Jan ten Berge uit Obdam is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022. Thijs Mul uit Avenhorn ontving de prijs voor jonge vrijwilliger van het jaar. De titel van sporter van het jaar ging naar handbalster Roos Knijn uit Spierdijk. Stefan Has uit Avenhorn is jongere sporter van het jaar. Cultuurdrager van het jaar, nieuw in de gemeente Koggenland, is Gerry Roskam uit Ursem.

Jan ten Berge (73 jaar) is zeer actief als vrijwilliger in Obdam. Voor de St. Victorkerk zit hij in de werkgroep kerkwerkers. Hij is de man die al vele jaren de schrobmachine beheert en zorgt voor schone vloeren in de kerk en toiletruimte. Ook in de werkgroep kerkbalans is ten Berge sinds drie jaar een onmisbare factor, doordat hij snel en efficiënt werkt en veel verschillende taken oppakt. Daarnaast heeft hij afgelopen jaar ook de Kapellentocht georganiseerd: van het uitzetten van de route naar de kapel in Heiloo tot het regelen van een rustpunt voor de wandelaars, de EHBO, koffie en thee en de PR.


Aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers
De 19-jarige Thijs Mul uit Avenhorn – niet te verwarren met zijn naamgenoot uit De Goorn die een jaar eerder de onderscheiding ontving – nam de prijs voor jonge vrijwilligers in ontvangst, uit handen van wethouder Marian van Kampen. Mul beseft al goed hoe belangrijk zijn inzet is voor de gemeenschap. Dat begon al op jonge leeftijd, toen hij misdienaar werd in de katholieke kerk in De Goorn. Hij heeft dat acht jaar gedaan. Daarnaast is hij actief bij Kwiek ‘78. Hij heeft in 2017 zijn scheidsrechterdiploma gehaald en fluit nu regelmatig bij de jeugd op zaterdag en bij de dames op zondag. Bij het team van zijn broertje Joris is hij, samen met zijn vader, al vijf jaar trainer. Hij is daarnaast actief in het jeugdbestuur van huttendorp.


Sporter en jongere sporter van het jaar
Wethouder Bart Krijnen overhandigde de prijs voor sporter van het jaar aan handbalster Roos Knijn. In 2021 werd Knijn met het Nederlands elftal onder 17 jaar Europees Kampioen tijdens het EK in Georgië. Haar volgende doel was deelnemen aan het wereldkampioenschap voor jeugd onder de 18, dat in 2022 plaatsvond in Noord-Macedonië. Ook dit lukte haar. Het team van de Spierdijkse behaalde de vierde plaats.

De 16-jarige Stefan Has uit Avenhorn is een sociale jongen, doet veel voor zijn opa en zit in de examenklas Havo. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om fanatiek te schaatsen. Begin dit jaar is hij derde geworden op het NK marathon in Den Haag in zijn categorie. Stefan traint zes keer in de week op IJsbaan de Westfries om zijn droom te verwezenlijken: een carrière in de schaatstopsport. Naast schaatsen traint hij in de zomer veel op de racefiets. Zo was hij ook te vinden bij de wielerronde van Obdam.

Cultuurdrager van het jaar
Gerry Roskam is al sinds zijn zesde jaar lid van brassband Kunst naar Kracht, waar hij achttien jaar muziek maakt. Met de brassband én met andere orkesten speelde Roskam de afgelopen jaren op diverse festivals en wedstrijden in binnen- en buitenland. Vorig jaar werd hij met Fanfare Den Ilp wereldkampioen tijdens het Wereld Music Concours in Kerkrade. Sinds kort speelt Roskam bij brassband Schoonhoven, de brassband-kampioen van Nederland. De komende maand speelt hij in tien grote concertgebouwen in het land met het Nederlands Studenten Orkest. Afgelopen jaar was hij voorzitter van de jubileumcommissie van het 100-jarig bestaan van Kunst naar Kracht. Roskam ontving de prijs uit handen van burgemeester Monique Bonsen.