Pagina opties

Financiële steun voor zorgaanbieders (23-04-2020)

De Westfriese gemeenten werken aan een financieel steunplan voor zorgaanbieders. Door de corona-maatregelen is het werk van veel zorgaanbieders een stuk lastiger geworden. De regiogemeenten bieden daarom financiële ondersteuning en ruimte om op een alternatieve en creatieve manier zorg te leveren.

“Het is een uitzonderlijke tijd, die veel vraagt van zorgorganisaties en -professionals,” zegt de betrokken wethouder Win Bijman. “Dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen. We moeten de zorgaanbieders financiële zekerheid en ruimte bieden waar dat nodig is, zodat kwetsbare mensen die zorg nodig hebben zo min mogelijk last ervaren. We moedigen de instellingen aan creatief te zijn en we zien dat zij hier al goed mee bezig zijn.”

Voorwaarde is dat de alternatieve manier van ondersteunen niet leidt tot een onveilige situatie voor zorgverlener of inwoner. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er onder meer zorg en psychische hulp wordt verleend met behulp van videogesprekken en door buiten op 1,5 meter afstand van elkaar een wandeling te maken.

Wel zorg nodig, maar twijfels over hulp vragen?

De gemeente roept inwoners op een zorgvraag niet uit te stellen. Bijman: “Juist in deze tijd zijn wij er voor inwoners die alleen thuis zitten en voor mensen die afhankelijk zijn van ondersteuning. Wij begrijpen dat het voor sommigen vreemd voelt om (fysieke) hulp te krijgen, maar laat ons en de zorgaanbieders dat probleem oplossen. Zij hebben de deskundigheid om te helpen, binnen de corona-richtlijnen van het RIVM.”