Pagina opties

Terug naar school (22-04-2020)

Het kabinet maakte op 21 april bekend dat basisscholen en kinderdagopvang na de meivakantie weer open gaan. Ook krijgen kinderen en jongeren meer ruimte om te sporten. De overige coronamaatregelen worden verlengd tot en met 19 mei. Dat betekent onder meer dat er een verbod blijft op het uitvoeren van contactberoepen en het bezoeken van bewoners van verzorgingshuizen. Ook het verbod op evenementen wordt verlengd - tot 1 september.

Minder druk op ouders

“Ik ben blij dat de basisscholen en kinderdagverblijven weer open kunnen,” zegt burgemeester Jan Franx. “Dat ontlast veel ouders die nu een baan combineren met thuisonderwijs en de zorg voor hun kinderen. En ook voor de kinderen zelf is dit heel goed.” Wethouder Win Bijman deelt die mening en voegt eraan toe: “Het besluit om de scholen weer te openen wordt technisch goed onderbouwd. Kinderen vormen weinig risico bij de verspreiding van het coronavirus.” Wethouder Bijman zegt dat de scholen in de gemeente al bezig zijn met de voorbereidingen voor de heropening. Op 11 mei wordt gestart met het lesgeven aan halve klassen, zodat de kinderen ‘om en om’ naar school kunnen.

Creatief sporten

Ook op sportgebied worden de maatregelen versoepeld voor kinderen en jongeren. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen sporten en jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen onder begeleiding sporten, met anderhalve meter afstand van elkaar. “Heerlijk dat ze weer samen kunnen sporten,” zegt wethouder Caroline van de Pol. “Ook met anderhalve meter afstand zijn er genoeg mogelijkheden. Ik denk dat sportverenigingen heel creatief zijn en manieren vinden om bijvoorbeeld de voetbaltraining weer te starten en andere sporten met wat aanpassingen te beoefenen.”

De verenigingen kunnen ondersteuning krijgen van de Koggenlandse Sportraad en de gemeente, waar nodig ook financieel. Van de Pol: “We gaan op zoek naar maatwerkoplossingen. We willen niet dat de verenigingen omvallen.” Ook ondernemers kunnen rekenen op steun. “Veel ondernemers weten zich te redden, linksom of rechtsom. Met de supermarkten gaat het goed en de restaurants doen het redelijk met het afhalen. Aan bedrijven die het zwaar hebben kan de gemeente steun bieden. Denk dan aan advisering of uitstel of kwijtschelding van lokale lasten.”

Geen evenementen

De verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september brengt veel teweeg in de gemeente. Vooral het verbod op kermissen valt zwaar onder veel inwoners. Daarom werd op 18 april in De Goorn een digitale kermis georganiseerd door Zaal Dolleburg en Eetcafé d’Ontmoeting. Franx: “Chapeau voor de vindingrijke organisatie en onze inwoners. Ik ben heel trots dat dat zo goed is gegaan.”

Met name voor jongeren is het lastig de regels na te leven, zegt de burgemeester. Afgelopen weekend werden meerdere bekeuringen uitgeschreven aan jongeren voor overtreding van de coronaregels. Franx: “Ik snap dat sommige jongeren met hun ziel onder hun arm lopen, maar iedereen heeft een verantwoordelijkheid. We moeten het samen doen. Bewoners van verpleeghuizen en mensen die in de zorg werken hebben het momenteel het zwaarst. Alleen als we samen volhouden kunnen we ervoor zorgen dat de regels verder worden versoepeld.”

Bekijk hier het overzicht van de maatregelen die verlengd worden.