Pagina opties

Jan Franx blikt terug op 100 dagen burgemeesterschap (17-07-2019)

Op zoek naar een nog groter wij-gevoel

Op 8 april trad Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. Honderd dagen later is het tijd voor een terugblik. Hoe heeft de burgemeester deze periode ervaren? En welke plannen heeft hij voor de toekomst?

Warme ontvangst

“Na een paar dagen als burgemeester had ik al het gevoel dat ik hier jaren werkte. Ik werd zo warm ontvangen. De mensen in Koggenland zijn erg behulpzaam en er heerst hier een open-deuren-cultuur, ook binnen de gemeente. Dat vind ik prettig, de deur van mijn kantoor staat ook altijd open en op mijn visitekaartje vind je mijn mobiele telefoonnummer. Ik ben voor iedereen bereikbaar.

Westfriese cultuur

Als burgemeester ben ik onderdeel van de organisatie en de gemeenschap, dus ik vind het belangrijk dat mensen mij kunnen benaderen, zodat ze niet met problemen blijven zitten. Vroeger moest je je klompen uittrekken en je hoed ophangen als je bij de burgemeester op bezoek ging. Gelukkig is die tijd voorbij.

Ik merk dat de inwoners die openheid waarderen. Als ik op straat een praatje maak hoor ik wel eens van mensen dat ze blij zijn dat ik niet uit de hoogte doe. Het past bij de Westfriese cultuur: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Minder bescheiden

Af en toe vind ik dat de Koggenlanders wat minder bescheiden mogen zijn. Ik ontdekte dat hier prachtige bedrijven gevestigd zijn, die innovatief bezig zijn en in een paar gevallen zelfs wereldwijd marktleider zijn binnen hun vakgebied. Die mensen zijn trots op hun werk, maar ze schreeuwen het niet van de daken. Ik heb bedrijven die ik bezocht wel eens geadviseerd mee te doen aan het Westfries Ondernemersgala. Daar zijn prestigieuze prijzen te winnen, die veel kunnen betekenen voor een bedrijf. Maar dan krijg ik als antwoord: ‘Mooi, maar ik weet niet of we daar tijd voor hebben.’ Ze gaan liever gewoon aan het werk.

Vitaal platteland

Ik herken het wel. Ik wil ook gewoon mijn werk doen, zonder op zoek te gaan naar complimenten. Maar soms moet je ook laten zien dat je ergens goed in bent. Ik wil dat iedereen in Koggenland mee kan doen; alle inwoners moeten ruimte krijgen voor initiatieven. We werken nog steeds samen met inwoners en Doe-teams aan het realiseren van een ‘vitaal platteland’. Ik wil inwoners oproepen om zelf met ideeën te komen en met elkaar de kans te grijpen om hun dorp nog mooier te maken. Ik hoop dat hierdoor nog groter wij-gevoel ontstaat. Ik was laatst in de natuurspeeltuin van Berkhout, één van de vele initiatieven van inwoners de afgelopen jaren. Super!”