Pagina opties

Maatregelen voor een veilige jaarwisseling (23-12-2019)

Voor de meeste mensen is de jaarwisseling een feestelijk moment: gezelligheid, oliebollen en genieten van vuurwerk. Helaas gebeuren er rond oud en nieuw ook veel ongelukken, die een flinke smet op de feestvreugde kunnen werpen. Voornaamste oorzaak is het (onveilig) afsteken van vuurwerk. De gemeente treft een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling zo veilig mogelijk verloopt.

Vuurwerkverbod

De gemeente Koggenland hanteert de landelijke regels die bepalen dat vuurwerk alleen mag worden afgestoken tussen 18:00 uur op 31 december en 2:00 uur op 1 januari. Daarnaast is in Koggenland het afsteken van vuurwerk verboden rondom de bedrijven aan de Dwingel in De Goorn en in en rondom winkelcentrum Vijverhof in Avenhorn.

Overlast

Inwoners die overlast ervaren rondom de jaarwisseling kunnen dit melden via www.koggenland.nl/meldpunt of bellen naar (0229) 54 83 00. Voor dringende zaken kan contact worden opgenomen met de politie via (0900) 8844 of bij spoed via 112. De handhavers van de gemeente controleren de hele maand december extra op het illegaal afsteken van vuurwerk. Dit doen zij onder meer aan de hand van meldingen. Jongeren die worden betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk worden doorverwezen naar HALT.

Afvalbakken en containers

Om schade te beperken worden de afvalbakken tussen kerst en oud en nieuw voorzien van een anti-vuurwerkklep. Na de jaarwisseling worden de kleppen weer zo snel mogelijk verwijderd. Bij de hondenpoepbakken wordt de binnenbak verwijderd. Ook de bovengrondse  textielcontainers (van HVC) worden de laatste week van december afgesloten.

Carbidschieten

Binnen de bebouwde kom geldt een verbod op carbidschieten. Carbidschieten is buiten de bebouwde kom toegestaan van 18.00 uur op 31 december tot 2.00 uur op 1 januari.

Opruimen vuurwerkafval

Elk jaar liggen er duizenden kilo’s vuurwerkafval in de Nederlandse straten. Het vervuilt de natuur en kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom verzoekt de gemeente haar inwoners om vuurwerkafval op te ruimen.

Hoe voorkom je ongelukken met vuurwerk?

  • Draag een veiligheidsbril en zorg dat kinderen en andere omstanders er ook één dragen.
  • Steek het vuurwerk niet los in je jas- of broekzak of in een openstaande tas.
  • Zet je siervuurwerk stabiel neer. Vaak worden vuurpijlen verkocht in combinatie met een lanceerstandaard. De lanceerstandaard is geschikt voor meervoudig gebruik en voor het afsteken van verschillende soorten vuurpijlen. Gebruik je een wijnfles? Vul deze dan voor de helft met zand.
  • Gebruik een aansteeklont, géén aansteker of lucifers.
  • Steek nooit vuurwerk uit de hand af.
  • Steek vuurwerk dat niet is ontploft nooit opnieuw aan.
  • Laat omstanders minstens zes meter afstand houden.
  • Houd rekening met de windrichting en eventuele bomen en rieten daken van woningen.