Carnegie-medailles voor redders (13-10-2017)

Burgemeester Posthumus eerde donderdag 12 oktober twee redders met een Carnegie-onderscheiding. De uitreiking vond plaats 31 jaar na hun heldendaad. De heer Hensbergen overleefde in 1986 een ongeluk op de A7 ter hoogte van Berkhout, door snel handelen van zijn redders.

De heer Van der Meer (ondertussen overleden) en de heer Wals wisten de heer Hensbergen uit de brandende auto te bevrijden, met gevaar voor eigen leven.

De burgemeester speldde in het gemeentehuis zilveren medailles van het Carnegie Heldenfonds op bij de heer Wals en de weduwe van Van der Meer in het bijzijn van familie.

Redding

Op 12 december 1986 was het erg mistig met zicht van maar 50 meter. Een vrachtauto reed met hoge snelheid in op een stilstaande/langzaam rijdende file door eerdere aanrijdingen. Verschillende auto’s werden daarbij geraakt, maar de auto van de heer Hensbergen vatte vlam. Hij zat klem en kon er niet uitkomen. Door alert en snel handelen wisten de heren Wals en Van der Meer met gevaar voor eigen leven, de zeer verbrande heer Hensbergen uit de auto te redden.

Moed

De heer Wals was donderdagmiddag duidelijk over zijn heldendaad: “Als het weer gebeurd, doe ik het weer”. Burgemeester Posthumus typeerde de moed van de redders: “Moed is de bereidheid de confrontatie aan te gaan met angst. Moed is geen mening, maar een daad. Zoiets veronderstelt edelmoedigheid en belangeloosheid.”

Voldoening

Het was een middag met een lach en een traan. De heer Hensbregen stond in het gemeentehuis oog in oog met zijn redder de heer Wals. Ook ontmoette hij de weduwe van Van der Meer. Na de toespraken en lofbetuigingen van burgemeester Posthumus, de heer Sneep van het Carnegie Heldenfonds en burgemeester Streng (de redders komen uit Medemblik), nam de dochter van Lowi Hensbergen ook kort het woord: “Wij vinden het zo fijn dat wij de redders kunnen bedanken. Dankzij hen heb ik een vader.” Mevrouw van der Meer wist het gevoel van de aanwezigen mooi te vatten: “Ik wist niet zeker of de anderen er net zo mee bezig waren als wij. Zouden de gezinsleden het ook met elkaar bespreken? En hoe is het met hen? De ontmoeting geeft mij veel voldoening.”

Op de foto van links naar rechts: Burgemeester Frank Streng van Medemblik, Joke van der Meer uit Midwoud (weduwe van Dhr. Van der Meer), Lowi Hensbergen uit Grootebroek, Nico Wals uit Zwaagdijk en burgemeester Posthumus.

Pagina opties