Pagina opties

Sporttrainingen creatief van start (06-05-2020)

Vrijwilliger SC Dynamo begeleidt handbaltraining op de sportlocatie

De nieuwe corona-richtlijnen van het RIVM bieden kinderen en jongeren meer ruimte voor georganiseerde buitensport. De gemeente heeft sportverenigingen met een buitenruimte opgeroepen trainingen te organiseren en ook niet-leden hierbij te betrekken. Op de Koggenlandse sportvelden zijn de eerste aangepaste trainingen al van start gegaan.

Creatief samenwerken

Als beleidsmedewerker sport heeft George Doorgeest veel contact met de verenigingen. Hij is enthousiast over de manier waarop de clubs omgaan met de nieuwe sportieve mogelijkheden. “Er worden veel initiatieven ontplooid en de samenwerking tussen de verenigingen is optimaal. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen IJsclub Hensbroek en de voetbalvereniging Apollo ’68. Kinderen stonden te trappelen om weer te beginnen. Ter ondersteuning van de vrijwilligers en trainers hebben we hesjes beschikbaar gesteld, om iedereen te attenderen op het afstand houden.”


Voetballen bij ijsclub

Arjan Kramer werkt als jeugdcoördinator bij Apollo ’68. Hij is blij dat de trainingen voor de jeugd worden hervat. Dat de sportvelden onlangs zijn ingezaaid staat de start van de aangepaste activiteiten niet in de weg. “De kinderen tot 13 jaar kunnen daar gewoon trainen, omdat zij het veld nauwelijks belasten,” zegt Kramer. “De kinderen vanaf 13 jaar kunnen op het grasveld van de IJsclub aan de slag.”


Voorwaarden

Voor de verenigingen is een aantal voorwaarden verbonden aan de trainingen. Zo mag er niet in competitieverband worden gesport en moeten trainingen laagdrempelig zijn, zodat ook niet-leden mee kunnen doen. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Voor de jongere kinderen geldt deze regel niet. De kantines, kleedruimtes en toiletten blijven gesloten en ouders zijn niet welkom op het sportcomplex. Kinderen die verkouden zijn of een gezinslid met koorts hebben, mogen niet meedoen.

Deze voorwaarden vergen de nodige creativiteit, weet ook Max Dekker van Victoria-o. De secretaris van de Obdamse voetbalclub zegt dat een team van vrijwilligers druk bezig is geweest met het opzetten van een trainingsprogramma. “De jongeren boven de 13 kunnen geen partijvormen spelen, maar er zijn allerlei oefeningen waarbij ze geen duel hoeven aan te gaan.” Ook bij Victoria-o wordt er samengewerkt met andere clubs. “We hebben veel overleg met de tennis-, de atletiek- en de handbalvereniging over de invulling van de trainingen. Ook hebben we samen schema’s gemaakt van de activiteiten, zodat niet-leden weten waar ze kunnen aansluiten.”


Ei kwijt

Dekker en Kramer zeggen dat de vrijwilligers, die zich direct beschikbaar stelden, een belangrijke rol spelen bij het goede verloop. Inmiddels stromen de positieve reacties binnen. Kramer: “Kinderen stonden te trappelen om weer te beginnen. Het is belangrijk dat zij hun ei kwijt kunnen. En voor de ouders is dat ook erg prettig.”