Pagina opties

#KNALWEG Gemeentes voeren samen campagne tegen vuurwerkresten (27-12-2019)

Onder de naam #KNALWEG voert de gemeente Koggenland campagne om inwoners te stimuleren hun vuurwerkresten op te ruimen. De vuurwerkresten zorgen niet alleen voor een smerig straatbeeld, maar zijn ook gevaarlijk en zeer schadelijk voor het milieu. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag.”

Vuurwerkresten bevatten verschillende soorten plastic en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen de materialen ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Koggenland om de handen ineen te slaan met de stichting Schoner Noord-Holland en de gemeentes Heerhugowaard, Langedijk en Opmeer voor de gezamenlijke campagne #KNALWEG.

Van onbewust naar vanzelfsprekend

Voor Koggenland zijn duurzaamheid en circulaire economie, waaronder ook het beheersen van zwerfafval, belangrijke thema’s die continue onder de aandacht zijn. De campagne #KNALWEG draait om bewustwording in combinatie met activatie. 17% van de inwoners koopt vuurwerk, dus het gaat om een grote groep. “Mensen willen wel meewerken aan minder zwerfafval, maar zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag,” zegt een woordvoerder van Schoner Noord-Holland. “Door bewustwording te combineren met tips voor het opruimen, wordt een belangrijke stap gezet tot vermindering van het probleem.”

Wethouder Caroline van de Pol beaamt de kracht van de campagne. “Wij zijn blij met deze campagne en de samenwerking met de andere gemeentes. Doordat we nu één aaneengesloten gebied vormen en de handen ineenslaan, kunnen we een behoorlijke slag slaan in de strijd tegen vuurwerkresten”.

Tot €250,- van je gekochte vuurwerk terugkrijgen?

Dat kan door deel te nemen aan de actie van de campagne #KNALWEG. Maak een foto van hoe je vuurwerk opruimt en plaats deze met de hashtag #KNALWEG op Instagram. Je maakt hiermee kans om tot maximaal 250 euro terug te krijgen op het bedrag van je gekochte vuurwerk. De leukste foto’s worden bekroond met een cash back op het aankoopbedrag. Bewaar wel je originele aankoop bon. De actie is loopt tot en met 5 januari 2020. Lees er meer over op de website www.knalweg.nl .

Tips voor het opruimen van vuurwerkresten

  • Ruim het vuurwerk zo snel mogelijk na het afsteken op en verklein zo de kans dat er schadelijke stoffen in de grond lekken.
  • Maak het vuurwerk altijd nat voordat u het opruimt. Doe het daarna pas in een vuilzak. Er kunnen namelijk onverbrande resten in het afval zitten die spontaan kunnen afgaan.
  • Ruim samen met buren of vrienden op. Wel zo gezellig, ook als u nog moet bijkomen van de jaarwisseling. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Gebruik de speciale vuurwerkafvalzak die wordt verstrekt bij de vuurwerkverkooppunten. De zak is gemaakt van geschikt materiaal.
  • Gooi uw vuurwerkresten (in de afvalzak) in de grijze afvalbak voor restafval.
  • Bekijk hier de video waarin Thomas je meer vertelt over vuurwerkresten en het opruimen daarvan.