Pagina opties

Wat doet de coronacrisis met de inwoners van Koggenland? (26-03-2020)

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. De pandemie zet het dagelijks leven van miljarden mensen op z’n kop. Vorige week gingen we de straat op om aan de inwoners van Koggenland te vragen: wat doet de coronacrisis met u?

Lia Molenaar (59):                                                       

“Twee weken geleden hield het me nauwelijks bezig. Het leek zo ver weg; Brabant is voor mijn gevoel ook buitenland. Maar het is heel snel dichtbij gekomen. Afgelopen weekend waren we in Center Parcs om te vieren dat we twaalf en een half jaar getrouwd waren. We hadden vier dagen geboekt, maar moesten na twee dagen vertrekken omdat het park ging sluiten. Mijn werk is ook gestopt. Ik geef creatieve workshops, maar door het coronavirus kan ik geen lessen meer geven. Gelukkig zij we er voor onze inkomsten niet van afhankelijk. Het kantoorwerk van mijn man gaat nog gewoon door, maar hoe de toekomst eruitziet is onzeker.”

Meino Hegeman (73):

“Mijn vrouw en ik blijven vrijwillig in thuisquarantaine. We werken in de achtertuin om in beweging te blijven. Normaal gesproken passen we op onze kleinzoon, maar het is verstandiger om op dit moment afstand te bewaren. Iedereen is geschrokken van het coronavirus, zelfs de mensen die eerst laconiek waren.”

Sytske van der Reijt (28):

“Ik heb net een nieuwe baan, als jeugdzorgwerker voor jongeren die zelfstandig begeleid wonen. Die jongeren hebben hulp nodig, dus ik ga gewoon aan het werk. Ik ben niet bang voor het virus, ik ben geen paniekerig type. Wel let ik nog beter op hygiëne en zorg dat ik voldoende sport. En ik heb wat extra boodschappen meegenomen, omdat ik genoeg in huis wil hebben. Maar ik ga niet hamsteren, omdat ik het belangrijk vind dat ouderen ook hun boodschappen kunnen doen. Ik hoop dat de ouderen steun krijgen. Hier in Koggenland heb ik daar wel vertrouwen in. Ik woon sinds twee jaar in Ursem, oorspronkelijk kom ik uit Purmerend. Het valt me op dat de mensen hier erg warm zijn.”

Conny Ittmann (53):

“Nadat de eerste maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt, was het gigantisch druk hier in de bakkerij. Iedereen was aan het hamsteren. Een dag later was het nog steeds druk, maar inmiddels is het weer rustiger. Ik denk dat alle vriezers vol zitten.”

Mirjam Stokman (43):

“Ik wil geen risico’s nemen, maar ik probeer me ook niet gek te laten maken. Afgelopen weekend ben ik nog naar een verjaardagsfeest geweest. Volgend weekend staat er weer een feestje op de planning. Ik denk niet dat we daar naartoe gaan, als het al doorgaat. Nu de regels verder zijn aangescherpt, ben ik nog voorzichtiger geworden.”

Marja Stavenuiter (59):

“Het is even wennen, maar we nemen zoveel mogelijk maatregelen om een veilige omgeving te creëren hier in het gemeentehuis. We dragen handschoenen en we maken alles continu schoon met ontsmettingsalcohol. Iedereen die hier binnenkomt vragen we handen te reinigen en afstand te bewaren. De klanten reageren positief, ook de mensen die wij bellen om afspraken te verzetten. Als het niet dringend is verplaatsen we afspraken naar een datum na 28 april. We werken al langere tijd alleen op afspraak, maar we zien dat mensen nu weer spontaan binnenlopen. Dat kan ik me voorstellen, veel inwoners zitten thuis vanwege het virus en denken: laat ik eens langs de gemeente gaan om een document aan te vragen. We proberen te helpen waar we kunnen, maar vaak is het toch handiger om een afspraak te maken. Dan weten mensen zeker dat ze niet teleurgesteld worden.”

Ralf Rikken (43):

“Het zijn bizarre omstandigheden, niemand heeft zoiets eerder meegemaakt. Ik vind de situatie nog niet beangstigend, maar het effect van het virus is steeds duidelijker te merken. De schappen in de supermarkt raken bijvoorbeeld steeds leger, doordat mensen hamsteren. Daar doe ik niet aan mee; ik vind het niet netjes. Ik koop alleen wat we nodig hebben en dat blijf ik doen.”