Pagina opties

Koggenland dementievriendelijke gemeente (25-09-2019)

Op dinsdag 18 september ontving wethouder Win Bijman het certificaat en de sticker voor ‘Dementievriendelijke gemeente’ voor de gemeente Koggenland. Maaike Santema van Stichting Alzheimer Nederland overhandigde de officiële verklaring in Zaal Dolleburg in De Goorn, onder het toeziend oog van zo’n 200 bezoekers.

Rotziekte

Het certificaat wordt uitgereikt aan gemeentes en bedrijven die zich structureel inzetten voor mensen met dementie. Volgens wethouder Bijman is die inzet van groot belang. “Omdat het een verschrikkelijke rotziekte is die mensen volledig sloopt,” zei hij tijdens zijn openingswoord. “Het is al volksziekte nummer één en met de veroudering van de Nederlandse bevolking neemt het aantal mensen met dementie nog verder toe. Daarom zullen we in de toekomst steeds meer mensen met dementie tegenkomen op straat en in winkels. Het behalen van het certificaat is een belangrijk middel om meer bewustwording te creëren onder de inwoners van Koggenland.”

Dementie herkennen

Santema prees de inzet van de gemeente en benadrukte hoe belangrijk het is dat mensen dementie herkennen. Dat deed ze aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk: “Een 89-jarige vrouw met Alzheimer vergat de boodschappen in haar mandje af te rekenen. Ze werd in de supermarkt mee naar achteren genomen en opgehaald door drie politieagenten. Als de caissière dementievriendelijk was, was het waarschijnlijk heel anders gelopen.”

Santema sprak de hoop uit dat heel Nederland dementievriendelijk wordt. Wethouder Bijman zei die hoop te delen en een eerste stap in die richting te nemen door het stokje over te dragen aan Claudia Heerens van wijkleercentrum Avenhorn. Het wijkleercentrum brengt studenten in contact met mensen met dementie en hoopt in navolging van de gemeente het predicaat ‘Dementievriendelijke organisatie’ te ontvangen.

Baat bij contact

Heerens: “Mensen met beginnende dementie hebben veel baat bij contact en ze vinden het ontzettend leuk om een jong iemand te spreken. Van de jongeren horen we dat ze de ontmoetingen waarderen, omdat het hen een nuttig gevoel geeft.”

Bewust van noodzaak

De avond werd afgesloten door toneelgroep Ervarea, met een voorstelling over dementie. Op tragikomische wijze gaf Ervarea een kijkje in het leven van een vrouw met dementie en haar mantelzorgers. De toeschouwers keken ademloos toe. Eerder op de avond vroeg Santema de aanwezigen te helpen als ze iemand met dementie zien. Aan het eind van de avond leken de 200 aanwezigen zich volledig bewust van die noodzaak.

Word zelf dementievriendelijk

Wilt u meer weten over hoe u kunt omgaan met mensen met dementie? Kijk op www.samendementievriendelijk.nl voor meer informatie, een online training en vier leerzame video’s.