Pagina opties

Koggenlandse wint Young Lady Business Academy (25-07-2019)

Laura vertelt aan de wethouder hoe haar prijswinnende 'herinneringenkast' tot stand is gekomen

De 22-jarige Laura Besseling was blij verrast toen ze op 5 juli werd uitgeroepen tot winnaar van de Young Lady Business Academy. Wethouder Caroline van de Pol wilde Laura graag ontmoeten en ging op de koffie in het ouderlijk huis van de Rustenburgse meubelmaker. De wethouder bewonderde Laura’s prijswinnende meubelstuk en praatte met haar over ondernemerschap en de Westfriese mentaliteit.

“Dát is dus typisch Westfries,” zegt wethouder Van de Pol, als Laura zegt dat ze gewoon haar werk heeft gedaan. Twee jaar geleden maakte Laura haar ‘herinneringenkast’, een zwevende kersenhouten kast met grote engelenvleugels van lindenhout. Het was haar afstudeerproject. Ze maakte de kast om herinneringen aan gestorven dierbaren in te bewaren. Voor Laura was het een manier om het verdriet om een overleden vriend te verwerken, met prijzen en commercieel succes was ze niet bezig. “Ik heb de kast puur voor mezelf gemaakt, het was een onderdeel van mijn rouwproces. Toen de kast klaar was, bleek iedereen ‘m mooi te vinden.”

Meer vrouwen in topfuncties

Of Laura zichzelf zag als kanshebber voor de hoofdprijs, wil wethouder Van de Pol weten. “Ik vond het al een cadeau dat ik deel mocht nemen aan de academie,” antwoordt Laura. De Young Lady Business Academy werd opgericht door de succesvolle zakenvrouw Elske Doets. Doets wil ermee bijdragen aan de groei van het aantal vrouwen in topfuncties. Samen met een groep meiden tussen de 15 en 25 jaar wordt Laura geselecteerd om een week lang deel te nemen aan trainingen, die worden gegeven door topvrouwen uit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven. Thema’s als ‘het laten groeien van zelfvertrouwen’ en ‘krachtig profileren’ komen uitvoerig aan bod.

Grote mond

Dat is geen overbodige luxe, zegt Laura. “Ik sta volledig achter mijn meubel en het concept. Maar ik word snel overrompeld en cijfer mezelf te vaak weg. Mannen hebben over het algemeen een grotere mond dan vrouwen. In de trainingen heb ik geleerd hoe ik dat kan veranderen.” “Ook goed voor je netwerk,” merkt de wethouder op. “Dat heb je hard nodig als ondernemer.”

Eigen onderneming

Laura start binnenkort met een baan in het onderwijs, waar ze jonge meubelmakers gaat opleiden tot vakmensen. Daarnaast wil ze haar eigen onderneming starten. “Ik wil kleinschalig beginnen en de meubels in eerste instantie zelf maken. Als dat loopt ga ik de productie uitbesteden.”

Met hart en ziel

“Ik hoor vaak van mensen dat ik de lat erg hoog leg,” zegt Laura. Terwijl haar medestudenten relatief eenvoudige meubels maakten voor hun afstuderen, ontwierp Laura haar complexe engelenkast. Daarmee won ze niet alleen de Young Lady Business Academy; op haar opleiding won ze de publieksprijs voor het beste afstudeerproject. Dat ze minder commercieel is ingesteld dan haar mannelijke (en niet Westfriese) collega’s kan voor haar een valkuil zijn, maar Laura ziet het ook als haar kracht. “Ik heb hier met hart en ziel aan gewerkt, daarom vinden mensen de kast zo mooi.”