gebruik van een van de lagere pakketten van de gemeentepolis en heeft u wel altijd hoge zorgkosten, dan is het mogelijk voordeliger om vanaf 2019 voor het ruimere pakket te kiezen en het eigen risico mee te verzekeren.

Meer informatie en overstappen

Wilt u meer informatie over de gemeentepolis, weten of u in aanmerking komt of rechtstreeks overstappen? Dit kan op de volgende manieren:

Spreekuur

Op dinsdag 27 november houden de gemeente en Univé samen een inloopspreekuur waar u van harte welkom bent met al uw vragen. Dit spreekuur is van 13.30 tot 15.30 in het gemeentehuis in De Goorn.

Zelf lezen en regelen

Bent u niet in de gelegenheid naar het spreekuur te komen? Op de website www.gezondverzekerd.nl vindt u alle informatie over (het afsluiten van) de gemeentepolis.

Bellen of langskomen

U kunt ook bellen of langskomen bij het Zorgteam Koggenland of Univé. Vragen die gaan over de inhoud en dekking van de pakketten kunnen daarbij het beste door Univé worden beantwoord.

  • Zorgteam Koggenland: 0229-548370. U vindt het zorgteam in het gemeentehuis is De Goorn (ma-do 9.00-16.30 en vr 9.00-12.00).
  • Univé afdeling Gemeente Pakket: 072-5277622 (ma-vr 8.00 - 20.00 uur en za 9.00 - 13.00). Er zijn Univé-winkels in Hoorn, Spanbroek, Medemblik en Heerhugowaard.