Pagina opties

4 Meiherdenking Koggenland op film (04-05-2020)

4 mei 2020. Dodenherdenking.
Ook even anders dit jaar. Vanochtend legden collegeleden een bloemenkrans op verschillende plekken in de gemeente Koggenland, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van latere vredesmissies en oorlogssituaties. De geplande herdenkingsbijeenkomsten in Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem zijn gecanceld vanwege het coronavirus. Burgemeester Franx hield zijn toespraak digitaal, via een filmpje.

Speech burgemeester Franx:

Vanavond, op 4 mei, herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Juist nu, tijdens deze coronacrisis, is ons dat heel duidelijk geworden.

75 jaar geleden keerden veel Nederlanders weer terug naar hun thuis, of wat hier nog van over was. Sommigen konden in de oorlog thuis blijven wonen, maar wel onder strikte voorwaarden. Als ik deze woorden zo uitspreek, dan leg ik direct de link naar de huidige situatie: een moeilijke periode die we nu wereldwijd meemaken.

Tussen 1940 en 1945 voerden we een wereldwijde oorlog tegen een ‘zichtbare vijand’. Nu is er een wereldwijde strijd tegen een virus, dat ook vele levens heeft gekost en gaat kosten. In de Tweede Wereldoorlog moesten velen hun huis en haard verlaten; nu moeten we juist zo veel als mogelijk thuis blijven. We doen dit voor de kwetsbare groep onder onze bevolking. Deze groep bestaat voornamelijk uit de inwoners die de Tweede Wereldoorlog aan den lijve hebben ondervonden.

Hoe wrang kan het zijn…

Deze strijd gaan we ook winnen. Dit kan alleen samen, door ons allemaal aan de regels te houden. Laten we hopen dat we volgend jaar in goede gezondheid 76 jaar vrijheid kunnen vieren. Straks om 20:00 uur herdenken we met elkaar, thuis, hen, die tijdens de oorlog of vredesmissies, het leven hebben gelaten.