Er moet veel extra schone energie worden opgewekt om Koggenland – en de rest van Nederland – klimaatneutraal te maken. Maar hoe? Dat is de vraag van de energietransitie. Om antwoord te geven op deze vraag werkt de gemeente Koggenland mee aan het Noord-Hollandse platform ‘Van Hoe naar Zo’, dat op 23 mei is gelanceerd.

Het platform laat zien dat de energietransitie niet alleen uitdagingen, maar ook kansen biedt, waar zowel inwoners als organisaties en verenigingen van kunnen profiteren. Op www.vanhoenaarzo.nl vertellen onder andere buurtbewoners wat er allemaal mogelijk is in hun wijk en huis. Het inspiratieplatform laat zien dat een klimaatneutraal Noord-Holland veel positiefs brengt, zoals schone lucht, nieuwe banen en een lagere energierekening.

Mogelijkheden voor agrariërs

Ook ondernemers en gemeenten delen hun ervaringen op het ‘Van Hoe? naar Zo’-platform. De Koggenlandse duurzaamheidswethouder Rosalien van Dolder vertelt bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor agrariërs. ‘Veel agrariërs willen energieneutraal worden, en de gemeente kan hen daarbij helpen.’ De wethouder zegt dat de landbouwsector, net als alle sectoren, moet verduurzamen en dat veel agrariërs daar zo snel mogelijk mee aan de slag willen.

In het polderlandschap waait het vaak hard. Landbouwers willen daar gebruik van maken door zelf energie op te wekken. Onder aanvoering van Van Dolder maakte Koggenland beleid dat het plaatsen van erfturbines mogelijk maakt, als eerste gemeente van Noord-Holland. Agrariërs en bedrijven kunnen in Koggenland een erfturbine aanvragen, zonder dat zij stuiten op veel ingewikkelde regelgeving. De vergunningaanvragen zijn veelal maatwerk. Van Dolder: ‘Het is prachtig dat mensen snel energieneutraal willen worden. Dat willen wij als gemeente graag faciliteren. Daarom hebben wij beleid gemaakt dat dit mogelijk maakt, zonder veel papieren rompslomp.’

Meer informatie

‘Van Hoe? naar Zo’ is een initiatief van Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen, de provincie, netbeheerders en bedrijven. Samen willen deze organisaties inwoners, bedrijven en verenigingen enthousiasmeren voor de energietransitie en de mogelijkheden van wind- en zonne-energie. Zonder daarbij voorbij te gaan aan bestaande twijfels en zorgen. Kijk voor meer informatie op www.vanhoenaarzo.nl.